Son konular

Kabaçınar Köyü Turgutlu Manisa

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
58
Coin
256,936
Kabaçınar Köyü Turgutlu Bilgileri - Kabaçınar Köyü Hakkında - Kabaçınar Köyü Tanıtımı - Kabaçınar Köyü Resimleri

İlçe: TURGUTLU - İl: MANİSA

Köy Muhtarı: Bilgi Yok Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon:

(236) 335 70 90

Manisa
Bilgiler
Nüfus 335 [(2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 45400
Alan Kodu 0482
Yönetim
Coğrafi Bölge Ege Bölgesi
İl Manisa
İlçe Turgutlu
Web Sitesi

Kabaçınar, Manisa ilinin Turgutlu ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Kabaçınar köyü adını köyün adındanda anlaşılacağı gibi bir çınar ağacından almaktadır. Köyümüzde çınar ağaçları yetişmektedir. Köyün adı konulurken köydeki çınar ağaçları dikkat çektiği için ve birkaç ağacın büyük ve yaşlı olmasından bu ad konulmuştur. Buradaki kaba kelimesi günümüzde anlaşılkdığı gibi değil ağacın ululuğundan ve büyüklüğünden almıştır. Aydın vilayeti Tire kazası Dağmarmara Bucağı Yunusdere köyü Kabaçınar Mahallesi 85 hane imiş .(hicri 335) Bu bilgi kabaçınar köyü halkından Kargınoğlu Mustafa adına kesilmiş olan Osmanlıca emlak vergisi makbuzundan öğrenilmiştir. Köyün müstakil köy oluşu 1956 yılıdır. Köyün ırkı Aydından gelmiş olup 5 sülaleden oluşmuştur. 1- Aydınoğulları 2- Türkmenoğulları 3- Haydaroğulları 4- Müselimler 5- Tatarlar Sülalerinden oluşmuştur. Doğu yönüne dönük çok eski mezarlar bulunmaktadır.

Kültür

KÖYÜN ESKİ ADI :

Aydın vilayeti Tire kazası Dağmarmara Bucağı Yunusdere köyü Kabaçınar Mahallesi. Köyün geleneği, göreneği toplu bir şekilde yapılan organizasyonlarla daha çok göze çarpmaktadır. Düğünleri toplu bir şekilde yapılır. Köydeki hatta civar köylerdeki bütün herkes ve düğün sahibinin diğer tanıdıkları düğüne davet edilir. Misafirlere yani köye gelen herkese Cumartesi akşam yemeği ve pazar günü öğle yemeği ikram edilir. Meşru çerçeveler dikkate alınarak yapılan düğünler genelde bayanlara özel kına gecesi ve mevlütlerle ayrı bir renk katar köye Bazende buna mehter takımları eklendimi daha bir farklı olur düğün yemekleri genelde doğal besinlerdir.Köy halkının genelinin çok sevdiği ve adının meşur olduğu yemeği keşkektir fakat bu yemek son zamanlarda pek gün yüzünde değildir. Daha önceleri düğünlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek yapılışının meşakkatinden olcakki son zamanlarda nadiren yapılmaktadır. Toplu yapılan organizelere genelde herkes katılır ve ogünlerde çalışmak için tarlaya bağa bahçeye gidilmez.

Erkekler normal pantolon ve ceket dışında başlarına sarık denen örtüler sararlar ,
bu hem sıcaktan hem de soğuktan korur.Kadınlarsa başlarına yazma ,
basma bluz vede bellerine siyah eteklik giyerler .Yörük kıyafetleri giyerler Koca don denen basmadan pazenden yapılmış kıyafetler giyerler.Gençler giderek daha modern giyinmektedirler.

DAĞMARMARA KABAÇINAR İLKÖĞRETİM OKULU 1956-1957

öğretim yılında hizmete açılmıştır.1 dersliği vardır.İlköğretim 1.2.3. sınıfları okullarında, 4.5.6.7.8. sınıfları ise Dağmarmara Niyazi Üzmez İlköğretim Okulu'na taşınmaktadır. Telefonu yoktur. Ulaştırma bakanlığından 2 bilgisayar, projeksiyon, yazıcı ve tarayıcı gönderilmiştir. Soba ile(Odun-Kömür) ısınılmaktadır. Öğrenci Sayısı 13 tür. Toplam Bina Sayısı 3 tür. Okulumuz 1 derslik, küçük bir koridor ve müdür odasından ibarettir.Okulumuzun 1 lojmanı vardır.Okulumuz bahçesinde kız ve erkek öğrencilere ait tuvaletler bulunmaktadır.Okulumuzun norm kadro sayısı 1 dir.Halen bir öğretmen görev yapmaktadır. GÜNLÜK BESLENME ALIŞKANLIKLARI :

Bazlama , akıtma ekmek türleridir. Et ağırlıklı baslenme yerine sebze ve kuru baklagillerle ilgili yemekler çoktur.

KÖYDE KULLANILAN YAKACAK TÜRLERİ:

Odun kullanılmaktadır.

KÖYÜN İBADET YERLERİ:

Halkın % 100’ ü Müslüman dır ve 1 tane cami mevcuttur.

KÖYDEKİ SAĞLIK KURULUŞLARI:

Köyümüz kuşlar köyündeki sağlık ocağından faydalanmaktadır. Burada görev yapmakta olan doktor ve hemşireler civardaki bütün köylere hizmet vermektedir.

KÖYDEKİ MEMURLAR : Köyde ziraat mühendisi,cami imamı ve öğretmen görev yapmaktadır.

MAHALLİ OYUNLAR VE TÜRKÜLERİ :

Efe oyunları ve türküleri

BOŞ ZAMANLARINI NASIL DEĞERLENDİRDİKLERİ, GÜNLÜK YAŞAYIŞ, KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI : Erkekler bahçede tarlada yada köy kahvesinde vakit geçirir, sigara ve fazlasıyla çok çay içme alışkanlığı vardır.Kadınların ise düğünler dışında herhangi bir toplanma yerleri yoktur.

EĞİTİM ÖĞRETİM DÜZEYİ :

Okulumuz 1968 yılında Eğitim öğretime başlamıştır.3.5 dönüm arazisi vardır.tek derslik olarak yapılmış ve lojmanı vardır. Okulumuzdan mezun 5 imam , 8 öğretmen olmuştur. Köyümüzde Ziraat Mühendisi ve öğretmen görev yapmaktadır.İsmail Oğlu Mustafa Memiş adında fahri imam eski ve yeni yazıyı öğretmiş .Cahil kimse yoktur.

Coğrafya

Manisa iline 61 km, Turgutlu ilçesine 31 km uzaklıktadır. Turgutlunun güney doğusunda yer alır . İlçeye 31 km uzaklıkta kurulmuş bir köydür Doğusunda Karaköy , batısında Ören Köyü güneyinde İzmir İli , kuzeyinde Hacı İsalar Köyleriyle komşudur. kabaçınar köyü rakımı 665 m köyün yüzölçümü 4500 dekardır.Mümbit arazi köye kayıtlı 1917 dönümdür.Gerisi ormanlıktır.KABAÇINAR DAĞI köyün güneyinde yer alır.Humuslu toprak, kızıl geren tipinde toprakları bulunmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 335
1997 325

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Birinci derecede meyveciliktir. Meyvecilikte kiraz birinci sıradadır. Bunun yanında bağcılık ,kestane ,ceviz gelmektedir.Bir miktar sebzecilik yapılmaktadır.Ayrıca 8 tavuk kümesi faal olmak üzere Köyümüzün 45 adet artezyen i vardır. Damla sulama yapılmaktadır. Köyümüzde 15 tane traktör bulunmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 -Mustafa Elmas
1999 -Mustafa Elmas
1994 -Yakup Arı
1989 -Yakup Arı
1984 -Yakup Arı

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur ilkokul üçe kadar eğitim veren okul vardır gerisinede taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yOK

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz

Üst Alt