We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Kadınların kabusu: karpal tünel sendromu

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
KARPAL TÜNEL SENDROMU

Karpal tünel sendromu, el parmaklarının hareket ve duysunu sağlayan median haddin, bilekte karpal tünel ismi verilen geçitte sıkışması sonucu meydana gelen bir sendromdur. Birinci belirtileri parmaklarda karıncalanma ve güçsüzlük olup, ilerleyen durumlarda ağrı, uyuşukluk ve tüm elde güzsüzlüğe neden olan kas atrofisidir. Şikayetler hafif şiddetle başlar ve vakit içince artarak dayanılmak hale gelir. Hastalık 40-60 yaş arasında ve daha çok bayanlarda görülmektedir.

Neden Oluşur?

Tekrarlayan bilek hareketleri ve bilekte ölçüsüz gerilme sonucu, karpal tünel içerisinden geçen damar-kas paketinin genişleyerek median sonu sıkıştırması sonucu olur. Gebelerde vücut sıvılarında artış olması nedeniyle karpal tünel sendromu gelişir, bu muvakkat bir durumdur ve doğumdan birkaç hafta sonra makbul.

Belirtileri Nelerdir?

Bilhassa birinci üç parmakta (bağ parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının orta parmağa bakan yarısı) karıncalanma yada iğne batması hissi.

Parmaklarla başlayan ve devirle kola ve omuza kadar vuran ağrı. Ağrı çoklukla geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir ve hasta ellerini sallayınca ağrısı azalır.

Parmaklar ve avuç içinde uyuşukluk, his kaybı olabilir. Bu sebepte kişi dikkatli olmalıdır, anlamadan elini yakabilir yada yaralayabilir.

İlerleyen vakalarda, hudut üzerindeki hasar arttıkça parmaklar ve elde güçsüzlük gelişebilir. Kişi elinden eşyaları düşürmeye başlar.

Kimlerde Görülür?

Elişi ve örgü ören konut hanımlarında,

Uzun vade bilgisayar kullanan ve yazı yazan ofis çalışanlarında,

Titreşimli el aletleri kullanan çalışanlarda,

Kasaplarda ve şoförlerde

Piyano ve kalın telli çalgı çalan müzisyenlerde,

Gebelerde

Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide bir numara basamak, bilek hareketlerinin kısıtlanması ve antienflamatuar ilaçlardır. Bilek hareketlerini kısıtlamak için, bileği nötral durumda tutan ortezler verilir. Mümkünse illete sebep olan aktivitelere son verilmelidir.

Medikal tedavi ve ortezlemeden yarar görmeyen hastalarda, karpal tünel içerisine steroid enjeksiyonu yapılabilir.

Bütün tedavilere karşı sonuç alınamayan ilerlemiş KTS’li hastalarda cerrahi seçenek düşünülebilir. Cerrahi tedavi kesin sonuç verir, el bileği ile avuç arasından yapılan kesi ile, karpal tüneli oluşturan bağ kesilerek, bası ortadan kaldırılır. Gelgelelim operasyondan sonra ameliyat nahiyesindeki ödemden ötürü şikayetlerde derhal düzgünleşme olmayacağı üzere ağrılarda artış olabilmektedir. Geç kalınmış cerrahi tedavilerde, had üzerinde kalıcı hasarlar olabileceği için, şikayetlerde tam olarak geçmeme üzere meselelerle karşılaşılabilmektedir.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt