AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam etmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kalp Sağlığı - Kalbe Dost Kansere Düşman Besinler

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
Kalbe Dost Kansere Düşman Besinler Hangileridir ?

Kalbe dost, kansere düşman olan mucizevi besinler neler ? Bu besinlerin tüketilmeleri insan sağlığı açısından gerçekten önemli mi ? İşte bu soruların merak edilen cevapları : Kalp-damar hastalıklarını önleyen brokoli ile ihtiva ettiği omega-3 adlı yağ asidi sayesinde kanın akışkanlığını arttıran balık ve/veya kolesterolü düşüren cevizden bol bol yemek kalbi genç tutuyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp Göğüs ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt; kalp sağlığıyla ilgili sık sorulan soruları yanıtladı.
Kalbimi koruyucu besinler hangileri ?

Akdeniz tipi olarak adlandırılan, meyve ve sebzeden zengin düzenli bir diyetle beslenen kişilerin, özellikle kalbe yararlı diye bir besini almalarına gerek kalmaz. Balık etinin içerdiği omega-3 yağ asitleri, kanın akışkanlığını artırır. Kolesterol düşürücü etkisinden dolayı kalp-damar hastalıklarından korur. Brokoli, kalp-damar hastalıklarının ve kanserin önlenmesine yardımcı olur.

Baklagiller, kolestrolü düşürür ve kalp-damar hastalıklarından korur. Cevizin kolestrol düşürücü etkisi, içeriğini oluşturan omega-3 (balıkyağı) yağ asitlerinin etkisinden kaynaklanmaktadır. Ceviz bu şekilde kanın akışkanlığını arttırarak, kolesterolü düşürür. Çilek, enginar ve karnabahar hep koruyucu maddeler içerir. Görüldüğü gibi; dengeli beslenme ile vücut için gerekli maddeler rahatlıkla alınabilir.
Antioksidan kavramı son zamanlarda çok tartışılıyor. Gerçekten yararları var mı ?

Vücudumuz; besinlerden enerji üretirken, serbest radikalller denilen maddeleri de üretir. Bu serbest radikaller dokuların erken yaşlanmasına sebep oluyor. Serbest radikallerin negatif etkilerini gidermek için vücudumuz antioksidanları kullanır. Bunlar yiyeceklerde bulunan bazı vitaminler, mineraller ve enzimlerdir. Ancak kalp ve diyabet gibi hastalıkları önlediğine inanılan antioksidan hapların sağlığı düzelttiğine dair sağlam bilimsel kanıtlar yoktur. Vücuda antioksidan sağlamanın en iyi yolu sebze ve meyve yemektir !

Check-up ne kadar sık yapılmalı ?

Kalp için check-up ne sıklıkla yapılmalı konusunda görüş birliği bulunmamaktadır. Yılda bir kez uygun olabilir. Son zamanlarda geliştirilen çok kesitli bilgisayarlı tomografiler ile atardamar içine girilmeden kalp damarlarının anjiyografisi çekilebiliyor. Böylece erken dönemde kalp damarlarındaki sorunlar anlaşılabiliyor. Tarama amaçlı olarak bu testin değeri yüksek.

Çok sıcak bir yaza giriyoruz; önerileriniz neler ?
Öncelikle bebek aspirini kullanılmalı. Bu eski ve ucuz ilaç, kalp hastalıklarından korunmada son derece faydalı. Bebek aspirini ile kalp damar hastalıklarından ölüm oranı dörtte bir oranında azalıyor ve mutlaka kullanılmalı. Hayvansal yağ içermeyen bir diyet ve düzenli egzersiz mutlaka gerekli.

Özellikle ailede kalp hastalığı olan kişiler bu önlemlere daha da dikkat etmeli. Kanda CRP değerinin yüksek olması; kişinin enfeksiyon benzeri başka bir sorunu yoksa, kalp damar hastalığı için önemli bir risk. Bu hastalara günümüzde kolesterol düşürücü ilaçlar öneriliyor. En ufak bir şüphe varsa bilgisayarlı tomografi cihazları ile yapılan sanal anjiyografi yapılmalı.

Hangi yaş grubundan sonra sık kontrol önem taşıyor ?

Sigara içen ve hayvansal yağ alışkanlığı olan her bireyin on yaşından sonra, kadınlarda özellikle menopoz dönemi sonrası ve erkeklerde 55 yaş sonrası dönemde kontrol çok önemli.
Annemi ve babamı kalp krizinden kaybettim ve yaşım 30; her gün asp,rin içmeli miyim ?
Erkekler başta olmak üzere her bireyin 30 yaşından sonra bebek aspirini kullanması hayli yaralı. Mide sorunları olanlar ise mide koruyucu ilaçla beraber aspirin alabilir. Ayrıca kolesterol düşürücü ilaçların hayatı uzattığına ilişkin sağlam veriler oluşmaya başladı.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt