Son konular

Kabızlık ( konstipasyon )

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kabızlık Nedir? Tanı Kriterleri

Konstipasyon yani kabızlık bir hastalık değildir. Kabızlık; bağırsak hareketlerinin olağana nazaran azalmasıdır. Günde üç ile üç günde bir arasında değişen dışkılama sayısı alışılagelmiş kabul edilmektedir. Umumî olarak haftada iki yahut daha az sayıda dışkılama alışkanlığı kabızlık olarak tanım edilmekle birlikte yalnız başına dışkılama sayısı ehliyetli bir tanı kriteri değildir . Zira dışkılama sayısı ve ölçüsü bireyler ve velev topluluklar arasında farklılık göstermektedir. Kabız olduğunu tabir eden, dışkılama sırasında zorlanan , ölçüsüz ıkınan ve ahir küçük topaklar formunda katı ve az ölçüde dışkı (feçes) çıkaran birçok kimsede dışkılama sayısı sıradan olabilir. Seyrek dışkılama alışkanlığı olan kimselerde dışkının barsak içinde kalış mühleti uzamakta ve bu nedenle suyunun emilimi artmakta ve dışkı sertleşmektedir .

Aşağıdaki kriterlerden en az 2 adedinin bir yıl içinde , ardışık olmaksızın , en az 12 hafta devam etmesi halinde kabızlık rahatsızlığı kabul edilmektedir.

• Dışkılamanın en az %25’inde ıkınma muhtaçlığı duyulması

• Dışkılamanın en az %25’inde topak topak yahut sert dışkı yapmak

• Dışkılamanın en az % 25’inde tam boşalamama hissinin bulunması

• Dışkılamanın en az % 25’inde tıkanma hissi olması

• Dışkılamanın en az % 25’inde el yardımı ile destek sağlama

• Haftada üçten daha az dışkılama

Kabızlık Risk Faktörleri

*Cinsiyet:
Bayanlarda erkeklere nazaran 2-3 kat daha çokça görülmektedir.

*Yaş:Görülme sıklığı her iki cinste yaş ile artar. 65 yaş üzerindeki erkek ve hatunlarda kabızlık şikayeti ile tabibe başvuranların sayısında çok bariz bir artış olmaktadır.

*Hareketsiz hayat hali:Yatağa bağımlı hastalarda, masa başı çalışanlarda, çok ziyade oturarak çalışmak zorunda olanlarda , hareketsiz insanlarda sık görülür.

*Az likit tüketimi:Gün içerisinde tertipli su tüketimine itina göstermeyen bireylerde kabızlık esas problemdir .

*Liften yoksul beslenme biçimi : Günlük beslenmesinde zerzevat , meyve tüketimi gayrikâfi olan ve sistemsiz beslenen insanlarda kabızlık sıklıkla görülür. Günlük lif tüketimi 25-30 gr olmalıdır.

Kabızlığa Neden Olabilen Marazlar

KALIN BAĞIRSAK MARAZLARI ;

İrritabl bağırsak sendromu

Kalın bağırsak kanseri

Divertikülit

Crohn illeti

Devamlı laksatif ilaç tasarrufu

Pelvik taban hasarı

Anal illetler

NÖROLOJİK ILLETLER;

Multipl skleroz

Parkinson marazı

Felç

Omurilik yaralanması

METABOLİK ;

Hipotroidizm (Troid bezinin gayrikâfi çalışması )

Diabetes Mellitus ( Şeker marazı )

Hiperkalsemi

Gebelik

SİSTEMİK ILLETLER;

Amiloidoz

Lupus

Skleroderma

Kabızlığa Neden Olabilen Birtakım İlaçlar

*Alüminyum içeren mide ülser, gastrit tedavisinde kullanılan antiasitler.(Magnezyum içeren antiasitler bağırsak hareketlerini hızlandırır.)

*Parkinson, depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan antikolinerjikler.

*Epilepsi ve konvülziyon tedavisinde kullanılan antikonvülzanlar.

*Depresyon tedavisinde kullanılan antidepresanlar.

*Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan antihipertansifler.

*Hiperlipidemi tedavisinde kullanılan antipsikotikler.

*Koroner yetmezlik ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan kalsiyum kanal blokürleri.

*Diyetteki kalsiyum ölçüsünü artırmak için kullanılan kalsiyum destekleri .

*Demir eksikliği anemisi tedavisinde kullanılan demir ilaçları.

*Bazı ağrı kesiciler.

*Bunlar dışında kimi öbür ilaçlar da kabızlığa yol açabilir.

Ne Hengam Doktora Başvurulmalı?

1.Uzun süren ve açıklanamayan kabızlık durumunda,

2.Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik olduğunda (Sıklığında artma yada azalma olması),

3.Dışkı çapında incelme ve kanlı dışkılama durumunda,

4.Diyetteki posa ve likit ölçüsünü arttırmaya karşın düzelmeyen kabızlık durumunda,

5.Dışkıda kan, karın ağrısı ve karında hassasiyet durumunda vakit kaybetmeden gastroenterolog hekimine başvurulmalıdır.

Tedavi Edilmeyen Kabızlık Daha Büyük Dertlere Yol Açar mı?

Önemsenmeyen ve tedavi edilmeyen kabızlık bir ekip meselelere yol açabilir.Aşırı ıkınma hemoroidlerin ( basur) besbelli hale gelmesine neden olabilir. Sert dışkı anüsten geçerken zedeleyebilir ve anal fissür ( yırtık ) oluşabilir. Her dışkılamada ağrı , kanama ve yanma olur.Aşırı ıkınma rektal prolapsusa (Bağırsağın içini döşeyen tabakanın dışa yanlışsız dönmesi durumu) neden olabilir.Çıkmayan sert ve kuru dışkı uzun müddet bağırsakta kalınca suyu emilir ve taşlaşır , tıkanıklığa yol açabilir.

Kabızlıktan Korunmak İçin 10 Teklif

Birtakım yalın ancak değerli kuralları hayat stili haline getirmek sizi ömür uzunluğu kabızlıktan koruyacaktır;

1.Bol posalı beslenin.Günlük 25-30 gr posa tüketimi kabızlıktan korunmak için kafidir.

2.Kabuklu yenebilen meyve ve zerzevatları kabuğu ile tüketin.

3.Kuru meyvelere ( Kuru kayısı, kuru erik, incir ) günlük beslenmenizde mahal verin.

4.Daha ziyade su için .( günde 8-10 büyük bardak)

5.Kafeini ve kolalı içecekleri azaltın.

6.Düzenli egzersiz yapın. Hergün 30 dakika orta tempo yürüyüş, asansör kullanmamak ve bir durak evvel inip yürümek bağırsak hareketlerini artırmaya yetecektir.

7.Düzenli dışkılama alışkanlığı kazanın.

8.Az ve sık beslenin.

9.Stresi azaltın. Gerilimle başa çıkmanın yollarını öğrenin .Meditasyon yapın.

10.Dışkılama ihtarlarını engellemeyin.Dışkılama gereksiniminizi ertelemeyin.Acele etmeden,zorlamadan ve tuvalette gereğince vakit geçirerek tam boşalımın olmasını sağlayın.Doğru konumda oturun.

