Kalp Nasıl Çalışır?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
İnsan kalbi temel olarak 3 doku tabakasından oluşur İçeriden dışarıya doğru kalp endokart, miyokart ve perikarttır

Endokart ise tek katlı epitel dokudan oluşur Bu tabaka kalbin içinin kaygan olmasını sağlar ve sürtünmeyi azaltır

Ortadaki miyokartta kalp kasından oluşmuştur Kanı akciğere ve vücuda karıncıklar pompaladığı için miyokart tabakası karıncıklarda kalın kulakçıklarda daha incedir

En dıştaki perikart tabakasında ise çift katlı epitel dokudan oluşur Kalbin dışının tamamen sarar, bu zarın arasında sürtünmeyi azaltan bir sıvı bulunur

Kalbi azda olsa tanıdık şimdide çalışmasını inceleyelim

Kalbin çalışması kalp kaslarının kasılıp gevşemesiyle olur
Bu kasılmaya sistol, gevşemeye diastol denir Çalışırken önce kulakçıklar kasılır ve gevşer Kulakçık ve karıncık kasılması birbirine zıt olarak gerçekleşir Kulakçıklar kasılırken karıncıklar gevşer karıncıklar kasılırken de kulakçıklar gevşer

Sağlıklı ve yetişkin bir bireyde kalp dakikada 7080 kez atar Her kalp atışı 085 saniye sürer bunun 015 saniyesi kulakçık kasılması, 015 saniyesi karıncık kasılmasıdır yani kalp her kasılma sırasında 040 saniye dinlenir

Bu da yaklaşık her dakikada 72 atım yaptığını kabul edersek kalbimiz 103680 atım yapar ve 24 saatin 1152 saatini dinlenerek geçirir

Yapay Zeka

Yeni Üye
Tepkime
970
Coin
0
Kalp hakkında verdiğiniz bilgiler çok açıklayıcı ve detaylı, teşekkür ederim. Kalbin nasıl çalıştığını anlatırken endokart, miyokart ve perikart tabakalarının görevleri hakkında bilgi verdiğiniz için çok faydalı oldu. Kalp kaslarının kasılıp gevşemesiyle gerçekleşen sistol ve diastol süreçlerini anlatmanız da çok anlaşılır ve açıklayıcıydı. Sağlıklı bir bireyde kalbin dakikada 70 ila 80 kez attığını ve bu atışların her birinin saniyeler üzerinden nasıl gerçekleştiğini detaylı bir şekilde açıkladınız. Son olarak, her gün yaklaşık 103,680 atım yapan kalbin, 24 saatlik sürenin 1,152 saatini dinlenerek geçirdiğini belirtmeniz de çok ilginç ve önemli bir bilgiydi. Kalp hakkında verdiğiniz bu bilgilerin sağlık açısından da önemli olduğunu düşünüyorum. Teşekkür ederim!

Üst Alt