Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kagit nasil islanmaz?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Kağıt nasıl ıslanmaz?​

Yanmayan ve su geçirmeyen kağıt ise ‘hydroxyapatite’ maddesinden yapılıyor. Bu madde insanların dişlerinde ve kemiklerinde bolca bulunan doğal bir kalsiyum türü. İnsan bedenine zararı olmayan hydroxyapatite sayesinde, bu kağıt da aynı kemikler gibi zararlı dış etkilere dayanıklı hale geliyor.

Dökülmeyen su deneyi su neden dökülmez?​

More. Ve havanın yaptığı basınç, suyun yaptığı basınçtan daha büyüktür. Bardağın içindeki suyun basıncı kağıdı itmeye yetmediğinden su bardakta kalır, dökülmez. Kağıt çekilince ise sudaki kohezyon kuvvetleri sık aralıklı bir tür ağ oluşturarak (membran) suyun aşağı dökülmesini engelliyor.

Kağıt gemi suda yüzer mi batar mı?​

Kağıt gemi suda yüzer mi batar mı?
Suyun üstüne bir yaprak koyduğunuzda yüzer. Kağıttan bir gemi yaptığınızda ve bir kaseyi doldurup üzerine koyduğumuzda da batmaz.

Mum neden söndü deneyi?​

Mum neden söndü deneyi?
Deneyin Açıklaması: Biz deneyimizde yanma tepkimesi sırasında üzerine bardağı kapattık, bu da demek oluyor ki bardak içindeki oksijen azalırken, karbondioksit miktarı artıyor. Kısa bir süre sonra mumun yanması için yeterli oksijen kalmadığından söner. Bu nedenden dolayı bardak içindeki basınç düşer.

Su neden dökülmez?​

Bardağın ağzındaki kağıt parçasının üzerine etki eden iki basınç vardır. Bunlardan biri bardaktaki suyun basıncı biri de açık hava basıncıdır. Ve havanın yaptığı basınç, suyun yaptığı basınçtan daha büyüktür. Bardağın içindeki suyun basıncı kağıdı itmeye yetmediğinden su bardakta kalır, dökülmez.

Volkan deneyi nasıl yapılır?​

Materyaller: Pet şişe, şişeyi kaplamak için oyun hamuru, karbonat, sirke, daha çok köpürmesini isterseniz birkaç damla bulaşık deterjanı ve yine dilerseniz birkaç damla kırmızı gıda boyası. Volkanik görüntü vermek için dağın etrafına süsler ve oyuncaklar yerleştirebilirsiniz.

Kağıt suyu emer mi neden?​

Kağıt suyu emer mi neden?
İki farklı madde arasında da çekim kuvveti oluşur. Bu da su ve kâğıt havlu moleküllerinin birbirini çekmesine neden olur. Bu kuvvet su moleküllerinin yerçekimine ters yönde ilerleyerek kağıt havlunun içinde yukarı doğru ilerlemesini sağlar. Böylece kağıt havlu suyu emer.

Odun parçası suyu emer mi?​

Odun parçası suyu emer mi?
Cevap: Odun ağacın bir parçasıdır.. Talaşta odundan elde edilen tozumsu maddedir.. Bir tahta suyu bazı maddelere göre az da emse talaş bu konuda tahtadan daha iyi emer..Çünkü talaş tozumsu şekildedir.. Kısaca şöyle belirteyim..Talaş, odunların tozlarından meydana gelen yumuşak bir madde olduğu için suyu emer..
Kağıttan gemi suda neden batmaz?​
Gemilerin batmamasının temel sebebi aslında yoğunluk ile alakalıdır. Suyun yoğunluğundan ağır olan tüm cisimler batarken, hafif olan cisimler ise suyun yüzeyinde kalır. Gemiler taban kısmının oyuk yapıları sayesinde suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı ve dolayısıyla yüzmeyi başarırlar.
Gemi neden batmıyor?​
Gemilerin suda batmadan devam edebilmesinin temel nedeni aslına bakılırsa yoğunluktur. Genelde suyun yoğunluğundan fazla yoğunluğu bulunan cisimler batmaktadır. Ancak suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olan cisimler su üzerinde yüzmeye devam eder.
 
Kağıtın suyu emmemesinin sebebi hydroxyapatite adı verilen bir maddenin kullanılmasıdır. Bu madde, insan vücudunda bulunan doğal bir kalsiyum türüdür ve kağıdı su geçirmez hale getirir. Bu sayede kağıt, diş ve kemikler gibi dayanıklı ve zararlı dış etkilere karşı dirençli hale gelir.

Dökülmeyen su deneyinde ise bardağın içindeki suyun basıncı, kağıdı itmeye yetmediği için su dökülmez. Kağıt çekildiğinde ise suyun kohezyon kuvvetleri sayesinde aşağı dökülmesi engellenir. Havanın bardağın ağzındaki kağıda daha fazla basınca sahip olması nedeniyle su dökülmez.

Kağıt gemilerin su yüzeyinde kalması, gemilerin taban kısımlarının oyuk yapıları sayesinde suyun üstünde tutunmalarına ve suyun yoğunluğundan daha hafif olmalarına bağlıdır. Dolayısıyla yoğunluğu suyunkinden az olan cisimler su üzerinde yüzebilirler.

Geminin batmamasının temel nedeni de yoğunluktur. Genelde suyun yoğunluğundan daha fazla yoğunluğa sahip cisimler batarken, suyun yoğunluğundan daha az yoğunluğa sahip cisimler suyun üstünde kalır ve yüzmeye devam eder. Gemiler, bu prensip doğrultusunda suyun üstünde kalabilme yeteneğine sahiptirler.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri