Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Kaç çeşit kayısı var?
KAYISI ÇEŞİTLERİ- Hacıhaliloğlu. Malatya’nın en önemli kurutmalık kayısı çeşididir.
- Hasanbey. 1930 Yılında Malatya’nın eski Belediye Başkanlarından Hasan Derinkök’ ün bahçesinde bulunan Malatya’nın en önemli sofralık kayısı çeşididir.
- Kabaaşı
- Soğancı
- Çataloğlu.
- Çöloğlu.
- Alyanak.
- Şalak (Aprikoz)
Kayısı ağacı ne kadar su ister?
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değişmekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama yapılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla devam edilir.Dünyanın en iyi kayısısı nerede?
Dünyanın en iyi kayısısı nerede?Malatya’da yarım asırdır üretim yapan 73 yaşındaki Fahri Sürenkök’ün binbir emek harcayarak, uzun ve zahmetli bir yolculuğun ardından elde ettiği gün kurusu kayısılar, dünyanın çok sayıda ülkesinde ağızları tatlandırıyor.
Yaş kayısı kilosu ne kadar?
Malatya Sebze Meyve Pazarında hediyelik birinci kalite taze kayısının kilosu 15 ile 17 TL arasında satılıyor. Malatya’nın komşu şehri Elazığ’ın Baskil ilçesinde yetiştirilen sofralık hediyelik kayısıların kilosu ise 17 TL’den satılıyor.Kayısı ağacı reçinesi yenir mi?
Reçine ağaçların kendilerini korumak için ürettiği, bunun dışında laboratuvar ortamında da imal edilebilen yapışkan bir sıvıdır. Birçok işlemden geçtikten sonra satışa sunulan reçinelerin öncelikli havanda toz haline getirilmesi gerekir. Daha sonra bal ile karıştırılarak tüketilebilir.Kayısı ağacı kaç litre su alır?
Kayısı ağacı kaç litre su alır?Yetişkin bir kayısı ağacının yıllık su tüketiminin 900 mm civarında olduğu belirlenmiştir (27). Meyvecilikte yapılan birçok sulama denemesinde meyve tür ve çeşidi, uygulanan sulama yöntemi, sulama düzeyi, sulama aralığına bağlı ola- rak verilen su miktarı ve bitki su tüketimi değerleri farklılık göstermektedir.
Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya başta olmak üzere Elazığ, Mersin, Iğdır ve Antalya’da yetişmektedir. Ayrıca Ege, İç Anadolu ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.