Komplike Olmayan Kabızlık Tedavisi

Tabip hastanın kabızlık hikayesini , sair sindirim sistemi meselelerini , bağırsak alışkanlıklarını , beslenme formunu , gerilim faktörlerini ve kullandığı ilaçları sorgular. Fizik muayene ve bir ekip spesifik testler istenebilir.Öncelikle hastalara sistemli egzersiz yapması , lifli besin tüketimi , dışkılama muhtaçlığını ertelememesi önerilir. Dışkılamanın rahat olabilmesi için bireyin ehil devir ayırması gerekir. Gastrokolik refleksin kazanılması için sabah kahvaltı sonrası yada başka yemekler sonrası dışkılama alışkanlığı kazanması öğretilir. Kabızlığa neden olan ilaçlar hekim gözetiminde bırakılır yada muadilleri ile değiştirilir. Bu devirde dışkılamayı kolaylaştıran laksatifler ve diyet lifleri hakkında haber verilmesi gerekir. Ömür stili değişikliği sorunu çözmüyor ise öbür tedavi teknikleri önerilebilir;

1.Fiber ( psyllium seed husk , Fiber deva )

2.Dışkı yumuşatıcılar

3.Biofeedback

4.Cerrahi tedavi

Öncelikle beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve egzersize teşvik etmek değerlidir. Yetmediği durumlarda hekiminiz sizin için elverişli tedavi prosedürünü belirleyecektir.

Kabızlığın Düşmanı Posalı Yiyecekler

Posa yani lif ; bitkilerin hücer duvarını oluşturan , sindirim sisteminde emilmeyen gelgelelim organizma için sayısız yararı olan kısımlarıdır. Vücudumuzda sindirilip emilmediği için posadan bir kalori almayız. Posa sıhhatin sürdürülmesi , başta kolon kanseri olmak üzere bir kadro önemli illetlerin önlenmesi için çok kıymetli ve gereklidir. Tıbbi beslenme tedavisinin esas öğeleridir. Posadan güçlü yiyecekler bir çok vitamin ve minerali de istikrarlı bir biçimde içeren yiyecekler olduğu için posadan güçlü beslenme stili aslında sağlıklı bir ömür stilinin da göstergesidir. Posa içeriği yüksek beslenme hali haddinden fazla kalori alımını azaltır ve şişmanlığı pürüzler , kabızlığı önler yada tedavi eder. Posadan güçlü beslenen topluluklarda obezite , kalp illetleri , tip 2 diyabet , kanser görülme nispeti düşüktür.

Besinlerle alınan posa sindirim sisteminde sindirilmeden kalın bağırsağa kadar ulaşır. Yetişkin ,sağlıklı bir insan bağırsağında yaklaşık 100 trilyon bakteri bulunur. Bu bakterilerin büyük çoğunluğu yararlı yani probiyotik bakterilerdir, Çok az ölçüsü ise zararlı bakterilerdir. Sayıca zararlı bakteriler yararlıları geçtiğinde çeşitli sıhhat meseleleri ortaya çıkmaya başlar. Sağlıklı bir bağırsak florası ne kadar posalı besin tükettiğinizle yanlışsız orantılıdır. Probiyotik bakteriler kolon duvarında esirgeyici zırh oluşturarak toksinlerin emilimini handikaplar ve marazlara karşı bağışıklık sisteminizi güçlü kılarlar.

Günlük 25-30 gr kadar posa tüketimi sıhhatin korunması için kâfi seviyedir.Hatta son yayınlarda hatunlarda 30 gr, erkeklerde ise 38 gr. kadar posa alımı önerilmektedir. Lakin 50-60 gr.ın üzerindeki ölçüsüz tüketimlerin de bir grup zararları vardır. Kalsiyum, demir,çinko üzere ömür için elzem minerallerin emilimini azaltıp zayıflığı yol açabilir.Özellikle demir eksikliği anemisi olanlarda , gelişim çağındaki çocuklarda ve yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır.

Posa içeriği en yüksek besin öbekleri mercimek, nohut, kurufasulye üzere kurubaklagillerdir. Bunları kepeği ayrılmamış tam tahıl eserleri ve ceviz, badem üzere yağlı tohumlar, zerzevat ve meyveler izler.

Diyetteki posayı artırmanın yolları;

1.Haftada 2 defa kurubaklagil tüketimi ihmal edilmemelidir.

2.Kabuklu yenebilen zerzevat ve meyveleri kabuklu tüketmek ehil posa alımını destekler.

3.Günde 4-5 porsiyon zerzevat ve meyve tüketilmelidir.

4.Çiğ tüketilebilen zerzevatları pişirmede , çiğ yemeye itina gösterilmelidir.

5.Beyaz ekmek bölgesine tam buğday,çavdar, kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir.

6.Esmer makarna , kepekli pirinç yada bulgur tercih edilmelidir.

7.Her cins yemeği çeşitli sebzeler ile pişirmeye ve hazırlamaya ihtimam gösterilmelidir.

8.Meyve suyu tarafına meyvenin kendi tüketilmelidir.

9.Günde 1 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketmeye ihtimam gösterilmelidir.

Kabızlık Sorunu Yaşıyorsanız Münhasıran Bunlara Dikkat!

*Pancar, elma , armut , taze kayısı , gün kurusu kayısı , mürdüm eriği tercih edin.Kayısı yada eriği akşamdan suya koyun. Sabah hem suyunu için hem de kuru meyvelerini tüketin. Bunu nizamlı olarak her sabah tekrarlayın.

*Her sabah yağlı tohumlar ile güne başlayın. Ara öğünlerde atıştırın. (ceviz, badem, fındık vs).

*Hergün 1-2 çay kaşığı keten tohumu tüketin.

*Brokoli, tüm lahana çeşitleri, havuç, yeşil fasulye, bezelye, koyu yeşil yapraklı zerzevatları bolca tüketin.

*Psyllium seed, tam buğday eserleri kabızlığı engelleyecektir.

*Yağ ve hayvansal eserleri, al eti azaltın.Yüksek proteinli diyetler uygulamayın.

*Kahve, alkol, siyah çay, mayalı içecekler, acı ve ekşiden uzak durun

*Bol sarımsak tüketin.

Tabip yada diyetisyeninizin denetimi altında lif takviyesi alabilirsiniz. Birinci haftalarda düşük dozlarla başlamak kıymetlidir.
 

Similar threads

  • Soru
‘’KABIZLIK ‘’(KONSTİPASYON)NEDİR ‘’DİYET TEDAVİSİ’’ NASIL OLMALIDIR? Dışkılamanın sıklığı ve hacmi bireyden bireye değişmekle birlikte,defekasyonun gecikmesi ve dışkı sert,kuru ve dışkılama çok güçlükle ise KONSTİPASYON olarak kabul edilir. Sıradan dışkılama haftada 3 ile 12 sefer ve günlük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesidir. Dışkılama sayısı sağlıklı bireylerde farklılık gösterir ve kesin bir sayısı yoktur. Tıpkı devranda kimi şahısların dışkıları olağanda de katı olabilir. 3 günden uzun vade ile dışkılama gerçekleşmediğinde dışkı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Kabızlık Nedir? Kabızlık dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama sırasında güçlük çekilmesidir. Dışkılama sayısı sağlıklı şahıslarda farklılık gösterir ve kesin bir sayısı yoktur. Birebir devirde kimi insanların dışkıları sıradanda de katı olabilir. 3 günden uzun vade ile dışkılama...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
KABIZLIK PROBLEMİNİZİ ÇÖZMEYE NE DERSİNİZ? Kabızlık , çağımızın en önemli sorunlarından birisi bana göre. Hareketsiz bir yaşam, az su içmek, fastfood yiyecekler, aşırı yağlı ve tuzlu besinlerin tüketimi ve posası düşük besinler tüketmek kabızlığı da beraberinde getirmekte. Ramazan ayında da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Konstipasyon, halk dilinde kabızlık olarak tanımlanmaktadır. Konstipasyon bir hastalık değil, kişiden kişiye değişen farklı şekillerde yorumlanan subjektif bir semptomdur. Haftada üç ya da daha az dışkılama sıklığı olarak tanımlanabilir fakat sayı tek başına yeterli bir kriter değildir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt