KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME

Günümüzde gerek teknolojinin gelişmesi gerekse çalışma koşulları; yaşama şeklimizi ve beslenme alışkanlıklarımızı eskiye oranla oldukça değiştirdi.Toplum olarak daha az hareket etmeye ancak daha fazla yiyecek tüketmeye başladık. Tüm bunların yanında artan fast food ve yağlı yiyecekler pek çok sağlık sorununa zemin hazırlıyor.Bunlar şişmanlı,kalp damar hastalıkları, kalp krizi, yüksek tansiyon ve diğer hastalıklardır.Özellikle kalp damar hastalıkları ve kalp krizinde son yıllarda artış görülmüştür.


KALP DAMAR HASTALIKLARI NELERDİR?

Kalp damar hastalığı denince akla kalp ve damarlardaki tüm bozukluklar gelir. Kalp kaslarına giden kanın tümüyle durması ya da azalmasından kaynaklanır. İskemik kalp hastalıkları ise ölüm nedenlerinin dörtte birini oluşturur.Bu tip hastalıkların temeli damar sertliği denilen aterosklerozdur ve damarların daralması ya da tıkanması olarak tanımlanır.

Ateroskleroz, damarların esnekliğinin azalması ve daralmasıdır.Kolesterol gibi yağlı maddeler damar çeperinde birikir ve damar yapısının esnekliğini bozarak daralmasına sebeb olur ve esnekliğini azaltır. Daralma süresi erken yaşta başlayabilir ve yavaş yavaş ilerler, yaşam tarzımız ve beslenme alışkanlıklarımzla da hız kazanmış olur.

KALP HASTALIKLARI NEDENLERİ NEDİR?

Kandaki kolesterol düzeyinin çok yüksek olması

Yüksek tansiyon

Sigara alışkanlığı

Hareketsizlik ve şişmanlık

Şeker hastalığı (Diyabet)

Stres

KALP HASTALIKLARINDA BESLENME NASIL OLMALI?

Yeterli ve dengeli beslenin!
Besinler vücudumuz için gerekli besin öğelerini içerir.Gereke enerjiyi karbonhidrat,protein ve yağlardan alırız.Vücudumuzun vitamin,mineral ve suya ihtiyacı vardır.Bütün bu maddeler gün içerisinde beslenme planında yeterli miktarlarda yer almalıdır. Günlük beslenme planı mutlaka 3 ana öğün ve ara öğünlerden oluşmalıdır.

Beslenme palanınızda antioksidan içeren besinler bulundurun!
Çevre kirliliği, metabolizma ve besinlerin işlenmesi oksidatif strese neden olur. oksidatif stres kötü kolesterol olarak bilinen ldl oksidayonunu artırarak damar içinde plak oluşturur. Antioksidan maddeler oksidatif stresin neden olduğu plak olşumunu engeller. Bu nedenle C ve E vitaminleri, karotenler, falvonoidler, selenyum, çinko gibi antioksidan maddeleri beslenme planımızda

bulundurmamız gerekir.

Doymamış yağları tercih edin! Ve yağ kullanımında ölçülü olun!
Besinlerdeki yağlar enerjimizin önemli bir kaynağını oluşturur.Hatta bazı yağlar A,D ve E vitaminleri sağlar ve yemeklere lezzet verir.Yiyeceklerimizdeki yağlar doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılır.

Hayvansal yağların çoğu doymuştur ve kolesterol içeriğini artırırlar.Bitkisel yağların çoğu doymamıştır ve kolesterol içermezler.

Doymamış yağlarda tekli doymamış ve çoklu doymamış olarak ikiye ayrılırlar.

Çoklu doymamış yağlar: Mısır özü, ayçiçeği, soya yağları vb

Tekli doymamış yağlar: zeytin yağı, Kalp sağlığı için omega 3 ve tekli doymamış yağ aitleri oldukça önemlidir ve öğünlerimizde yeteri kadar bulunmalıdır.

Tam yağlı süt ürünleri yerine yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin.Tam yağlı etler yerine yağsız kıyma,yağsız et ürünleri ve tavuk etini daha çok yiyin.Sosis, pasta, yağlı peynir ve fıstık gibi çok yağlı yiyecekleri yemeyin. Doymamış yağ içeren ürünleri yiyin.

Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin!
Kolesterol hayvansal gıdalarda bulunur. Sakatat, yumurta, bazı deniz ürünleri,etler daha çok kolesterol içerir.Bu nedenle beyin, karaciğer, böbrek ve karidesi fazla tüketmeyin. Yumurtayı haftada bir iki kez haşlanmış olarak tüketin.

Meyve(Elma, portakal, muz), sebze(Fasülye, soğan, lahana)ve bitkisel yağlar(Soya, mısır, keten tohumu.)da bulunan stenoller, emilirken kolesterolle yarışarak kolesterol emilimini azaltır.Her gün 2 gr bitkisel stenol kolesterolü% 10 oranında düşürür.

Kompleks karbonhidrat ve posa içeren besinleri tüketin!
Sebze ve meyveler posa, vitamin ve minerallerden zengindir. Kuru baklagiller, yulaf, mercimek. buğday ekmeği gibi posa ve kompleks karbonhidrattan zengin besinleri tercih edin.

Aşırı şekerden kaçının!
Kahve çayı şekersiz ya da çok az tüketmeye çalışın. Tatlılar ,pastalar,şekerleme ve kolalı içeceklerden kaçının,Hazır meyve suyu yerine meyvenin kendisi ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih edin.

Alkol kullanmayın ya da en aza indirin!

Tuza dikkat edin!
Tuz tüketimi ve hipertansiyon arsında doğrusal bir ilişki vardır.Bu yüzden et suları,soslar, salamura, tuzlu peynir,tuzlu zeytin, tuzlu kuru yemişlerden uzak durulmalı.Tuz tüketimi günde

5 -6 gr altında olmalıdır.
 
Üst Alt