SoruCevap
Yeni Üye
Kastamonu İli Köyleri-Kalafat Köyü Cide-Kalafat Köyü Resimleri-Kalafat Köyü Tanıtımı
Kalafat, Kastamonu ilinin Cide ilçesine bağlı bir köydür.
İlçe: CİDE - İl: KASTAMONU
Köy Muhtarı: BAHTİYAR GÜN
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon:0366 8664113
Demografik Bilgiler:
İle Uzaklığı:148 km
İlçeye Uzaklığı:11 km
Rakım:80 m
Tarihi
Köyün adı Kalafatcılıktan gelmekle beraber eniyi tekne klafatcılarının bu köyden cıktığı söylenir.
Kültür
Köyde su böreği dışında yapılan börekler kuru yufka ile yapılmaktadır. Köyün en sevilen özel lezzetleri arasında; ıspıt, manca, kuru biber salatası, zırva, doldurulmuş tavuk, dikenucu, ısırgan çorbası ve armut ballandırması yer alıyor. Doldurulmuş tavuk, Kalafat'in en önemli yemeği kabul ediliyor, bayram ve düğün sofralarını süslüyor. Armut ballandırması ise yörede armut mevsimi başladığında pişirilip kavanozlarda saklanıyor. ÇORBALAR; Tarhana,Uvmaç,Yartmaç, Mancar, Keşkek , Sebze, Un,Şehriye, Mercimek, Pirinç
DOLMALAR; Deli, Mancar, Pırasa, Kabak, Biber, Kuyruklu, Lahana, Yaprak Sarma
YEMEKLER; Malak,Sirkeli,Hamur işleri,Sebze Yemekleri,Bakliyat Yemekleri, Et Yemekleri, Balıklar, Yumurtalı Yemekler, Mantarlar, Yoğurtlular, Kavurmalar, Makarnalar, Pilavlar
TATLILAR; Kıvrım, Lokma, Kabak Tatlısı, Sütlaç, Kocagarı Gerdanı, Baklava, Muhallebi, Güllaç, Aşure, Un Helvası, Ceviz Helvası, İrmik Helvası
BÖREKLER; Soğanlı, Patatesli, Kıymalı, Yumurtalı, Kabaklı, Ispanaklı, Cevizli, Su, Peynirli, Sigara, Muska Not:Su Böreği Dışındakiler kuru yufkadan yapılmaktadır.
HOŞAFLAR; Kestane, Üzüm, Kayısı, Erik, Kızılcık, Vişne, Elma, Ayva, Armut
EKMEKLER; a)Taş sacı ekmekleri; Göbüt, Bazlamaç, Kırtıl, Kartlaç, Gözleme b)Kömeçler;Mısır hamuru samun ekmeği şeklinde mancar yaprağına sarılarak fırında pişirilir. c)Değirmen kömeçi;Hazırlana kömeç kızgın küle gömülerek pişirilir.
TURŞULAR-SALAMURALAR; Biber, patlıcan, Yeşil domates, lahana, pancar, karışık, hıyar, asma yaprağı salamura, balık tanlama, salça.
REÇELLER; Elma, ayva, böğürtlen, vişne, gül, erik, çilek, kızılcık, kuşburnu
Coğrafya
Kastamonu iline 148 km, Cide ilçesine 11 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 157
1997 153
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Bahtiyar Gün
2004 - Bahtiyar Gün
1999 - Bahtiyar Gün
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardı. fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi proje aşamasında. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yapımaşamasında. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
Kalafat, Kastamonu ilinin Cide ilçesine bağlı bir köydür.
İlçe: CİDE - İl: KASTAMONU
Köy Muhtarı: BAHTİYAR GÜN
Muhtarlık Erişim Bilgileri:
Telefon:0366 8664113
Demografik Bilgiler:
İle Uzaklığı:148 km
İlçeye Uzaklığı:11 km
Rakım:80 m
Tarihi
Köyün adı Kalafatcılıktan gelmekle beraber eniyi tekne klafatcılarının bu köyden cıktığı söylenir.
Kültür
Köyde su böreği dışında yapılan börekler kuru yufka ile yapılmaktadır. Köyün en sevilen özel lezzetleri arasında; ıspıt, manca, kuru biber salatası, zırva, doldurulmuş tavuk, dikenucu, ısırgan çorbası ve armut ballandırması yer alıyor. Doldurulmuş tavuk, Kalafat'in en önemli yemeği kabul ediliyor, bayram ve düğün sofralarını süslüyor. Armut ballandırması ise yörede armut mevsimi başladığında pişirilip kavanozlarda saklanıyor. ÇORBALAR; Tarhana,Uvmaç,Yartmaç, Mancar, Keşkek , Sebze, Un,Şehriye, Mercimek, Pirinç
DOLMALAR; Deli, Mancar, Pırasa, Kabak, Biber, Kuyruklu, Lahana, Yaprak Sarma
YEMEKLER; Malak,Sirkeli,Hamur işleri,Sebze Yemekleri,Bakliyat Yemekleri, Et Yemekleri, Balıklar, Yumurtalı Yemekler, Mantarlar, Yoğurtlular, Kavurmalar, Makarnalar, Pilavlar
TATLILAR; Kıvrım, Lokma, Kabak Tatlısı, Sütlaç, Kocagarı Gerdanı, Baklava, Muhallebi, Güllaç, Aşure, Un Helvası, Ceviz Helvası, İrmik Helvası
BÖREKLER; Soğanlı, Patatesli, Kıymalı, Yumurtalı, Kabaklı, Ispanaklı, Cevizli, Su, Peynirli, Sigara, Muska Not:Su Böreği Dışındakiler kuru yufkadan yapılmaktadır.
HOŞAFLAR; Kestane, Üzüm, Kayısı, Erik, Kızılcık, Vişne, Elma, Ayva, Armut
EKMEKLER; a)Taş sacı ekmekleri; Göbüt, Bazlamaç, Kırtıl, Kartlaç, Gözleme b)Kömeçler;Mısır hamuru samun ekmeği şeklinde mancar yaprağına sarılarak fırında pişirilir. c)Değirmen kömeçi;Hazırlana kömeç kızgın küle gömülerek pişirilir.
TURŞULAR-SALAMURALAR; Biber, patlıcan, Yeşil domates, lahana, pancar, karışık, hıyar, asma yaprağı salamura, balık tanlama, salça.
REÇELLER; Elma, ayva, böğürtlen, vişne, gül, erik, çilek, kızılcık, kuşburnu
Coğrafya
Kastamonu iline 148 km, Cide ilçesine 11 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 157
1997 153
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Bahtiyar Gün
2004 - Bahtiyar Gün
1999 - Bahtiyar Gün
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardı. fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi proje aşamasında. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yapımaşamasında. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net
Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz