Son konular

Kabazlı Köyü Salihli Manisa

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
58
Yaş
36
Coin
256,936
Kabazlı Köyü Salihli Bilgileri - Kabazlı Köyü Hakkında - Kabazlı Köyü Tanıtımı - Kabazlı Köyü Resimleri




İlçe: SALİHLİ - İl: MANİSA

Köy Muhtarı: Bilgi Yok


Muhtarlık Erişim Bilgileri: Bilgi Yok


Manisa
Bilgiler
Nüfus 1355 (2009)
Koordinatlar
Posta Kodu 45307
Alan Kodu 0236
Yönetim
Coğrafi Bölge Ege Bölgesi
İl Manisa
İlçe Salihli
Web Sitesi

Kabazlı, Manisa ilinin Salihli ilçesine bağlı bir köydür.

Manisa-Salihli ilçesinin bir köyü olan Kabazlı'nın adını her ne kadar "kaba ağızlı" kelimesinden geldiği söylenmişise de, aslında KabazlıKelimesi "Kaba ağızlı" kelimesinden gelmemektedir.Kabazlı kelimesinin aslı Türkçede 'kubuzlanmak' kelimesinden gelir.Kubuzlanmak ise bir şeyden övünç çıkarmak, yani övünmek, gururlanmak, gösterişlilik"anlamlarına gelir. Örneğin pekmezin döküldüğüne değil atın kuyruk dikişine bakılır diye de bir ifade vardır.burada kastedilen kendine bir hava vermek, övünmek, gururlanmaktır. Kabazlı halkı da yaşantılarından gurur duydukları, övündükleri için zaman içinde gururlanan, övünen, anlamlarına gelen Kabazlı adını almıştır. Kabazlı kelimesi Kubuzlu' kelimesinden gelir. Kubuzlu, yani gururlu, övünen...

Köyün en önemli gelir kaynağı üzümdür.

Tarihi

Köy halkı Ortasya Türkmen boylarından bu bölgeye yerleşmiş yörüklerdir. Türklerin ilk yurtları Orta Asya; doğuda Kingan Dağları’ndan batıda Hazar Gölü’ne, kuzeyde Sibirya Ovası'ndan güneyde Hindukuş ve Karanlık Dağları’na kadar uzanan geniş bir ülkedir. IV. yüzyıl sonlarında meydana gelen Kavimler Göçü dolayısıyla Orta Çağa dek tüm Avrupayı da etkileyen büyük bir medeniyetin geliştiği yerdir. Burada bir çok devlet kurulmuş ve yıkılmıştır. Ama ortak özellikler içeren devlet yönetimi, sosyal yapı, ekonomik ve kültürel gelişimler göstermişlerdir. Kurulan bu devletler kimi zaman birbiriyle savaşmış, diğerinin yıkılmasına sebep olmus, kimi zamanda birbirine destek vererek daha büyük devletlerin kurulmasına olanak hazırlamışlardır. Ancak en önemli gerçek bize bir bugüne kadar sürecek , övünebileceğimiz bir tarih bırakmış olmalarıdır. Alevilik (Arapça: عَلَوِیُّون), Türkiye’de Sünnilik’ten sonra en fazla mensubu olan ikinci İslâmî inanıştır. Eski irani inanıçlarıdan Yazdanizm ve yaresan inancından turemiş islamla sentezlezmiş bir tasafuvi inanç sistemidir. Ezidilik ile Zerdüştlüklede örtüşen bir çok ilkesi vardır. Yazdanizim, Yaresan ve Ehly hakk inanç sistemlerinin anadolu versiyonudur. Ali taraftarlığı ve Alevi terimiyle tanımlanarak İslam kapsamına girerek, saldırgan sunni merkez otoriteye veya Şii merkezi otoriteye karşı bir korumacı kalkan oluşturmuştur islamik kamuflajlarla. oysa inanç sistemindeki tanrıyı tanımlama ve diğer bir çok dogması, kurumlaşma yapısı veya ibadet biçimi islami uygulamalarla pek örtüşmez. Ama zamanla bölgelere göre sunni veya şii asimilasyonlarla bu mezheplere daha yaklaşmalarda söz konusudur. saldırgan davranan merkezi otoriteye karşı coğrafi koşulların avantajını sağlayarak kendilerine koruma alanları oluşturarak inançlarını sürdürebilmişlerdir hep..

Kültür

Köy halkı kendine bir misyon edinmiş şekilde aleviliğin yeni nesillere aktarımına önem vermektedir bunun yanısıra köy düğünlerinde geçmişle bugünün çok güzel bi sentezini ortaya koymaktadırlar. Dini yönden ise ya Allah ya Muhammet ya Ali üçlemesi vardır ve her insanın vicdani ibadete çağırmaktadır. Köyün girişinde bulunan mesire alanına güneydoğuda şehit düşen ilk kabazlılının adı verilmiştir. şht.piyade er ÖZGÜR DUMAN parkı.

Coğrafya

Manisa iline 85 km, Salihli ilçesine 7 km uzaklıktadır.(OTOBÜSLE 15 DK sürmektedir..ve otobüs saatleri sınırlıdır 7'den sonra) Bozdağların eteğinde kurulmuş gediz havzasında verimli topraklara sahip bir köydür. İzmir'e uzaklığı 90km dir. Köy piknik ve mesire alanına sahiptir. Rakım 183 m (233 ft)

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-30 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür. En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1132
2000 1122
1997 1225

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.köyün en önemli geçim kaynakları koyunculuk, üzüm ve yapraktır. Ama son zamanlarda köyün yakınlarına açılacak olan çöp arıtma tesisi köy halkının ekonomisi olumsuz yönde etkilemektedır. Hatta bu tesisin içme sularına dahı zararı olduğu düşünülmektedır. Eğer bu tesis açılırsa köylü zamanla dış köylere ya da il ve ilçelere göç etmek zorunda kalacaktır. Salihli belediyesine arıtma tesisi olarak gösterilen bır kaç yer olmasına rağmen beledıye başkanının arazisinin bu köyde olması(1.dereceden akrabası) kişisel rant sağlamak amacında olduğu için çöp arıtma tesisinin bu köye kurulmasına sebep olacaktır... Türkiye nin içinde bulunduğu yanlış tarım politikası gençleri tarımdan uzklaştırmıştır. Köyün gençleri ileri görüşlü ve atatürk ün ilkelerine bağlı kalarak ülkelerine daha iyi birer birey olmak için yurt çapındaki çeşitli üniversitelere yerleşmektedir.

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt