Kalıtım İle İlgili Terimler Ve Anlamları

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Coin
175,520
Kalıtım İle İlgili Terimler nelerdir
Kalıtım terimleri
Kalıtım İle İlgili Terimleri şöyle açıklayabiliriz:

-Kromozom: DNA molekülü ve proteinden oluşur.Üzerinde kalıtım birimi olan genler vardır.İnsanların vücut hücrelerinde 46 kromozom bulunur.Üreme hücrelerinde ise 23 kromozom bulunur.

-Gen: Kromozomlar üzerinde bulunan kalıtım birimleridir.Her organizmada kendine özgü çeşit ve sayıda bulunur.Nesiller boyu aktarılır.

-Alel gen: Anne ve babadan gelen kromozom çiftinin aynıbölgesinde aynı karakter üzerinde etkili olan gen çiftidir.

-Homolog kromozom: Biri anneden biri babadan gelen,şekil ve yapı bakımından birbirine benzeyen aynı karakterlerle ilgili genleri taşıyan kromozom çiftleridir.

-Baskın(dominant) gen:Alel genlerden etkisini her zaman belli eden genlerdir.(A,B,... ile gösterilir)

-Çekinik(resesif) gen:Etkisini ancak dominant genin bulunmadığ zaman belli eden gendir.(a,b,... ile gösterilir)

-Melez(heterezigot):Homolog kromozomların karşılıklı blgelerinde bulunan genlerden birinin baskın birinin çekinik olma durumudur.(Aa,... gibi)

-Arı döl(homozigot):Homolog kromozomların karşılıklı bölgelerinde bulunan her iki geninde aynı olması durumudur.(AA,aa,... gibi)

-Fenotip:Çanlının sahip olduğu genetik yapının dışa yansıyan şeklidir.

-Genotip:Bir canlının dış görünüşünün ortaya çıkmasını sağlayan genlerin toplamına denir.

Üst Alt