Yeyip içtiklerimizin sindirim sistemi ve bağırsakların çalışma biçimini büyük ölçüde etkileyeceğini tahmin etmesi zor değil Öte yandan kabızlık sorunuyla baş etmeye çalışan pek çok kişide bu sorun beslenme konusunda yaptıkları hatalar yüzünden ortaya çıkmaktadır Çok fazla işlenmiş, hazır gıda tüketmek ve bunun yanı sıra yeterince sıvı almayıp lifli gıdalara beslenmede yer vermemek kabızlığa neden olur
Bağırsak hareketleri düzenli değilse bağırsakları tamamen boşaltmak sorun haline gelir Zaman içerisinde bağırsağın kolon bölümünde toplanan dışkı, kolonun gerilmesine ve bağırsak hareketlerinin gerçekleşmesinin daha da zorlaşmasına yol açar Kronik kabızlık bazı durumlarda cerrahi müdahaleyi gerektirecek kadar ciddi olabilir
Kabızlığa yol açan beslenme dışı sebepler olabilir ancak bunlara geçmeden önce hangi yiyeceklerin kabızlığa neden olduğunu bilmek ve beslenmede doğru adımları atmak, kabızlık riskini azaltabilir veya sindirimde rahatlama sağlayabilir
İşlenmiş Gıdalar
Herhangi bir yiyecek doğal yapısı değişecek şekilde bir işleme tabi tutulmuşsa, bu yiyecek ‘işlenmiş yiyecek işlenmiş gıda’ kategorisine girer Lif içeriği düşük olan bu işlenmiş gıdalar kabızlık riski oluşturur Ayrıca kabızlık sırasında da bu tür yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir
Kabızlığa neden olan işlenmiş yiyeceklere örnek verecek olursak:
Ekmek, makarna, beyaz pirinç, pizza, cips, patates kızartması, kahvaltılık gevrekler, bisküvi, kurabiye, çörek, kraker, kek, çikolata, pasta ve benzeri unluşekerli pastane işleri, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler, dondurulmuş gıdalar, konserve yiyecekler, hazır soslar vb
Günümüzde etrafımız bu kadar sarılmışken işlenmemiş gıda yiyebilmenin ne büyük bir zahmet istediği ortada Oysa, taze sebzemeyve, bakliyat, kuru meyve, kuru yemiş bakımından zengin, olabildiğince doğal, organik yiyeceklerden oluşan bir beslenme alışkanlığı edinmeniz sadece kabızlık sorununu çözmekle kalmaz Böyle bir beslenme cilt sorunları ya da halsizlik şikayeti gibi başka alanlarda da sağlığınıza olumlu katkıda bulunur
Et ve Yumurta
Farklı gıdaların kişiler üzerindeki etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir Ancak et ve yumurta çoğu kişide kabızlığa neden olduğu bilinen gıdalardır Özellikle de lifli sebze, meyveleri ve bakliyatı es geçip yemeklerde et ve yumurtaya çok yer veriliyorsa kabızlık riski artar Yağ oranı yüksek olan kırmızı etin sindirimi zordur ve demir bakımından zengin olması da kabızlık riski oluşturabilir Kırmızı et yerken yanında bol yeşil salata tüketmeye, yani lif de almaya özen gösterin
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, dondurma, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri çok fazla tüketildiğinde kabızlık nedeni olabilir Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda bu durum çok sık karşımıza çıkar Yetişkinler içinse peynir, kabızlık yapan süt ürünlerinin başında gelir
Çikolata, Kafein ve Muz
Çikolata , kahve ve muz konusunda kişilerin görüş ayrılıkları yaşadığına şahit olabilirsiniz Kimileri kahve bağırsakları hareketlendirir der; muzun kabızlığa iyi geldiğini düşünen de çoktur Peki acaba doktorlar ne diyor?
Çikolata yağ oranı yüksek olduğu için özellikle de huzursuz bağırsak sendromu olan kişilerde kabızlık riski doğurur
Kafeinin bağırsakları harekete geçirdiği doğrudur ancak aynı zamanda vücudun su kaybetmesine de sebep olur Dolayısıyla vücut susuzsa siyah çay, kahve gibi içecekler kabızlığı sadece daha da kötüleştirir
Muz eğer olgun bir muzsa kabızlığa iyi gelebilir ama olmamış bir muz sindirimi zorlar, kabızlığı kötüleştirir Muz aynı zamanda bağırsaklardaki suyu da çekebilir Bu durumda kafeinde olduğu gibi, vücut susuz kalmışsa muz yüzünden kabızlık çok daha kötüye gidecektir
Kabızlık ve Beslenme
Burada kabızlığa neden olduğu veya kabızlığı daha da kötüleştirdiği söylenen yiyecekleri tamamen hayatınızdan çıkarmanız elbette çok zor olacaktır Ancak öğünlerinizde olabildiğince mevsim sebzelerine yer vermek, fast food tarzı gıdalardan uzak durmak, kuru erik, kuru kayısı, bakliyat gibi kabızlığa iyi geldiği bilinen yiyeceklere yönelmek işinizi kolaylaştırır Kabızlık yapan yiyecekler grubuna daha temkinli yaklaşmalı, yiyecekseniz de kararında tüketmelisiniz
Kabızlık söz konusu olduğunda atlanmaması gereken bir diğer nokta ise gün içinde bol su içmenin önemidir Özellikle de lif bakımından zengin gıdalar tüketmeye başladığınızda,lifin bağırsaklarınızı gerektiği gibi çalıştırması için yeterince su içmeniz tavsiye edilir
Bağırsak hareketleri düzenli değilse bağırsakları tamamen boşaltmak sorun haline gelir Zaman içerisinde bağırsağın kolon bölümünde toplanan dışkı, kolonun gerilmesine ve bağırsak hareketlerinin gerçekleşmesinin daha da zorlaşmasına yol açar Kronik kabızlık bazı durumlarda cerrahi müdahaleyi gerektirecek kadar ciddi olabilir
Kabızlığa yol açan beslenme dışı sebepler olabilir ancak bunlara geçmeden önce hangi yiyeceklerin kabızlığa neden olduğunu bilmek ve beslenmede doğru adımları atmak, kabızlık riskini azaltabilir veya sindirimde rahatlama sağlayabilir
İşlenmiş Gıdalar
Herhangi bir yiyecek doğal yapısı değişecek şekilde bir işleme tabi tutulmuşsa, bu yiyecek ‘işlenmiş yiyecek işlenmiş gıda’ kategorisine girer Lif içeriği düşük olan bu işlenmiş gıdalar kabızlık riski oluşturur Ayrıca kabızlık sırasında da bu tür yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir
Kabızlığa neden olan işlenmiş yiyeceklere örnek verecek olursak:
Ekmek, makarna, beyaz pirinç, pizza, cips, patates kızartması, kahvaltılık gevrekler, bisküvi, kurabiye, çörek, kraker, kek, çikolata, pasta ve benzeri unluşekerli pastane işleri, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler, dondurulmuş gıdalar, konserve yiyecekler, hazır soslar vb
Günümüzde etrafımız bu kadar sarılmışken işlenmemiş gıda yiyebilmenin ne büyük bir zahmet istediği ortada Oysa, taze sebzemeyve, bakliyat, kuru meyve, kuru yemiş bakımından zengin, olabildiğince doğal, organik yiyeceklerden oluşan bir beslenme alışkanlığı edinmeniz sadece kabızlık sorununu çözmekle kalmaz Böyle bir beslenme cilt sorunları ya da halsizlik şikayeti gibi başka alanlarda da sağlığınıza olumlu katkıda bulunur
Et ve Yumurta
Farklı gıdaların kişiler üzerindeki etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir Ancak et ve yumurta çoğu kişide kabızlığa neden olduğu bilinen gıdalardır Özellikle de lifli sebze, meyveleri ve bakliyatı es geçip yemeklerde et ve yumurtaya çok yer veriliyorsa kabızlık riski artar Yağ oranı yüksek olan kırmızı etin sindirimi zordur ve demir bakımından zengin olması da kabızlık riski oluşturabilir Kırmızı et yerken yanında bol yeşil salata tüketmeye, yani lif de almaya özen gösterin
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, dondurma, yoğurt gibi süt ve süt ürünleri çok fazla tüketildiğinde kabızlık nedeni olabilir Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda bu durum çok sık karşımıza çıkar Yetişkinler içinse peynir, kabızlık yapan süt ürünlerinin başında gelir
Çikolata, Kafein ve Muz
Çikolata , kahve ve muz konusunda kişilerin görüş ayrılıkları yaşadığına şahit olabilirsiniz Kimileri kahve bağırsakları hareketlendirir der; muzun kabızlığa iyi geldiğini düşünen de çoktur Peki acaba doktorlar ne diyor?
Çikolata yağ oranı yüksek olduğu için özellikle de huzursuz bağırsak sendromu olan kişilerde kabızlık riski doğurur
Kafeinin bağırsakları harekete geçirdiği doğrudur ancak aynı zamanda vücudun su kaybetmesine de sebep olur Dolayısıyla vücut susuzsa siyah çay, kahve gibi içecekler kabızlığı sadece daha da kötüleştirir
Muz eğer olgun bir muzsa kabızlığa iyi gelebilir ama olmamış bir muz sindirimi zorlar, kabızlığı kötüleştirir Muz aynı zamanda bağırsaklardaki suyu da çekebilir Bu durumda kafeinde olduğu gibi, vücut susuz kalmışsa muz yüzünden kabızlık çok daha kötüye gidecektir
Kabızlık ve Beslenme
Burada kabızlığa neden olduğu veya kabızlığı daha da kötüleştirdiği söylenen yiyecekleri tamamen hayatınızdan çıkarmanız elbette çok zor olacaktır Ancak öğünlerinizde olabildiğince mevsim sebzelerine yer vermek, fast food tarzı gıdalardan uzak durmak, kuru erik, kuru kayısı, bakliyat gibi kabızlığa iyi geldiği bilinen yiyeceklere yönelmek işinizi kolaylaştırır Kabızlık yapan yiyecekler grubuna daha temkinli yaklaşmalı, yiyecekseniz de kararında tüketmelisiniz
Kabızlık söz konusu olduğunda atlanmaması gereken bir diğer nokta ise gün içinde bol su içmenin önemidir Özellikle de lif bakımından zengin gıdalar tüketmeye başladığınızda,lifin bağırsaklarınızı gerektiği gibi çalıştırması için yeterince su içmeniz tavsiye edilir