Kabızlık- nedenleri – sonuçları – tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Münhasıran rafine besinlerin, fast food tipi besinlerin metropol ömürde sıkça tercih edilmesine bağlı olarak kabızlık şikayeti toplulukta artmaya başladı. O denli ki 5 şahıstan biri ne yazık ki bu sorunu yaşıyor.

Öncelikle kabızlık nedir ?

Şayet 90 gün den ziyade bir müddettir haftada 2 yada daha az dışkılıyorsanız,
Dışkılama hedefi ile lavman ya da laksatif gayri ilaçları kullanıyorsanız,
Dışkılama sırasında makat etrafına bastırma gereksinimi hissediyorsanız,
Dışkılama sonrasında, tam rahatlamıyorsanız,
Ikınma çokça ise,
Çok sert ve hacimli gaita’nız varsa kabızlık meseleniz vardır.

Kabızlık Nedenleri:

Beslenme saatlerinin değişmesi

Yaş artışı

Hareketsizlik

Laksatif tasarrufları

Ehliyetsiz su tüketimi

Asitli içecekler

Haddinden fazla ölçüde süt tüketimi

Posa ve lif içeriğinden eksik beslenme şekli

Rafine besinlerin sık tüketimi

Cerrahi Operasyonlar ile bu kesimde kasların zayıflaması

Sistemsiz bağırsak sendromu

Stress ve depresyon

Sonuçları:

Karın ağrısı, kramplar, midede şişkinlik hissi.

Dışkılama sırasında çokça ıkınmaya neden olacağından, makat ortamında anal fissür (makat çatlağı), hemoroid (basur), makat sarkması (rektal prolapsus) üzere sevimsiz durumlara neden olabilir.

İlerleyen durumdaki vakalarda taşlaşmış formda katı olan gaita, bağırsakta tıkanmaya yol açabilir. Bağırsktaki tıkanma ise bağırsakta delinmeye neden olabilir.

Kabızlıkta sık karşılaşılan bir öteki sonuç ise hemoroiddir.

Müdahale edilmeyen uzun periyodik kabızlıklar, ne yazık ki basur rahatsızlığına neden olmaktadır.
Kabızlık, çok uzun müddet devam ettiği durumlarda Kolon kanserine de neden olabilen komplikasyonları olduğu saptanan ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Kabızlık Tedavisinde Teklifler ve Beslenme:

1- Ehliyetli su tüketin. Ehil su her birey için farklıdır. Umumi olarak kilonuzla kışın 30 yazın 35 sayısını çarptığınızda tüketmeniz için gerekli olan su ölçüsünü bulabilirsiniz.

2- Günlük diyetinizde posa ve lif içeren besinlere mahal verin. Lif alımı mahsusen değerlidir. Lif bitkisel yiyeceklerin sindirilmeyen kısımlarıdır.
Lifler su meblağ, gaitanın ölçüsünü ve su içeriğini arttırır, barsakları hareketlendirir ve gaitayı yumuşatır.

3- Et öbeği yanında kesinlikle salata tüketmeye ihtimam gösterin.

4- Sabah kahvaltısında 1 meyve bulundurun. Hurma bu manada epeyce tesirli bir meyvedir. Glisemik indeksi düşük lif içeriği yüksek olan hurmayı gün içinde 4- 5 adet tüketmek olumlu sonuç sağlar. Sabahları aç karnına 1-2 su bardağı su ile birlikte hurma tüketmek bağırsak hareketlerini arttır.

5- Diyet yapıyor dahi olsanız yağsız öğünlerden uzak durun. Yağ olarak rafine edilmemiş yağları bilhassa tercih edin.

6- Ekmek olarak, kepek yada çavdar ekmeği kullanın.

7- Kahvaltı sonrası tuvalet gereksiniminiz olmasa bile tuvalete gidip 5-10 dk oturun. Bu halde sağlanabilinecek barsak alışkanlığı uzun vadeli rahatlatıcı olacaktır. Her gün sabahları bu sürece hengam ayırın

8- Meyvelerde münhasıran kuru meyveleri tercih edin.

9- Yulafın içeriğindeki çözünmez lifler tekrar bağırsak hareketlerini arttırıcı tesire sahiptir. Günde bir öğün (ara yahut ana öğün olabilir) Yulaf kepeği ve yoğurt karıştırıp tüketebilirsiniz.

10- Probiyotik eserler (kefir gibi) kullanın. Her akşam yatmadan evvel içeceğiniz 1 çaybardağı kefir tesirli olacaktır.

11- Besinleri tüketirken çiğneyerek yutun. Az çiğnenen bilhassa karbonhidrat içeriği yüksek besinler de kabızlığa neden olablmektedir.

12- Asla ilaç kullanmayın. İlaç tasarrufu sonrasında bağırsak hareketlerini sağlayan villus dediğimiz yapıların bozulması sonucunda kabızlığınız daha da artar.

13- Form çaylardan uzak durun.

14- Ziyade ölçüde kahve ve koyu çay tüketmeyin.

15- Mahsusen kuru baklagiller içerdikleri oligosakkaritlerden ötürü bağırsak hareketlerini arttırır. Haftada en az 3 öğün kuru baklagil tüketin.
 
Üst Alt