Kabızlık yaşamamak için

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
KABIZLIK NEDİR ?

Kabızlık( konstipasyon) bağırsak hareketlerinin sıradana nazaran yavaşlaması , dışkılama sıklığının azalması , ve kişinin dışkılama sırasında zorlanması manasına gelmektedir. Dışkılama sıklığı insandan şahsa nazaran değişim göstermektedir. Haftada en az 3 defa boşaltım olmalıdır. Bu durum bağırsakların sağlıklı bir formda işlevini mekanına getirebilmesi için çok değerlidir.



KABIZLIK NEDEN OLUŞUR?

Kabızlık bilhassa çocuklarda olmak üzere her yaş kümesinde görülebilir. Kabızlık meselesinin neden oluştuğunu ise çok uzaklarda aramamalıyız.


[*] Sistemsiz ve istikrarsız beslenme alışkanlıkları, ara öğün tüketiminin olmaması[*] Diyetin lif ve posa tarafından ehliyetsiz olması, rafine şekerlerin tercih edilmesi[*] Gün içinde kola, gazoz üzere asitli içeceklerin bolca tüketilmesi, su tüketiminin gayrikâfi olması[*] Dışkılama ihtarına tuvalet temizliğinin ehliyetsiz olması, ağır iş yaşantısı, vakit zayıflığı [*] Çeşitli ilaçların yan tesiri (antidepresanlar, sakinleştiriciler, antasitler)[*] Laksatiflerin (dışkılamayı kolaylaştırıcı, barsak yumuşatıcı ilaçların) yanlış kullanılması (çünkü laksatiflerin uzun periyodik ve ziyade alımında barsakların çalışma ritmi bozulabilir)[*] Fizikî aktivitenin ehliyetsiz olması durumunda[*] Hipotiroidi (tiroid bezinin ehliyetsiz çalışması), şeker illeti ve romatizmal hastalıklarda[*] Kalın bağırsağın yapısal bozukluklarında, darlıkların da ve tıkanıklığa neden olan hastalıklarda kabızlık görülebilir.


KABIZLIKTAN KURTULMAK İÇİN;


Dışkılama gereksinimini uzun mühlet ertelenmeyin. Her gün birebir saatte tuvalete gitmeye çalışın ve kâfi vakit ayırabilirsiniz
Günlük su tüketiminizi artırabilir, 2-2,5 lt su içebilirsiniz.
Sabahları aç karnına 1-2 bardak ılık su içmeyi ve yanında birkaç kuru meyve yemeyi deneyebilirsiniz.
Beslenmenizde posa içeren besinlerin olmasına ihtimam gösterebilirsiniz.
Tam buğday unundan yapılmış eserleri, buğday, kepek ya da çavdar ekmeğini tüketebilirsiniz.
Posa içeriği ve glisemik indeks açısından kepekli pirinç-makarna ya da bulguru tercih edebilirsiniz.
Zerzevat tüketiminizi artırın, yemeklerinizin yanında salata tüketmeye itina gösterebilirsiniz.
Kabuklu zerzevat ve meyveleri kabuğunu soymadan tüketebilirsiniz.
Nizamlı egzersiz yapmaya, fizikî aktivitenizi artırmaya itina gösterebilirsiniz
Dyt. Sernaz ÇAKIR

Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
 
Üst Alt