We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Kalp hastalarının yakınları ne yapmalı ? Nasıl davranmalı ?

SoruCevap

Üye
Tepkime
64
Time online
0
Coin
256,935
Kalp hastalarının yakınları ne yapmalı ? Nasıl davranmalı ?
Kalp yetersizliği ile başa çıkmak kolay değildir Diyet, yaşam şekli değişiklikleri ve karışık te-davi listesi ile baş etmek zorunda kalınır Kalp yetersizliği tanısı konmuş hastalar çoğu kez bunu yalnız başlarına başaramazlar Aile bireylerinin çok gerekli olan ilgi ve destekleri bu uyumu ko-laylaştırır
Doğal olarak hastaya bakım veren kişinin ye-ni rolüne uyum sağlaması zaman alacaktır Bir-çok kişi, bir işte çalışma veya çocuk yetiştirme gi-bi diğer sorumluklarına ek olarak bu rolü de üst-lenmek zorunda kalabilir Bu durum bazı zaman-lar stresli veya hayal kırıcı olsa da alınacak ödül-ler de büyük olacaktır
Rolünüzü anlayın
Doktorlar kalp yetersizliği olan kişilerden fark-lı yemek alışkanlıkları, ilaçları hatırlama, vücutla-rına daha fazla ilgi gösterme ve stresi azaltma gi-bi, yaşam şekillerinde değişiklik yapmalarını is-terler
Bu değişiklikler genellikle zordur, çünkü uzun süreli alışkanlıklardan vazgeçmeyi gerektirir An-cak sevdiği kişilerin ilgi ve desteği bunu daha ko-lay hale getirecektir
Kalp yetersizliği olan bir kişi ile yaşıyorsanız veya çok yakınınızda ise, doktor ve hemşirelerin önerilerini izlemesinde en büyük etkiyi siz yapabi-lirsiniz Başlangıç için izleyen sayfalardaki fikirle-ri önermekteyiz, bunları kendi durumunuza ve tercihlerinize göre uyarlamaksınız
Duygusal ve manevi destek vermek
Bakım veren kişi olarak yardım etmek için;
* Değişikliklerin zaman aldığını kabul edin Kişilerin yıllar içinde geliştirdikleri alışkanlıklarını de-ğiştirmesinin sıkıntı yaratması doğaldır Bunun far-kında olursanız sevdiğiniz kişiye yardım edebilirsi-niz Önerileri yapmaları için azarlamayın Bunun yerine, doktor ve hemşirenin önerilerine uyamasalar bile, endişelerini dinleyin ve olumlu yaklaşın Teşvik edin ve yeni alışkanlıklarını övün
* Eşler arasındaki fiziksel yakınlıkta azalma ola-bileceğini anlayın Kalp yetersizliği tanısı çoğu kez bu durum kontrol altına alınıncaya kadar cinsel aktivitenin sonlandırılması veya sınırlandırılması an-lamına gelir Kalp yetersizliği olan kişiler, önerilen diyet, ilaç tedavisi ve düzenli kontrollere uyum sağ-ladıklarında normal cinsel yaşamlarını sürdürebilirler
Tıbbi bakım konusunda yardım
Sevdiğiniz kişinin tedavisine yardım etmek için;
* Hastane ve doktor kontrollerine aktif olarak katılın,
* Sevdiğiniz kişiye ilaç, diyet, fiziksel hareket ve rehabilitasyon hakkındaki bilgileri izlemede ve kayıt etmede yardım edin,
* Bilginin çokluğu ilk başta sizi şaşırtabilir, bu ne-denle soru sormayı ve not almayı unutmayın,
* Hastaya doktor ve hemşirenin önerilerini uygu-lamada yardımcı olun,
* İlaç tedavisini ya da reçetelendirilmiş başka tedavileri izlemelerine yardım edin,
* Birlikte düzenli olarak hareket yapmayı önerin,
* Birlikte sigarayı bırakın
* Sevdiğiniz kişinin hoşuna gidecek yağ ve koles-terolden fakir yiyecekler alın ve hazırlayın ya da önemini vurgulayın,
* Doktor ve hemşire ile iletişimini sağlayın,
* Doktorlar genellikle hastanın durumu, yakınmaları, diyet ve hareket önerilerine uyum hakkın-daki bilgileri almak için ailede bakım veren yakın-lara güvenirler,
* Doktor, muayene için gittiğinizde size soru sorabilir Eğer sevdiğiniz kişi ilerleme kaydetmiyorsa, kendinizi mazeret sunma zorunda hissetmeyin Doktor ve hemşirenin evdeki işlerin nasıl gittiğini bilmesi gerekir
Yardım etmek için ayrıca…
* Tüm aileyi olayın içine alabilirsiniz Kalp yetersizliğinin etkin tedavisi çoğunlukla grup çabası gerektirir,
* Sevdiğiniz kişinin toleransına göre gezme planları yapın, sağlıklı yemekler hazırlayın,
* Diğer aile üyelerini de kendilerinde olabilecek kalp yetersizliği risk faktörlerini azaltmaları için ge-rekli değişiklikleri yapmaları için destekleyin,
* Hastaya her işi onun yerine yapmadan yardım edin,
* Kalp yetersizliği olan hastaların fiziksel hare-ketleri sınırlıdır, ancak aktif kalabilmeleri için orta derecede hareket yapmaları gereklidir Doktor ve hemşireye sevdiğiniz kişinin ne yapıp ne yapamaya-cağını sorup öğrenin
Sizin de kendi sağlığınızı korumaya hakkınız var Bunu sakın ihmal etmeyin
Aşağıdaki öneriler doğrultusunda düşünmeye çalışın:
* Kendime bakmalıyım Bu bencil bir davranış değildir Sevdiğim insana daha iyi bakmamı sağla-yacaktır,
* Sevdiğim kişi karşı olsa bile başkalarından yar-dım isteme hakkına sahibim Kendi sabır ve gücü-mün farkındayım,
* Sevdiğim kişi için elimden geleni yapmakta-yım, ama kendim için de bir şeyler yapma hakkına sahibim,
* Sinirlenmeye, depresif olmaya ve diğer sıkıntı-lı duyguları zaman zaman dile getirmeye hakkım var,
* Sevdiğim kişinin bilinçli veya bilinçsiz olarak beni rahatsız, mutsuz etmesine izin vermeme hakkı-na sahibim,
* Sevdiğim kişinin bana, ben ona düşünceli, sev-gi dolu, bağışlayıcı ve kabullenen bir davranış ser-gilediğim sürece aynı şekilde davranması gerekir,
* Bireyselliğimi koruma ve sevdiğim insanın ar-tık benim tam gün yardımıma ihtiyacı olmadığı za-man sürdürebileceğim bir yaşam kurma hakkına sahibim,
* Kendiniz için zaman ayırmanın öneminin far-kına varm Hoşunuza giden aktiviteler için (okuma, sinemaya gitme, arkadaş ziyaretleri, spor yapma vb) zaman ayırın
Gerekirse başkalarından yardım isteyin
Kalp yetersizliği olan birine bakmak zor olabi-lir ve dışarıdan destek gerekebilir Eğer hastanıza bakını veren tek kişiyseniz veya siz hastadan uzakta iseniz, yardım almak önemlidir
Bu sevdiğiniz kişinin ciddi kalp yetersizliği ol-ması ve bağımsız yaşayamayacağı durumlarda daha da önem kazanır
Hastanıza bakım veren kişi olarak
* Sevdiğiniz kişiyi kaybetmek konusunda kendi-nizi içe kapanık veya korku dolu hissedebilirsiniz Duygularınızı dile getirin ve ciddi derecede rahat-sızlık duyarsanız profesyonel danışmanlık düşü-nün
* Ailenizin ve arkadaşlarınızın yardımını almak-tan yarar görebilirsiniz Her şeyi tek başınıza yapa-mazsınız Eğer tek bakım veren kişi siz iseniz, hasta kendini iyi hissetmediğinde başkalarının yardımını isteyin
Doktoru aramanız gereken durumlar
* Doktorun kalp yetersizliği tanısını koymasını sağlayan şikayetler aynı zamanda durumun kötüleştiğinin ve tedaviye yanıt vermediğinin işareti ola-bilir
* Hastanızda aniden yeni bir şikayet ortaya çı-karsa veya o zamana kadar var olan yakınmaları artarsa doktorunuzu acilen arayın
Gözlenmesi gereken uyarıcı şikayetler
* Ani kilo artışı; Eğer hastanız günde 1-2 kilo, haftada 3-5 kilo almışsa vücutta fazla su tutuluyor demektir Mutlaka doktorunuza-hemşirenize bil-dirmelisiniz,
* Eğer hastanız beklenmedik şekilde haftada 1,5-2 kilo su kaybetmişse susuz kalmış olabilir Bu durumu doktorunuza – hemşirenize bildirmelisiniz,
* Hastanın doğru tartılması önemlidir Bu konu ile ilgili olarak “Kalp Yetersizliği Hasta El Kita-bı “na bakınız,
* İstirahatte veya daha az hareketle nefes darlığı (hareket veya iş ile ilgisi olmayan),
* Ani başlayan çarpıntı,
* Bacaklarda veya ayak bileklerinde şişlik veya şişlik artışı,
* Karın şişliği veya karın ağrısı,
* Uyumada güçlük (nefes darlığı ile uyanma, da-ha çok yastık kullanma),
* Sık kuru öksürük,
* Yorgunluk hissinde artış veya her zaman yor-gun hissetme durumları mutlaka doktora-hemşireye bildirilmelidir

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt