kalp hastalıklarına şifalı bitkiler - damar tıkanıklığına şifalı bitkiler
Prof.Dr.Ahmet Maranki Kalp ve damar sağlığı ve damar tıkanıklığını gidermek için alıç çayı kürünü öneriyor.
Kalp ve damar sağlığını korumak ve tıkalı kalp damarlarını açan alıç çayı hazırlamak için 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı kırmızı alıcın yaprak,çiçek ve meyvelerinden koyduktan sonra bir kaç dakika kısık ateşte demlendirin.
Bu çaydan 20 gün boyunca sabah ve akşam için.
He gün 1 su bardağı taze sıkılmış havuç suyu (vitamin emilimini sağlamak için içine 1 çay kaşığı zeytinyağı koyarak) için.
Alıç meyvesi, Alıç meyvesinin çiçeği ve yaprakları:
Alıç kalp üzerine olumlu etkileri olan ve zehirli bileşikler ihtiva etmeyen en önemli bitkisel droglardan en önemlisidir. Kalp kuvvetlendirici olarak kullanılan bitkiler genellikle zehirli glikozitler ihtiva ettiğinden ancak standardize edilerek kullanılabilirler. Alıçta bu durum zehirli glikozitler taşımadığından söz konusu değildir. Bu sebeple de evde bulundurulabilecek en iyi droglardan bir tanesidir.
Koroner damarları genişleten bioflavononidler açısından zengin olan bitki bu maddeler sayesinde damarları genişleterek kan dolaşımını arttırır. Bioflavonoitler çok güçlü antioksidanlar olup, kalbe oksijen ve kan akışını arttırırlar. Dolayısıyla da angina denilen kalp ağrıları azalır.
Kullanımı
Kurumuş alıç yaprağı veya çiçeğinden 2 çay kaşığı alınıp 1 lt kaynar suda 20 dakika demlenir ve balla tatlandırılarak günde üç kere birer bardak içilir" diye konuştu.
Çay (infüzyon=haşlama): bir kahve kaşığı çiçekli alıç yaprağı üzerine bir fincan kaynar su dökülür, 10 dak demlenip süzülür. Günde 3-4x birer fincan içilir.
Muhafazası
Yeterli etki 5-6 hafta sonra görülebilir. Kurutulmuş olan droglar tedavi özelliklerini genellikle bir yıl muhafaza edebilmektedirler. Bu nedenle toplama tarihi üzerinden bir yılı geçmiş olan droglar tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Bir yıllık zaman içinde de drogun etkisini kaybetmemesi için drog serin, kuru ve karanlık bir yerde, teneke kutu veya cam kavanoz içinde saklanmalıdır. Plastik torbalar drogların muhafazası için uygun değildir.
Alıç yaprağı ve çiçeği (Crataegi folium cum flore)
Avrupa Bilimsel Fitoterapi Kooperasyonu (The European Scientific Cooperative on Phytotherapy=ESCOP) bu drogla ilgili monografisinde klinik çalışmalara dayanarak bu endikasyona yer vermiştir
2- Limon
3- Soğan ve soğan suyu
Soğan suyu Tıkalı Kalp damarlarını açar, kollesterolü düşürür, hatta uzun süreli kullanımda vücuttaki fazla yağları erittiğini birçok gözlem sonuçları ile kişisel olarak takip ettim.
Kalbi besleyen damarlardan 3-5 damarın yüzde 60-85 arasında tıkalı olan hastalar (anjiyo ile sabit) hastalarda 30 günle 3 ay içinde yüzde 90 iyileşme olmakta, inanılmaz ama bu bi gerçek. Bu yazımı okuyanların yakınlarında bu tip rahatsızlığı olanlar rahatlıkla deneyebiyirler.
2- Limon
3- Soğan ve soğan suyu
Soğan suyu Tıkalı Kalp damarlarını açar, kollesterolü düşürür, hatta uzun süreli kullanımda vücuttaki fazla yağları erittiğini birçok gözlem sonuçları ile kişisel olarak takip ettim.
Kalbi besleyen damarlardan 3-5 damarın yüzde 60-85 arasında tıkalı olan hastalar (anjiyo ile sabit) hastalarda 30 günle 3 ay içinde yüzde 90 iyileşme olmakta, inanılmaz ama bu bi gerçek. Bu yazımı okuyanların yakınlarında bu tip rahatsızlığı olanlar rahatlıkla deneyebiyirler
UYGULAMA:
Küçük bir soğanı (Soğanın köylüden alınan, -organik- suni gübre kullanılmamış olması tercih nedeni, bulunamaz ise bulduğumuzla devam edelim)
2 ceviz büyüklüğünde olabilir, soyup doğradıktan sonra su bardağına koyuyoruz.
Üzerine kaynak suyu koyalım, su bardağın yarısını geçebilir.
Bunu yatmadan önce hazırlıyoruz. Üzerine bir kapak yada kağıtla kapatabiliriz.
Sabah aç karna içilir, (üzerine varsa çeyrek Limon sıkabiliriz).. Önemli olan incelik şudur; 30-45 dakika birşey yenmez ve içilmez. Eğer buna uyulmaz ise bu kürü yapmaya gerek yoktur. 30 gün sonra tetkiklerinizi yaptırın, tahlil sonuçları karşılaştırın, doktoruzla görüşü
4- Sarımsak
Kroner damarları genişleten bir üründür.fazla değil az almak ama sürekli almak yararını göstermesi için gerkelidir.
5- Havuç
İbrahim Saraçoğlu bitkisel sağlık kitabında Alzheimer ve unutkanlık gibi hastalıklara baş savaşçı olan havucun Kalp ve damar tıkanıklıklarında da önemli yararı olduğunu söylemekte.
Havuç damar sertliği-yüksek kolestrol ve triglyserid’e karşı tam 13tane etkin madde içermektedir(beta kerotenin). Ayrıca havucun içindeki heraclenin maddesi kanın pıhtılaşmasına karşı etkin rol oynar.
Kullanımı Büyük ve kolay kolay eğilmeyen havuçları kalp ve damar sağlığı için saat ve açlık tokluk gözetmeksizin her zaman sıkarak içebilrisiniz. Unutkanlık amacıyla içilecekse akşam yemeğinden 2 saat sonra sıkarak içilmelidir. ( havucun rendelenmesi aynı etkiyi göstermemekte sıkılarak içilmesi gerekli.) Önceden sıkıp saklamak etken maddelerin ölümüne yol açmakta her defasında sıkıp içilmesi gerekiyor.
6- Ceviz ve Ceviz suyu
Cevizi 24 saat suda beklettikten sonra bu suyu içmekte damarlar ve kollestrol için yararlıdır. Cevizde omega 3-6 yağ asidi bulunmaktadır. Ayrıca cevizi yemekte ve ceviz yağı kullanmakta faydalıdır, ancak yukardaki terkibi uygulamak doğru sonuçlar verir. Fazla kaçırmayın tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır.
7- Bal
Damar açıcıdır ama saf olarak bulmak gereklidir. Hergün bir su bardağı ılık balşerbetine 1 şeker kaşığı sirke (bakteri öldürür), 1 şeker kaşığı çörek otu ilave edilip içilirse vucudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu karışım ölümden başka her derde devadır.
8- Elma sirkesi ve Elma kabuğu
Elma sirkesi, doğal bir yaşam iksiridir! Bileşim: kalsiyum, fluor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, a vitamini, beta-carotin, b1, b2, ve b6 vitaminleri, c vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, doğal aroma maddeleri.
9- Nar ve Nar suyu
Ekşi nar suyu olmalı ancak fazla kullanımı tansiyonu düşürecektir dikatli olun.
10- Karabaş otu
Kalp-Damar açıcı Kullanımı- Karabaş otu,oğul otu,limon(kabuğuyla beraber)doğranıp kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilmeye devam edilir
11- Ginkgo yaprağı ekstresi
Bu ham yaprak yada bitki şeklinde kulanılması prepat haline getirilmesinin zorluğundan dolayı pek mümkün değildir, zaten bitki türkiyede yetişen bir bitkide değildir, ancak bu bitkinin hap şeklinde eczanlerde yada özel vitamin satan şirketlerde bulabilirsiniz. Bu bitkinin hap şeklinde satılanlarında ise endiksiyon ve kontrendiksiyonlarına dikat etmenizi tavsiye ederim.
12- Karabuğdayotu
13-Demir Dikeni
Damar açıcı ve kalp - damar hastalıklarında iyileştirici özelliktedir. Diüretik ve kuvvet vericidir.
14-Ökse Otu
Damar genişletici, tansiyon düşürücü ve spazm çözücüdür. Damar tıkanıklığı ve bütün damarlar üzerinde etkisi olmasıyla son derece önemlidir. Damarlardaki kireçlenmeyi azaltır ve damar sertliğine karşı çok yararlıdır. Sinirsel çarpıntılarda hafifletici özelliğe sahiptir.
15-Melissa
Beyin - Kalp ve Sindirim sistemi üzerinde koruyucu ve kuvvetlendirici etkisi vardır. Spazm çözücüdür, damar açıcıdır, çarpıntıları ve kalp sıkışmalarını giderir. Sakinleştiricidir. Kalp ve kan dolaşım sistemi üzerine tonik etkisi olup, tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
B- YARDIMCI BESİNLER
1- Enginar
Karaciğerde bulunan CHOLESTRİN-7A-HYDROXYLASE enzimi kolestrolü safra asidine dönüştürmekte ve dışkıyla atılmasına sebep olmaktadır.
Kullanımı enginarın tüm yapraklarını (ölçüsü->iki su bardağı dolusu kadarını) kaynamakta olan suya atınız ve ağzını kapatarak 5dakika bekleyiniz , soğuduktan sonra süzüp aç veya tok karnına içiniz. Bu terkip kolestrol normal seviyeye inene dek haftada iki üç kere sonrasında ise korunma amaçlı 1 kere yapılmalıdır.
2- Domates
Kolestrole karşı yararlıdır sık sık yenmesi tavsiye edilir.
3-Peynir Kekiği
Yapısında bulunan Kavrakol ve Timol maddelerinden dolayı birçok özelliğe sahiptir. Antiseptik ve Antibiyotik etkisi olup ayrıca kan dolaşımını uyarıcı etkisi vardır. Spazm çözücüdür. Kan yağları (Kolesterol - Lipid ve trigliserid) de çözücü etkiye sahiptir.
4-Hasalban
Spazm çözücü ve Antiseptiktir. Kan dolaşımını ve sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Kalp kuvvetlendiricidir. Çarpıntılara iyi gelir. İdrar sökücü olup tansiyonda etkilidir. Hazım sistemi uyarıcısıdır. Damar açıcıdır.
5-Alıç Yaprağı
Kalbi ve dolaşım sistemini güçlendirici, damar genişletici ve tansiyon düşürücüdür. Spazm çözücü olup, kandaki yüksek yağ düzeyini normale indirir. (Trigliserid) sinirsel kalp çarpıntılarını giderir ve kalp işlevini güvenle düzene sokar, yatıştırıcıdır. Kroner damarları genişleterek, kan dolaşımını artırır ve Angina denilen kalp ağrılarını azaltır.
6-Civanperçemi
Diüretik, kan dindirici, sindirim ve kan dolaşımını düzenleyici, sindirim ve idrar yolları spazmlarını giderici, safra artırıcı, menapoz rahatsızlıklarını giderici, lenf bezleri rahatsızlıkları, çocukların işeme zorlukları, romatizma ve sinir bozuklukları, adet düzensizliği ve hemoroitte, genel yorgunluk ve gripte son derece önemlidir.
7-Söğüt kabuğu
Aspirinin bitkisel kökeni olan salisilin içerir. damarlarda plak oluşumunu engelleyerek, kalp krizi riskini azaltır. Mor söğütte aksöğüde oranla salisilin daha çok bulunur. Bir çay kaşığı aksöğüt kabuğu, yaklaşık 100 mg salisilin içerir, bu da kalbi korumaya yeterlidir. Bunu 250 ml. kaynar suya karıştırıp, 15 dakika demlendiğinde vücut için yeterli 100 mg salisilin alınmış olur.
8-Siyah Çekirdekli Üzüm
Harika kan damarı onarıcısıdır. Günde bir veya iki bardak siyah çekirdekli üzüm suyu, çekirdeğiyle beraber içildiğinde kalp krizi riskini yaklaşık %40 azaltır. Ayrıca kötü huylu kolesterol (LDL) oranını da düşürür. Siyah çekirdekli üzümde bulunan fenoller, aynı zamanda yaban mersini, böğürtlen, sarımsak ve soğan gibi diğer birçok meyve ve sebzenin içeriğinde bolca bulunur.
9-Semizotu
Omega 3 yağ asitleri açısından en zengin bitkisel kaynaktır. Hadis-i Şerif'te anılan bir bitkidir. Yetiştirilmesi çok kolaydır. Semizotu hem kalp krizini hem de kanseri önleyen antioksidanlarla doludur. Çiğ halde yenebileceği gibi, ıspanak gibi pişirilebilir. Semizotu, idrar söktürür. Kanı üre gibi maddelerden temizler. Beyin yorgunluğu, sinir krizleri, böbrekteki taş-kum gibi problemlerde yardımcıdır. Diabetli hastalarda susuzluğu azaltır. Kilo vermeye yardımcıdır.
10-Yerfıstığı
Daha çok çerez olarak tüketilmektedir. Mikrobiyolojik bozulmalara karşı dayanıklıdır. Özellikle üzerindeki kırmızı kabuğu önemlidir. Çünkü oligomerik prosiyanidinleri yoğun olarak içerir. Bunlar kalp krizini önlemekle kalmaz, aynı zamanda kanser ve inmeye karşı da koruyucudurlar. Yerfıstığı yağı yüksek oranda oleic asit içermesi nedeniyle zeytinyağına en yakın bitkisel yağdır.
11-Karahindiba
Kalp çarpıntısını yavaşlatır. Antiaritmik özelliği vardır. Digoksin gibi kalbi güçlendirici etkisi vardır. Yüzde 5 oranında potasyum içermesiyle, en iyi potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini, nikotinik asit, kalsiyum ve türlü mineraller yönüyle zengindir. Karaciğer, safra kesesi hastalıklarında, egzema, mayasıl, gut, romatizma, sivilceler, kaşıntı ve şeker hastalığında tedaviye yardımcıdır. Birçok detoks programında yer alır.
12-Biberiye
En zengin bitkisel antioksidan kaynaklarından birisidir. Etin ve kasların çürümesini önler. Bu yüzden kalp kasında da etkilidir. Birçok besin maddesinin korunmasında yararlanılmaktadır. Akdeniz bölgesindeki 139 çeşit biberiyenin en yoğun aromalı olanı ANC Biberiyeli’nin içeriğinde yeralmaktadır. Kan dolaşımını hareketlendirir. Kılcal damarları açar.
13-çörekotu
Hadislerde de bahsedilen hücre yenileme özelliğine sahip bal örneğinde olduğu gibi ölümden başka her derde deva olan bir üründür. Vücudu güçlü kılmka için bal ile birlikte çörek otunu da karışıtırarak yemek çok şifalıdır.
14-Fındık
İçinde bulunan OLEİK ASİT sebebiyle kolestrol yükselmesini önler.
15-Siyah üzüm
Kolestrol düşürücüdür. Fazlası şeker hastaları için zararlıdır.
C-TANSİYON DÜŞÜRÜCÜLER
1-Kereviz
Özellikle sapıyla birlikte yendiğinde tansiyonu düşürücü etki göstermektedir. İdrar söktürücüdür. Metabolizmayı hızlandırır. Detoks programlarında sık kullanılır. İktidarsızlığı giderebilir. Cinsel gücü arttırır. Sinir yorgunluğunu giderir. İştah açmada önemlidir.
2-Zeytin Yaprağı
Damar genişletici, Kalbi zorlamadan tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Damar tıkanıklığında kullanılır.
3-Karabaş Lavanta
Kalbi güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürücü etkilere sahiptir. Antiseptik, ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Kalp kuvvetlendirici olup, damar sertliğinde tedavi edici özelliğe sahiptir.
4-Sarımsak
Damar sertliği, kolesterol yüksekliği ve yüksek tansiyonda tedaviye yardımcıdır. Günde bir diş sarımsak ile bir ayda yeterli etken madde sağlanır. Bulgaristan’da kalp damar hastalıklarının düşük olması, sarımsak tüketiminin yüksek olmasına bağlıdır. Sağlık için sayısız yararları vardır. Ayrıca soğan, domates, brokoli ve havuçta da tansiyonu düşüren etken maddeler vardır. Baharatlardan da rezene, yabani mercanköşk, karabiber, fesleğen ve tarhun da tansiyon düşürücü maddeler içerir.
5-Safran
dönüm başına yaklaşık 900 gram yetiştirilebilir. Bu yüzden çok pahalıdır. Ancak içeriğindeki crocetin bileşiği tansiyon düşürücüdür. Ispanya’daki kalp hastalıklarının düşük olması, bu bitkinin tüketiminin fazlalığına bağlanmaktadır.
6-Kediotu
Tansiyon düşürücü bir madde olan GABA’yı inhibe eden bir enzimi etkisiz hale getiren valerenik asiti içerir. Böylece tansiyonu düşürür. Aynı zamanda çok iyi bir sakinleştiricidir. Psikolojik durumu düzeltmede yardımcıdır, buda tansiyonu düşüren önemli bir faktördür.
Alıç yaprağı ve çiçeği koroner (=kalp damarları) dolaşımı, ginkgo yaprağı özel ekstresi periferik (=çevresel: el-kol, ayak-bacak gibi) dolaşımı artırmakta, rutince zengin karabuğdayotu kapiller (=en ince kan damarları) dolaşımı düzeltmekte, aslankuyruğu otu hipertiroidiye (=tiroid bezinin aşırı çalışması) bağlı olan (tamamlayıcı) veya olmayan (tek başına) sinirsel kalp şikayetlerinin tedavisinde etkili olmaktadır.
2aluç-latin çiçeği-havuç-kırlangıç otu-tere-diş otu kalp damarlarını genişleten bitkilerdir.
3Biberiye, karabaş, melisa, kırkilit, zahter, kereviz tohumu, hindiba….. muşta kalp damarını kendi kendine açan bir vatandaşın hazırladığı prepatlardır.
4 soğan ve sarımsak da kandaki kolestrolü dengeleyen yararlı bitkilerdir.
5 Ayşe kadın fasülye çiğ olarak yemek ve semiz otu’da kalbe yarayan sebzelerdendir
6 Kandaki yağı düşüren bitkiler; sarımsak, yabani iğde, enginar yaprağı, kırlangıç otu, limon, şahtere, ardıç tohumu, soğan, ısırgan otu, sinir otu, elma sirkesi ve kabuğu, ay çiçek yağı, soya yağı, hindiba, , ayrık otu, biberiye, kekik,
7Soya ve soya yağıda tüketmek çok yararlıdır.
8Zeytin yağı’da henüz gelişmemiş kalp rahatsızlıkları için ve kalp krizi riskini indirmek için birebirdir, tedavi edici etkisinden çok önleyici etkisi bulunmaktadır. (dr. James a.duke YEŞİL ECZANE KİTABINDAN)
9 Kalp damarı tıkanıklığı
20'şer gr. andız kökü, oğul otu, karanfil, civanperçemi, tarçın, rezene, biberiye, hayzembel ve anason, 4 litre suda 5 dakika kaynatılır. soğutulup süzülür. Yemeklerden yarım saat önce bir su bardağı içilir. Bu karışımın kullanımı süresince çay kahve kullanılmamalı, stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.
10 KALP DAMAR VE BEYİN DAMAR TIKANIKLIĞI: Karabaş otu, Melissa, Zencefil, Havlıcan, Alıç çiçeği, Alıç meyvesi, Zahter, Çoban çökerten dikeni. (İsveç şurubu sabah akşam aç karnına).
11*** Hüsnü Kabul Macunununda Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:Hindistan cevizi, Kişniş, Soğan, Papatya, Ekşi nar,Karanfil, İncir, Bal
* Üç tutam papatya, iki tutam kişniş, bir tutam karan-(Terbiyeden-Yoksunum)-fil, bir baş soğan, beş adet incir dövülerek ezilir. Hazırla-(Terbiyeden-Yoksunum)-nan karışım yarım saat süre ile suda pişirilir.
* Süzülerek elde edilen posaya yarım avuç rendelenmiş hindistan cevizi ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan macun papatya yağı ile yumu-(Terbiyeden-Yoksunum)-şatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır.
* Damar tıkanıklığından şikayeti olanlara tavsiye edi-(Terbiyeden-Yoksunum)-len Hüsn-ü Kabul macunundan günde üç çorba kaşığı yenir.
12 Ceviz, badem, fındık kalp için vazgeçilmez
- Domates çok yararlı. Etin yanında çiğ olarak yendiğinde içindeki lycopen adlı antioksidan etteki zararlı maddeleri zararsız hale dönüştürüyor.
- Omega 3 içeren yeşil yapraklı sebzeler, taze fasulye, semizotu çok yararlı
- Sarmısak vücudun koruyucu hücrelerini destekliyor ve tansiyonu düşürüyor.
- Posalı meyveleri tercih edin. Meyve yemenin ölçüsünü günde bir avuç olarak hesaplayın. Kavun karpuzu da birer ince dilim. Üzüm ve muzda çok yüksek dozda şeker bulunduğundan uzak durun. Kayısı ve incir çok yararlı meyvelerden.
- Renkli beslenin, bol sebze meyve tüketin.
- Genç balıklar kalp dostudur.
- Soya fasulyesi, brokoli ve lahanayı bol tüketin. Lahana çok yararlıdır, kalorisi düşük olduğundan zayıflatır.
Yumurta muhteşem bir protein kaynağı. Kolesterolü olanlar rahatlıkla beyazını yiyebilir.
Her türlü kızartmadan uzak durun. Kızartma ve hidrojenize yağlarla
üretilmiş gıdalar toksiktir.
- Kırmızı üzümde kalbi koruyucu bir madde olduğu kanıtlandığından akşamları 2 kadeh kırmızı şarap içmek çok faydalı. Ancak karaciğer rahatsızlığı olanlar hariç.
- Çay yerine ıhlamur, bitki çayları için.
- Her sabah aç karnına bir bardak ılık suyun ardından bir avuç ceviz yiyin
Cevizi fazla kaçırmamak gerek tansiyon düşürücü etkisidie vardır.
- Oksidasyon, yaşlanma ve hastalığa yol açar. Tıpkı demirin paslanması, elmanın kesildikten sonra kararması gibi. Besinleri kızartmak oksidasyonu hızlandırır ve diyetten çıkarılmalıdır.
- Şekerli gıdalar ve içeceklerden vazgeçin. Her gün şekerli içecekler yerine 8 bardak su için. Bu, sizi şişmanlatan ve doğal hormon sistemlerinizi bozan gereksiz şekerlerin vücudunuza girmesini önlediği gibi kabızlığı da engeller.
- Rafine edilmiş, unlu besinlerden uzak durun.
- İdeal kilonuzun altına düşün. Şişmanlık sigara kadar tehlikeli. İdeal rejimler haftada 1 kilo verdirenlerdir. Eğer haftada 1 kilodan çok kaybediliyorsa, vücuttan giden sadece sudur.
- Kolalı içecekler yerine limonlu maden suyunu tercih edin. Kolalı içecekler içinde ki kafein, yüksek tansiyon ve ritim bozukluklarına yol açar.
- Her gün alınan bir Aspirin kanın pıhtılaşmasını önlediği gibi vücuttaki birçok doku tahribatını da onarıyor.
-Şeker, tuz, pasta, beyaz pirinç, beyaz makarna gibi beyaz renkli yiyecekleri. Kabuklu pirincin zararı yok, kepekli makarna da tüketilebilir. Aslında önemli olan yediğiniz şeyleri tanımak. Çoğu kişi yemeklerini televizyon önünde yiyor. Ne yediğinin farkına varmıyor bu yüzden. Yediğin yemeği düşünmediğin zaman, o yemeği yeme. Sadece televizyon önünde değil. Örneğin ofiste bir yandan telefon geliyor. O sırada yemeyi bırakın, su için. Senin istediğin şey ağzında bir şey olması. Şeker yesen, su içsen fark etmez o an. Meşrubatların çoğu şekerli yani kalorili. Onların yerine su, maden suyu için. Kola içecekseniz düşünerek, tadını alarak yavaş yavaş için. Susuzluğu gidermek için bir litreyi bir kerede içmeyin. Kolalı içecekler hem şeker hem kafein içeriyor. Kafein ritm bozukluğuna yol açıyor.
DAMAR TIKANIKLIĞI İÇİN
250g.Hayıt tohumu, 6lt suda yarım saat kaynatılır ve günde 3 öğün, aç karna, bir çay bardağı içilir. ( Tansiyon düşürücü etkisi vardır. )
KALP KRİZİ İÇİN
Ökseotu çayı, Melisa çayı ve Adaçayı içmek kap krizini önleyici etkiye sahiptir. Ayrıca Civanperçemi, Atkuyruğu ve kekik oturma banyoları da yararlıdır
Prof.Dr.Ahmet Maranki Kalp ve damar sağlığı ve damar tıkanıklığını gidermek için alıç çayı kürünü öneriyor.
Kalp ve damar sağlığını korumak ve tıkalı kalp damarlarını açan alıç çayı hazırlamak için 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı kırmızı alıcın yaprak,çiçek ve meyvelerinden koyduktan sonra bir kaç dakika kısık ateşte demlendirin.
Bu çaydan 20 gün boyunca sabah ve akşam için.
He gün 1 su bardağı taze sıkılmış havuç suyu (vitamin emilimini sağlamak için içine 1 çay kaşığı zeytinyağı koyarak) için.
Alıç meyvesi, Alıç meyvesinin çiçeği ve yaprakları:
Alıç kalp üzerine olumlu etkileri olan ve zehirli bileşikler ihtiva etmeyen en önemli bitkisel droglardan en önemlisidir. Kalp kuvvetlendirici olarak kullanılan bitkiler genellikle zehirli glikozitler ihtiva ettiğinden ancak standardize edilerek kullanılabilirler. Alıçta bu durum zehirli glikozitler taşımadığından söz konusu değildir. Bu sebeple de evde bulundurulabilecek en iyi droglardan bir tanesidir.
Koroner damarları genişleten bioflavononidler açısından zengin olan bitki bu maddeler sayesinde damarları genişleterek kan dolaşımını arttırır. Bioflavonoitler çok güçlü antioksidanlar olup, kalbe oksijen ve kan akışını arttırırlar. Dolayısıyla da angina denilen kalp ağrıları azalır.
Kullanımı
Kurumuş alıç yaprağı veya çiçeğinden 2 çay kaşığı alınıp 1 lt kaynar suda 20 dakika demlenir ve balla tatlandırılarak günde üç kere birer bardak içilir" diye konuştu.
Çay (infüzyon=haşlama): bir kahve kaşığı çiçekli alıç yaprağı üzerine bir fincan kaynar su dökülür, 10 dak demlenip süzülür. Günde 3-4x birer fincan içilir.
Muhafazası
Yeterli etki 5-6 hafta sonra görülebilir. Kurutulmuş olan droglar tedavi özelliklerini genellikle bir yıl muhafaza edebilmektedirler. Bu nedenle toplama tarihi üzerinden bir yılı geçmiş olan droglar tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Bir yıllık zaman içinde de drogun etkisini kaybetmemesi için drog serin, kuru ve karanlık bir yerde, teneke kutu veya cam kavanoz içinde saklanmalıdır. Plastik torbalar drogların muhafazası için uygun değildir.
Alıç yaprağı ve çiçeği (Crataegi folium cum flore)
Avrupa Bilimsel Fitoterapi Kooperasyonu (The European Scientific Cooperative on Phytotherapy=ESCOP) bu drogla ilgili monografisinde klinik çalışmalara dayanarak bu endikasyona yer vermiştir
2- Limon
3- Soğan ve soğan suyu
Soğan suyu Tıkalı Kalp damarlarını açar, kollesterolü düşürür, hatta uzun süreli kullanımda vücuttaki fazla yağları erittiğini birçok gözlem sonuçları ile kişisel olarak takip ettim.
Kalbi besleyen damarlardan 3-5 damarın yüzde 60-85 arasında tıkalı olan hastalar (anjiyo ile sabit) hastalarda 30 günle 3 ay içinde yüzde 90 iyileşme olmakta, inanılmaz ama bu bi gerçek. Bu yazımı okuyanların yakınlarında bu tip rahatsızlığı olanlar rahatlıkla deneyebiyirler.
2- Limon
3- Soğan ve soğan suyu
Soğan suyu Tıkalı Kalp damarlarını açar, kollesterolü düşürür, hatta uzun süreli kullanımda vücuttaki fazla yağları erittiğini birçok gözlem sonuçları ile kişisel olarak takip ettim.
Kalbi besleyen damarlardan 3-5 damarın yüzde 60-85 arasında tıkalı olan hastalar (anjiyo ile sabit) hastalarda 30 günle 3 ay içinde yüzde 90 iyileşme olmakta, inanılmaz ama bu bi gerçek. Bu yazımı okuyanların yakınlarında bu tip rahatsızlığı olanlar rahatlıkla deneyebiyirler
UYGULAMA:
Küçük bir soğanı (Soğanın köylüden alınan, -organik- suni gübre kullanılmamış olması tercih nedeni, bulunamaz ise bulduğumuzla devam edelim)
2 ceviz büyüklüğünde olabilir, soyup doğradıktan sonra su bardağına koyuyoruz.
Üzerine kaynak suyu koyalım, su bardağın yarısını geçebilir.
Bunu yatmadan önce hazırlıyoruz. Üzerine bir kapak yada kağıtla kapatabiliriz.
Sabah aç karna içilir, (üzerine varsa çeyrek Limon sıkabiliriz).. Önemli olan incelik şudur; 30-45 dakika birşey yenmez ve içilmez. Eğer buna uyulmaz ise bu kürü yapmaya gerek yoktur. 30 gün sonra tetkiklerinizi yaptırın, tahlil sonuçları karşılaştırın, doktoruzla görüşü
4- Sarımsak
Kroner damarları genişleten bir üründür.fazla değil az almak ama sürekli almak yararını göstermesi için gerkelidir.
5- Havuç
İbrahim Saraçoğlu bitkisel sağlık kitabında Alzheimer ve unutkanlık gibi hastalıklara baş savaşçı olan havucun Kalp ve damar tıkanıklıklarında da önemli yararı olduğunu söylemekte.
Havuç damar sertliği-yüksek kolestrol ve triglyserid’e karşı tam 13tane etkin madde içermektedir(beta kerotenin). Ayrıca havucun içindeki heraclenin maddesi kanın pıhtılaşmasına karşı etkin rol oynar.
Kullanımı Büyük ve kolay kolay eğilmeyen havuçları kalp ve damar sağlığı için saat ve açlık tokluk gözetmeksizin her zaman sıkarak içebilrisiniz. Unutkanlık amacıyla içilecekse akşam yemeğinden 2 saat sonra sıkarak içilmelidir. ( havucun rendelenmesi aynı etkiyi göstermemekte sıkılarak içilmesi gerekli.) Önceden sıkıp saklamak etken maddelerin ölümüne yol açmakta her defasında sıkıp içilmesi gerekiyor.
6- Ceviz ve Ceviz suyu
Cevizi 24 saat suda beklettikten sonra bu suyu içmekte damarlar ve kollestrol için yararlıdır. Cevizde omega 3-6 yağ asidi bulunmaktadır. Ayrıca cevizi yemekte ve ceviz yağı kullanmakta faydalıdır, ancak yukardaki terkibi uygulamak doğru sonuçlar verir. Fazla kaçırmayın tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır.
7- Bal
Damar açıcıdır ama saf olarak bulmak gereklidir. Hergün bir su bardağı ılık balşerbetine 1 şeker kaşığı sirke (bakteri öldürür), 1 şeker kaşığı çörek otu ilave edilip içilirse vucudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu karışım ölümden başka her derde devadır.
8- Elma sirkesi ve Elma kabuğu
Elma sirkesi, doğal bir yaşam iksiridir! Bileşim: kalsiyum, fluor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, a vitamini, beta-carotin, b1, b2, ve b6 vitaminleri, c vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, doğal aroma maddeleri.
9- Nar ve Nar suyu
Ekşi nar suyu olmalı ancak fazla kullanımı tansiyonu düşürecektir dikatli olun.
10- Karabaş otu
Kalp-Damar açıcı Kullanımı- Karabaş otu,oğul otu,limon(kabuğuyla beraber)doğranıp kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk içilmeye devam edilir
11- Ginkgo yaprağı ekstresi
Bu ham yaprak yada bitki şeklinde kulanılması prepat haline getirilmesinin zorluğundan dolayı pek mümkün değildir, zaten bitki türkiyede yetişen bir bitkide değildir, ancak bu bitkinin hap şeklinde eczanlerde yada özel vitamin satan şirketlerde bulabilirsiniz. Bu bitkinin hap şeklinde satılanlarında ise endiksiyon ve kontrendiksiyonlarına dikat etmenizi tavsiye ederim.
12- Karabuğdayotu
13-Demir Dikeni
Damar açıcı ve kalp - damar hastalıklarında iyileştirici özelliktedir. Diüretik ve kuvvet vericidir.
14-Ökse Otu
Damar genişletici, tansiyon düşürücü ve spazm çözücüdür. Damar tıkanıklığı ve bütün damarlar üzerinde etkisi olmasıyla son derece önemlidir. Damarlardaki kireçlenmeyi azaltır ve damar sertliğine karşı çok yararlıdır. Sinirsel çarpıntılarda hafifletici özelliğe sahiptir.
15-Melissa
Beyin - Kalp ve Sindirim sistemi üzerinde koruyucu ve kuvvetlendirici etkisi vardır. Spazm çözücüdür, damar açıcıdır, çarpıntıları ve kalp sıkışmalarını giderir. Sakinleştiricidir. Kalp ve kan dolaşım sistemi üzerine tonik etkisi olup, tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
B- YARDIMCI BESİNLER
1- Enginar
Karaciğerde bulunan CHOLESTRİN-7A-HYDROXYLASE enzimi kolestrolü safra asidine dönüştürmekte ve dışkıyla atılmasına sebep olmaktadır.
Kullanımı enginarın tüm yapraklarını (ölçüsü->iki su bardağı dolusu kadarını) kaynamakta olan suya atınız ve ağzını kapatarak 5dakika bekleyiniz , soğuduktan sonra süzüp aç veya tok karnına içiniz. Bu terkip kolestrol normal seviyeye inene dek haftada iki üç kere sonrasında ise korunma amaçlı 1 kere yapılmalıdır.
2- Domates
Kolestrole karşı yararlıdır sık sık yenmesi tavsiye edilir.
3-Peynir Kekiği
Yapısında bulunan Kavrakol ve Timol maddelerinden dolayı birçok özelliğe sahiptir. Antiseptik ve Antibiyotik etkisi olup ayrıca kan dolaşımını uyarıcı etkisi vardır. Spazm çözücüdür. Kan yağları (Kolesterol - Lipid ve trigliserid) de çözücü etkiye sahiptir.
4-Hasalban
Spazm çözücü ve Antiseptiktir. Kan dolaşımını ve sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Kalp kuvvetlendiricidir. Çarpıntılara iyi gelir. İdrar sökücü olup tansiyonda etkilidir. Hazım sistemi uyarıcısıdır. Damar açıcıdır.
5-Alıç Yaprağı
Kalbi ve dolaşım sistemini güçlendirici, damar genişletici ve tansiyon düşürücüdür. Spazm çözücü olup, kandaki yüksek yağ düzeyini normale indirir. (Trigliserid) sinirsel kalp çarpıntılarını giderir ve kalp işlevini güvenle düzene sokar, yatıştırıcıdır. Kroner damarları genişleterek, kan dolaşımını artırır ve Angina denilen kalp ağrılarını azaltır.
6-Civanperçemi
Diüretik, kan dindirici, sindirim ve kan dolaşımını düzenleyici, sindirim ve idrar yolları spazmlarını giderici, safra artırıcı, menapoz rahatsızlıklarını giderici, lenf bezleri rahatsızlıkları, çocukların işeme zorlukları, romatizma ve sinir bozuklukları, adet düzensizliği ve hemoroitte, genel yorgunluk ve gripte son derece önemlidir.
7-Söğüt kabuğu
Aspirinin bitkisel kökeni olan salisilin içerir. damarlarda plak oluşumunu engelleyerek, kalp krizi riskini azaltır. Mor söğütte aksöğüde oranla salisilin daha çok bulunur. Bir çay kaşığı aksöğüt kabuğu, yaklaşık 100 mg salisilin içerir, bu da kalbi korumaya yeterlidir. Bunu 250 ml. kaynar suya karıştırıp, 15 dakika demlendiğinde vücut için yeterli 100 mg salisilin alınmış olur.
8-Siyah Çekirdekli Üzüm
Harika kan damarı onarıcısıdır. Günde bir veya iki bardak siyah çekirdekli üzüm suyu, çekirdeğiyle beraber içildiğinde kalp krizi riskini yaklaşık %40 azaltır. Ayrıca kötü huylu kolesterol (LDL) oranını da düşürür. Siyah çekirdekli üzümde bulunan fenoller, aynı zamanda yaban mersini, böğürtlen, sarımsak ve soğan gibi diğer birçok meyve ve sebzenin içeriğinde bolca bulunur.
9-Semizotu
Omega 3 yağ asitleri açısından en zengin bitkisel kaynaktır. Hadis-i Şerif'te anılan bir bitkidir. Yetiştirilmesi çok kolaydır. Semizotu hem kalp krizini hem de kanseri önleyen antioksidanlarla doludur. Çiğ halde yenebileceği gibi, ıspanak gibi pişirilebilir. Semizotu, idrar söktürür. Kanı üre gibi maddelerden temizler. Beyin yorgunluğu, sinir krizleri, böbrekteki taş-kum gibi problemlerde yardımcıdır. Diabetli hastalarda susuzluğu azaltır. Kilo vermeye yardımcıdır.
10-Yerfıstığı
Daha çok çerez olarak tüketilmektedir. Mikrobiyolojik bozulmalara karşı dayanıklıdır. Özellikle üzerindeki kırmızı kabuğu önemlidir. Çünkü oligomerik prosiyanidinleri yoğun olarak içerir. Bunlar kalp krizini önlemekle kalmaz, aynı zamanda kanser ve inmeye karşı da koruyucudurlar. Yerfıstığı yağı yüksek oranda oleic asit içermesi nedeniyle zeytinyağına en yakın bitkisel yağdır.
11-Karahindiba
Kalp çarpıntısını yavaşlatır. Antiaritmik özelliği vardır. Digoksin gibi kalbi güçlendirici etkisi vardır. Yüzde 5 oranında potasyum içermesiyle, en iyi potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini, nikotinik asit, kalsiyum ve türlü mineraller yönüyle zengindir. Karaciğer, safra kesesi hastalıklarında, egzema, mayasıl, gut, romatizma, sivilceler, kaşıntı ve şeker hastalığında tedaviye yardımcıdır. Birçok detoks programında yer alır.
12-Biberiye
En zengin bitkisel antioksidan kaynaklarından birisidir. Etin ve kasların çürümesini önler. Bu yüzden kalp kasında da etkilidir. Birçok besin maddesinin korunmasında yararlanılmaktadır. Akdeniz bölgesindeki 139 çeşit biberiyenin en yoğun aromalı olanı ANC Biberiyeli’nin içeriğinde yeralmaktadır. Kan dolaşımını hareketlendirir. Kılcal damarları açar.
13-çörekotu
Hadislerde de bahsedilen hücre yenileme özelliğine sahip bal örneğinde olduğu gibi ölümden başka her derde deva olan bir üründür. Vücudu güçlü kılmka için bal ile birlikte çörek otunu da karışıtırarak yemek çok şifalıdır.
14-Fındık
İçinde bulunan OLEİK ASİT sebebiyle kolestrol yükselmesini önler.
15-Siyah üzüm
Kolestrol düşürücüdür. Fazlası şeker hastaları için zararlıdır.
C-TANSİYON DÜŞÜRÜCÜLER
1-Kereviz
Özellikle sapıyla birlikte yendiğinde tansiyonu düşürücü etki göstermektedir. İdrar söktürücüdür. Metabolizmayı hızlandırır. Detoks programlarında sık kullanılır. İktidarsızlığı giderebilir. Cinsel gücü arttırır. Sinir yorgunluğunu giderir. İştah açmada önemlidir.
2-Zeytin Yaprağı
Damar genişletici, Kalbi zorlamadan tansiyon düşürücü etkiye sahiptir. Damar tıkanıklığında kullanılır.
3-Karabaş Lavanta
Kalbi güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürücü etkilere sahiptir. Antiseptik, ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Kalp kuvvetlendirici olup, damar sertliğinde tedavi edici özelliğe sahiptir.
4-Sarımsak
Damar sertliği, kolesterol yüksekliği ve yüksek tansiyonda tedaviye yardımcıdır. Günde bir diş sarımsak ile bir ayda yeterli etken madde sağlanır. Bulgaristan’da kalp damar hastalıklarının düşük olması, sarımsak tüketiminin yüksek olmasına bağlıdır. Sağlık için sayısız yararları vardır. Ayrıca soğan, domates, brokoli ve havuçta da tansiyonu düşüren etken maddeler vardır. Baharatlardan da rezene, yabani mercanköşk, karabiber, fesleğen ve tarhun da tansiyon düşürücü maddeler içerir.
5-Safran
dönüm başına yaklaşık 900 gram yetiştirilebilir. Bu yüzden çok pahalıdır. Ancak içeriğindeki crocetin bileşiği tansiyon düşürücüdür. Ispanya’daki kalp hastalıklarının düşük olması, bu bitkinin tüketiminin fazlalığına bağlanmaktadır.
6-Kediotu
Tansiyon düşürücü bir madde olan GABA’yı inhibe eden bir enzimi etkisiz hale getiren valerenik asiti içerir. Böylece tansiyonu düşürür. Aynı zamanda çok iyi bir sakinleştiricidir. Psikolojik durumu düzeltmede yardımcıdır, buda tansiyonu düşüren önemli bir faktördür.
Alıç yaprağı ve çiçeği koroner (=kalp damarları) dolaşımı, ginkgo yaprağı özel ekstresi periferik (=çevresel: el-kol, ayak-bacak gibi) dolaşımı artırmakta, rutince zengin karabuğdayotu kapiller (=en ince kan damarları) dolaşımı düzeltmekte, aslankuyruğu otu hipertiroidiye (=tiroid bezinin aşırı çalışması) bağlı olan (tamamlayıcı) veya olmayan (tek başına) sinirsel kalp şikayetlerinin tedavisinde etkili olmaktadır.
2aluç-latin çiçeği-havuç-kırlangıç otu-tere-diş otu kalp damarlarını genişleten bitkilerdir.
3Biberiye, karabaş, melisa, kırkilit, zahter, kereviz tohumu, hindiba….. muşta kalp damarını kendi kendine açan bir vatandaşın hazırladığı prepatlardır.
4 soğan ve sarımsak da kandaki kolestrolü dengeleyen yararlı bitkilerdir.
5 Ayşe kadın fasülye çiğ olarak yemek ve semiz otu’da kalbe yarayan sebzelerdendir
6 Kandaki yağı düşüren bitkiler; sarımsak, yabani iğde, enginar yaprağı, kırlangıç otu, limon, şahtere, ardıç tohumu, soğan, ısırgan otu, sinir otu, elma sirkesi ve kabuğu, ay çiçek yağı, soya yağı, hindiba, , ayrık otu, biberiye, kekik,
7Soya ve soya yağıda tüketmek çok yararlıdır.
8Zeytin yağı’da henüz gelişmemiş kalp rahatsızlıkları için ve kalp krizi riskini indirmek için birebirdir, tedavi edici etkisinden çok önleyici etkisi bulunmaktadır. (dr. James a.duke YEŞİL ECZANE KİTABINDAN)
9 Kalp damarı tıkanıklığı
20'şer gr. andız kökü, oğul otu, karanfil, civanperçemi, tarçın, rezene, biberiye, hayzembel ve anason, 4 litre suda 5 dakika kaynatılır. soğutulup süzülür. Yemeklerden yarım saat önce bir su bardağı içilir. Bu karışımın kullanımı süresince çay kahve kullanılmamalı, stresli ortamlardan uzak durulmalıdır.
10 KALP DAMAR VE BEYİN DAMAR TIKANIKLIĞI: Karabaş otu, Melissa, Zencefil, Havlıcan, Alıç çiçeği, Alıç meyvesi, Zahter, Çoban çökerten dikeni. (İsveç şurubu sabah akşam aç karnına).
11*** Hüsnü Kabul Macunununda Bulunması Gereken Şifalı Bitkiler:Hindistan cevizi, Kişniş, Soğan, Papatya, Ekşi nar,Karanfil, İncir, Bal
* Üç tutam papatya, iki tutam kişniş, bir tutam karan-(Terbiyeden-Yoksunum)-fil, bir baş soğan, beş adet incir dövülerek ezilir. Hazırla-(Terbiyeden-Yoksunum)-nan karışım yarım saat süre ile suda pişirilir.
* Süzülerek elde edilen posaya yarım avuç rendelenmiş hindistan cevizi ilave edilerek macun kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan macun papatya yağı ile yumu-(Terbiyeden-Yoksunum)-şatıldıktan sonra bir kavanoza konarak serin bir yerde saklanır.
* Damar tıkanıklığından şikayeti olanlara tavsiye edi-(Terbiyeden-Yoksunum)-len Hüsn-ü Kabul macunundan günde üç çorba kaşığı yenir.
12 Ceviz, badem, fındık kalp için vazgeçilmez
- Domates çok yararlı. Etin yanında çiğ olarak yendiğinde içindeki lycopen adlı antioksidan etteki zararlı maddeleri zararsız hale dönüştürüyor.
- Omega 3 içeren yeşil yapraklı sebzeler, taze fasulye, semizotu çok yararlı
- Sarmısak vücudun koruyucu hücrelerini destekliyor ve tansiyonu düşürüyor.
- Posalı meyveleri tercih edin. Meyve yemenin ölçüsünü günde bir avuç olarak hesaplayın. Kavun karpuzu da birer ince dilim. Üzüm ve muzda çok yüksek dozda şeker bulunduğundan uzak durun. Kayısı ve incir çok yararlı meyvelerden.
- Renkli beslenin, bol sebze meyve tüketin.
- Genç balıklar kalp dostudur.
- Soya fasulyesi, brokoli ve lahanayı bol tüketin. Lahana çok yararlıdır, kalorisi düşük olduğundan zayıflatır.
Yumurta muhteşem bir protein kaynağı. Kolesterolü olanlar rahatlıkla beyazını yiyebilir.
Her türlü kızartmadan uzak durun. Kızartma ve hidrojenize yağlarla
üretilmiş gıdalar toksiktir.
- Kırmızı üzümde kalbi koruyucu bir madde olduğu kanıtlandığından akşamları 2 kadeh kırmızı şarap içmek çok faydalı. Ancak karaciğer rahatsızlığı olanlar hariç.
- Çay yerine ıhlamur, bitki çayları için.
- Her sabah aç karnına bir bardak ılık suyun ardından bir avuç ceviz yiyin
Cevizi fazla kaçırmamak gerek tansiyon düşürücü etkisidie vardır.
- Oksidasyon, yaşlanma ve hastalığa yol açar. Tıpkı demirin paslanması, elmanın kesildikten sonra kararması gibi. Besinleri kızartmak oksidasyonu hızlandırır ve diyetten çıkarılmalıdır.
- Şekerli gıdalar ve içeceklerden vazgeçin. Her gün şekerli içecekler yerine 8 bardak su için. Bu, sizi şişmanlatan ve doğal hormon sistemlerinizi bozan gereksiz şekerlerin vücudunuza girmesini önlediği gibi kabızlığı da engeller.
- Rafine edilmiş, unlu besinlerden uzak durun.
- İdeal kilonuzun altına düşün. Şişmanlık sigara kadar tehlikeli. İdeal rejimler haftada 1 kilo verdirenlerdir. Eğer haftada 1 kilodan çok kaybediliyorsa, vücuttan giden sadece sudur.
- Kolalı içecekler yerine limonlu maden suyunu tercih edin. Kolalı içecekler içinde ki kafein, yüksek tansiyon ve ritim bozukluklarına yol açar.
- Her gün alınan bir Aspirin kanın pıhtılaşmasını önlediği gibi vücuttaki birçok doku tahribatını da onarıyor.
-Şeker, tuz, pasta, beyaz pirinç, beyaz makarna gibi beyaz renkli yiyecekleri. Kabuklu pirincin zararı yok, kepekli makarna da tüketilebilir. Aslında önemli olan yediğiniz şeyleri tanımak. Çoğu kişi yemeklerini televizyon önünde yiyor. Ne yediğinin farkına varmıyor bu yüzden. Yediğin yemeği düşünmediğin zaman, o yemeği yeme. Sadece televizyon önünde değil. Örneğin ofiste bir yandan telefon geliyor. O sırada yemeyi bırakın, su için. Senin istediğin şey ağzında bir şey olması. Şeker yesen, su içsen fark etmez o an. Meşrubatların çoğu şekerli yani kalorili. Onların yerine su, maden suyu için. Kola içecekseniz düşünerek, tadını alarak yavaş yavaş için. Susuzluğu gidermek için bir litreyi bir kerede içmeyin. Kolalı içecekler hem şeker hem kafein içeriyor. Kafein ritm bozukluğuna yol açıyor.
DAMAR TIKANIKLIĞI İÇİN
250g.Hayıt tohumu, 6lt suda yarım saat kaynatılır ve günde 3 öğün, aç karna, bir çay bardağı içilir. ( Tansiyon düşürücü etkisi vardır. )
KALP KRİZİ İÇİN
Ökseotu çayı, Melisa çayı ve Adaçayı içmek kap krizini önleyici etkiye sahiptir. Ayrıca Civanperçemi, Atkuyruğu ve kekik oturma banyoları da yararlıdır