Kalın bağırsak cerrahisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Kolon nedir?

Kolon, kalın barsaktır, sindirim sisteminin alt kısmıdır. Barsak; ince barsak, kolon (kalın barsak) ve kolonun son kısmı olan rektumdan meydana gelen uzun, boru formunda bir organdır. Besin yutulduktan sonra, midede sindirilmeye başlar ve besin bedeli olan kısmın emildiği ince barsağa boşaltılır. Besinin geri kalan artık kısmı kolon boyunca ilerler, rektuma gelir ve vücuttan atılır. Kolon ve rektum suyu emer ve siz çıkartmaya hazır olana kadar bu artığı fiyat.

Laparoskopik kolon rezeksiyonu nedir?

Minimal seviyede invazif laparoskopik kolon cerrahisi olarak bilinen teknik sayesinde cerrah pek çok kolon prosedürünü küçük insizyonlarla gerçekleştirebilir. Prosedürün tipine bağlı olarak, hastalar birkaç gün içerisinde hastaneden taburcu olabilir ve açık ameliyat geçiren hastalara kıyasla alışılagelmiş faaliyetlerine daha çabuk dönebilirler.

Birden fazla laparoskopik kolon rezeksiyonunda, cerrahlar hastanın iç organlarını bir televizyon ekranında büyütülmüş olarak izlerken, (her biri yarım cm büyüklüğünde olan) 4 ya da 5 küçük açıklıktan ameliyatı gerçekleştirirler. Kimi durumlarda, küçük açıklıklardan biri prosedürün tamamlanabilmesi için 5-10 cm boyutuna kadar uzatılabilir.

Laparoskopik kolon rezeksiyonun avantajları nelerdir?

- Ameliyat sonrasında daha az ağrı

- Hastanede yatış müddetini azaltabilir

- Katı-gıda diyetine geçişi hızlandırabilir

- Barsak fonksiyonlarına geri dönüşü hızlandırabilir

- Sıradan faaliyetlere dönüşü çabuklaştırır

- Kozmetik açıdan daha güzel sonuç


Laparoskopik kolon rezeksiyonunun pek çok yararı olmasına karşın, bu usul tüm hastalar için mütenasip olmayabilir. Bu tekniğin sizin için mütenasip olup olmadığını anlamak için temel bakım hekiminizle görüşerek laparoskopik kolon rezeksiyonu ortamında yetkin bir cerrahtan ayrıntılı bir tıbbi kıymetlendirme alın.

Ne cins hazırlıklar yapılır?

Kolon marazlarının birden fazla şu iki testten biri ile teşhis edilir: Kolonoskopi yada kolon grafisi. Kolonoskop, anüsten vücuda sokulan ve kalın barsak sonuna kadar itilen, yumuşak, bükülebilir ve işaret parmağı kalınlığında bir tüptür. Kolon grafisi, baryum lavman denilen beyaz bir sıvının rektuma sıkıldığı ve hafif bir basınç uygulayarak tüm kalın barsaktan dışarı atılırken çekilen bir röntgenografidir. Bu testler sayesinde cerrah kolonun içini görebilir. Bazen karın bilgisayarlı tomografisi gerekebilir. Ameliyattan evvel, vesair kan testleri, elektrokardiyogram (EKG) ya da akciğer röntgeni gerekebilir.

Ameliyat için hazırlıklar

Yaşınıza ve tıbbi durumunuza bağlı olarak, ameliyat öncesi hazırlıklar, kan pahalarını, tıbbi değerlendirmeyi, akciğer röntgenini ve EKG`yi içermektedir.

Cerrahınız sizinle birlikte bu ameliyatın yarar ve zararlarını gözden geçirdikten sonra, ameliyata razı olduğunuzu yazılı olarak bildirmeniz gerekir.

Durumunuza bağlı olarak, kan transfüzyonu ve/veya gayri kan eserleri gerekebilir.

Ameliyat öncesindeki gece ya da sabah duş almanız önerilir.

Ameliyattan evvel rektum ve kolon büsbütün boş olmalıdır. Umumiyetle hasta şahsi bir temizleme likidi solüsyonu içmelidir. Ameliyattan evvelki birkaç gün boyunca likit besinler, laksatifler ve lavmanlar alabilirsiniz.

Ağızdan alınacak antibiyotik çoklukla reçete edilir. Bununla ilgili talimatları cerrahınız ya da cerrahınızın ekibi size sağlar.

Cerrahınızın size açıkladığı talimatlara sıkı sıkıya uyun. Hazırlıkları noktasına getiremezseniz ya da antibiyotikleri alamazsanız cerrahınıza durumu bildirin.

Hazırlıkları tamamlamazsanız, ameliyata girmek inançsız sonuçlara yol açabilir ve durumu yine kıymetlendirmek gerekebilir.

Ameliyattan evvelki gece yarısından sonra, hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Yalnızca cerrahın size ameliyat sabahı az su ile almanızı söylediği ilaçları alabilirsiniz.

Aspirin, kan inceltici ilaçlar, anti-enflamatuvar ilaçlar ve E vitamini alımı, ameliyata bir hafta kala süreksiz olarak kesilmelidir.

Ameliyata iki hafta kala, diyet ilaçları kesilmelidir.

Sigarayı bırakın ve hanede size yardımcı olacak düzenlemeleri yapın.

Laparoskopik kolon rezeksiyonu nasıl yapılır?

`Laparoskopik` ameliyat, cerrahların iç ameliyat nahiyesine ulaşmak için kullandıkları tekniklerdir. Laparoskopik kolon prosedürlerinin birçok birebir biçimde başlar. Kanül kullanarak (dar bir tüp formunda olan alet) cerrah karın yerine girer. Laparoskop (video kameraya bağlı küçük bir teleskop) kanül içine sokulur böylelikle cerrah hastanın iç organlarını televizyon monitöründen büyütülmüş bir boyutta görebilir. Cerrahın içerde çalışabilmesi ve kolonun bir kısmını çıkarabilmesi için birkaç kanül daha kullanılır. Tüm ameliyat kanüller aracılığıyla ve ya küçük kanül insizyonlarından birini uzatarak tamamlanabilir.

Ameliyat laparoskopik metotla tamamlanamazsa ne olur?

Birtakım hastalarda, laparoskopik metot uygulanamayabilir. `Açık` ameliyatı tercih etmeyi yada ameliyat sırasında `açık` tekniğe dönme mümkünlüğünü arttırabilecek faktörler şunlardır:

Obezite

Ağır yara dokusuna sebep olan daha evvelki karın ameliyatı hikayesi

Organları görebilme imkanının olmaması

Ameliyat sırasında kanama meseleleri

Büyük tümörler

Açık ameliyat yapma kararı, cerrahın asıl ameliyat öncesinde ya da sırasında vereceği bir karardır. Ameliyatı açık ameliyata dönüştürme kararı, muhakkak hastanın güvenliğine dayanır.

Ameliyattan sonra ne beklemelisiniz?

Ameliyattan sonra hekim tarafından verilen talimatları konumuna getirmek çok kıymetlidir. Pek çok kişi birkaç gün içerisinde kendini âlâ hisseder fakat uygunlaşmak için vücudun vakte muhtaçlığı olduğunu unutmayın. Ameliyat sonrasındaki birinci günde, yataktan kalkmanız ve yürümeniz söylenir.

Bir ile iki hafta içerisinde muhtemelen alışılagelmiş faaliyetlerinizin birçoklarına geri döneceksiniz. Duş almak, otomobil kullanmak, merdiven çıkmak, çalışmak ve cinsî bağa girmek bu faaliyetlerdendir.

Ameliyattan iki hafta sonra hekiminizden bir takip randevusu isteyin.

Ne cins komplikasyonlar ortaya çıkabilir?

Kanama

Enfeksiyon

Kolonun tekrar birbirine bağlandığı noktada sızma

Küçük barsak, üreter ya da mesane üzere yakın organlarda hasar

Akciğerlerde kan pıhtıları

Muhtemel komplikasyonların erken işaretlerinin fark edilmesi çok kıymetlidir. Ağır karın ağrısı, ateş, titreme ya da rektal kanama görüldüğünde kesinlikle hekiminize bildirin.

Hekiminizi ne devir aramalısınız?

- 39 aşamanın üzerinde devamlı ateş

- Rektumda kanama

- Karındaki şişliğin artması

- İlaçların azaltamadığı ağrı

- Devamlı bulantı yahut kusma

- Titreme
 
Üst Alt