Kabızlık ve Beslenme - Kabızlıgın Nedenleri ve Tedavisi
Kabızlık 3 temel tipe ayrılabilir. Birincisi, merkez sinir sisteminin bozulmasına bağlı olarak oluşur. ikincisi, dışkılama refleksindeki aksamadan kaynaklanır. Üçüncüsü ise, Mekanik kabızlıktır. Kabızlığa yol açan başlıca nedenler şunlardır:
Yanlış beslenme
egzersiz yapmamak
stres ve depresyon hali
Seyahat
Ateş, uzun süren yatak istirahati, karın ameliyatları
Gebelik
Sakinleştirici ilaçlar, Alüminyum mide asidini giderici ilaçlar, kalsiyum içeren ilaçlar
Alzheimer, Parkinson, omurilik zedelenmesi, felç gibi sinir sistemi hastalıkları
Fazla alkol ve kafeinli içeceklerin kullanımı
Laksatif ilaçların uygun olmayan kullanımı.
yürüyüş de faydalı
Kabızlığın önüne geçmek için yapılacak en ö nemli şey, öğün atlamamak ve yemekleri küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek yemektir.
Bağırsaklar için günün en önemli zamanı sabahın ilk saatleri olduğu için özellikle kahvaltı atlanmamalıdır. Yataktan kalkınca beyin, kalın bağırsağın duvarındaki kaslara uyan mesajı yollayarak kasılma işlemini başlatır.
Egzersiz yapmak da çok önemlidir. Özellikle; yürüyüş, Aerobik ve yer hareketleri kalın bağırsağın kasılmalarını kolaylaştırır.
Haftada en az 3 kere yarım saat tempolu yürümek veya sabah kahvaltıdan önce 15 dakika aerobik ya da yer hareketleri yapmak karın kaslarınızın çalışmasını sağlayarak kabızlık probleminin önüne geçecektir.
Bunu biliyor muydunuz
Sinemaki, kabızlığı giderici, müshil etkisi yaratan bir bitkidir. Bitki, kalın bağırsaklarda Sıvı ve mineral salgılanmasını artırıcı etki yapar, bunların geri emilimini engeller.
Yediklerinizle kabızlığı önleyin
Kuru meyveler hayat kurtarır
Bol su ve bitki ç ayı için
Kepekli ürünleri tercih edin
Kuru erik, kuru incir ve kuru kayısı yiyin
Kök sebzelerden havuç, kereviz ve turp; yapraklı sebzelerden roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu ve Marul tüketin,
tahıl ve baklagil grubunu ihmal etmeyin
meyve tüketimini artırın
Bağırsakları çalıştırıcı özelliği olduğundan probiyotik yoğurtları tercih edin
Keten tohumu kullanın
fındık, ceviz ve badem tüketin.
Alıntı
Kabızlık 3 temel tipe ayrılabilir. Birincisi, merkez sinir sisteminin bozulmasına bağlı olarak oluşur. ikincisi, dışkılama refleksindeki aksamadan kaynaklanır. Üçüncüsü ise, Mekanik kabızlıktır. Kabızlığa yol açan başlıca nedenler şunlardır:
Yanlış beslenme
egzersiz yapmamak
stres ve depresyon hali
Seyahat
Ateş, uzun süren yatak istirahati, karın ameliyatları
Gebelik
Sakinleştirici ilaçlar, Alüminyum mide asidini giderici ilaçlar, kalsiyum içeren ilaçlar
Alzheimer, Parkinson, omurilik zedelenmesi, felç gibi sinir sistemi hastalıkları
Fazla alkol ve kafeinli içeceklerin kullanımı
Laksatif ilaçların uygun olmayan kullanımı.
yürüyüş de faydalı
Kabızlığın önüne geçmek için yapılacak en ö nemli şey, öğün atlamamak ve yemekleri küçük lokmalar halinde, yavaş yavaş çiğneyerek yemektir.
Bağırsaklar için günün en önemli zamanı sabahın ilk saatleri olduğu için özellikle kahvaltı atlanmamalıdır. Yataktan kalkınca beyin, kalın bağırsağın duvarındaki kaslara uyan mesajı yollayarak kasılma işlemini başlatır.
Egzersiz yapmak da çok önemlidir. Özellikle; yürüyüş, Aerobik ve yer hareketleri kalın bağırsağın kasılmalarını kolaylaştırır.
Haftada en az 3 kere yarım saat tempolu yürümek veya sabah kahvaltıdan önce 15 dakika aerobik ya da yer hareketleri yapmak karın kaslarınızın çalışmasını sağlayarak kabızlık probleminin önüne geçecektir.
Bunu biliyor muydunuz
Sinemaki, kabızlığı giderici, müshil etkisi yaratan bir bitkidir. Bitki, kalın bağırsaklarda Sıvı ve mineral salgılanmasını artırıcı etki yapar, bunların geri emilimini engeller.
Yediklerinizle kabızlığı önleyin
Kuru meyveler hayat kurtarır
Bol su ve bitki ç ayı için
Kepekli ürünleri tercih edin
Kuru erik, kuru incir ve kuru kayısı yiyin
Kök sebzelerden havuç, kereviz ve turp; yapraklı sebzelerden roka, lahana, ıspanak, maydanoz, dereotu ve Marul tüketin,
tahıl ve baklagil grubunu ihmal etmeyin
meyve tüketimini artırın
Bağırsakları çalıştırıcı özelliği olduğundan probiyotik yoğurtları tercih edin
Keten tohumu kullanın
fındık, ceviz ve badem tüketin.
Alıntı