Kalp ağrısı önemlidir mutlaka ciddiye alın

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kalp ağrısı önemlidir mutlaka ciddiye alın

Göğsünüzün tam ortasında dayanılması güç bir ağrı hissederseniz onu önemseyin! Ağrıya baş dönmesi, baygınlık hissi, bulantı, soğuk terleme, kol ve omuzlarda uyuşma da eşlik ediyorsa işi ciddiye almalısınız. Bu ağrı çoğu zaman "kalp damar hastalığı" gibi önemli bir sağlık sorununa işaret eder.


ÖZELLİKLE ellili yaşlar sonrasında ortaya çıkan göğüs ağrılarının çoğu kalple ilişkilidir. Daha seyrek olarak akciğer zarı, kalp zarı, göğüs sinirleri, kemik ve kaslarında meydana gelen bazı sorunlarda da ağrı ortaya çıkabiliyor. Safra kesesi, mide ve kalın bağırsak hastalıklarında da bazen göğüste ağrı hissediliyor.
Bu işaretlere dikkat!

Kalp ile ilişkili göğüs ağrılarının en önemli nedeni kalp damar hastalıkları. Kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, kan şekeri ayarsızlığı, hipertansiyon, stres, kilo fazlalığı ve daha pek çok sebebi olan koroner kalp hastalığında, göğüs ağrısının ayırt edici bazı özellikleri var. Bu ağrılar çoğu kez tam da göğsün orta kısmında, iman kemiğinin hemen altında, yumruk ya da el ayası genişliğinde bir alanda duyumsanıyor. Ağrıya baskı-sıkışma hissi, boğulma duygusu eşlik edebiliyor. Ağrı çeneye, boyna, sol omuz ve kola yayılabiliyor. Ağrının genellikle bedensel bir aktiviteyi takiben ortaya çıkması tipik sayılıyor. Bir merdiveni hızla çıkmak, hızlı çabuk yürümek koşmak, her zamankinden farklı ve güçlü bir aktivitede bulunmak (egzersiz, sportif aktiviteler) ağrıyı davet edebiliyor.
Dinlenirken ortaya çıkabilir

Seyrek olsa da ağrının istirahatta ortaya çıkması da mümkün. Bu durumda ağrıyı daha da ciddiye almak gerekiyor. Aşırı stresin, soğuğun, fazla miktarda yiyecek ve alkol kullanımının ağrıyı tetikleyebileceği biliniyor. Ağrıya bulantı, hatta kusmalar da eşlik edebiliyor. Ani kan basıncı değişiklikleri, baş dönmeleri, baygınlık hali görülebiliyor. Kadınlarda kalp damar hastalığına bağlı ağrılar her zaman bu kadar tipik ve dikkati çekici olmuyor. Her zamankinden farklı bir bitkinlik veya yorgunluk hali, nedensiz bir baş dönmesi, bulantı kalp damar hastalığına işaret edebiliyor.

Teşhis doktorları zorluyor

Göğüs ağrısı denince herkesin aklına kalp hastalığı gelse de bu işaret doktorların teşhiste hala zorlandıkları belirtilerden biri olmaya devam ediyor. Hastayı iyi dinlemek, hastanın şikáyetlerini, ağrının gelişim hikáyesini iyi anlamak gerekiyor. Ağrının nerede yerleştiği, nerelere yayıldığı, ne kadar sürdüğü, soğukla, öksürük-aksırıkla, nefes alıp vermekle, hareket veya istirahatla ilişkisini ısrarla sorgulamak gerekiyor.

Ağrıya eşlik eden diğer belirtiler de (baş dönmesi, soğuk terleme, ölüm korkusu, göğüste basınç duygusu) çok önemli. Göğüs ağrısından şikáyet eden herkesin dikkatli bir sağlık değerlendirmesinden geçmesi gerekiyor. Özellikle ağrı orta yaş ve sonrasında ortaya çıkmışsa, şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, kilo fazlalığı olan birinde ortaya çıkmışsa kesin tanı konulana kadar işin ucunu bırakmamak gerekiyor. Teşhis için elektrokardiyogram, efor testi, perfüzyon sintigrafileri, CT koroner anjiyografi ve klasik koroner arter anjiyografisi ile bazı kan analizlerinden yararlanılıyor.

Göğüs ağrısı önemlidir. Bazen kalp krizi gibi yaşamsal bir sorunun ilk ve tek belirtisi olabilir. Bu belirtiye önem verin.

Asker kalbi sendromu

Göğüs ağrılarına yol açan kalp sorunlarının hepsi önemli ama istisnalar yok değil! Bir kere kalp çok hassas bir organdır. Hasretler, duygusal gelgitler bile kalbi ağrıtabiliyor. Üstelik bu ağrıları gerçek kalp ağrılarından ayırt etmek bazen zor olabiliyor. Bu durumun tıp literatürüne geçmiş olanları bile var: Asker kalbi ! "Da Costa Sendromu " olarak da bilinen bu probleme daha çok askerliği uzamış gençlerde rastlanıyor. Özellikle 1. Dünya Harbi gibi 8-10 yılı bulan uzun savaşlarda "memleketini ve sevdalısını özleyen" gençlerde görülen bu sendromda en tipik belirtilerden biri göğüs ağrısı. Aslında gencin kalbi sağlam. Ağrı duygusal nedenlerden kaynaklanıyor.

Göğüs ağrısının nedenleri

Göğüs ağrılarının en önemli nedeni "koroner kalp hastalığı " dır ama aşağıdaki durumlarda da göğüs ağrısıyla karşılaşılabiliyor.

Kaburga kemikleri arasındaki sinirlerin iltihaplanması (zona)
Kaburga kıkırdaklarının iltihaplanması
Akciğer ve zarlarının iltihaplanması
Akciğerdeki hava dolu keseciklerin patlaması
Akciğer ve kalp zarında sıvı toplanması
Safra kesesi taşları iltihapları
Yemek borusuna asit reflüsü
Kalın bağırsak spazmları (kolit)


Dikkat... Bu durumlarda hemen doktorunuza gidin

Göğüs ağrısı bazı durumlarda çok hızlı hareket etmeyi gerektiren bir işarettir. Özellikle ailenizde kalp damar hastalıklarından erken yaşta ölenler varsa... Ağrıyla ilk defa karşılaşıyorsanız... Şeker hastası, fazla kilolu ya da hipertansiyonlu biriyseniz... Çok stresli bir dönemden geçiyorsanız... Doğum kontrol hapı kullanan ve aynı zamanda sigara içen genç bir hanım ya da menopoz dönemine girmiş bir kadınsanız... Ağrı birkaç dakikadan uzun sürüyor, ağrıya soğuk terleme, göğüste ilerleyici basınç duygusu, bitkinlik, baygınlık hissi, bulantı ve kusmalar eşlik ediyorsa hemen bir acil tıbbi yardım istemeyi ihmal etmeyin.





hurriyet.com.tr
 
Üst Alt