We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Kalp Ve Şeker Hastalarına Bayram Uyarısı

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
65
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Kalp Ve Şeker Hastalarına Bayram Uyarısı



ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, Kurban Bayramı'nda et ve şeker tüketiminin arttığını hatırlatarak şeker, kalp damar, tansiyon hastalarını uyardı. Prof.Dr. Oğuzhan, “Şeker, tansiyon, kalp damar hastaları, sağlıkları için ısrarlı ikramları geri çevirmesini bilsinler” dedi.

Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi şeker ve et tüketimi konusunda önerilerde bulundu. Bayramda herkesin et ve şeker tüketimine dikkat etmesini özellikle de şeker, kalp damar ve tansiyon hastalarının daha titiz davranmasını öneren Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, şöyle dedi:

“Kırmızı etin yağlı tarafının fazla miktarda tüketiminden kaçınılmalı. Kırmızı et, yağsız yerinden haşlama olarak tercih edilmeli. Fazla miktarda sucuk içi tüketiminden de kaçınılmalı. Aksi durumda yağlı kırmızı etle yapılan kavurmaların çok miktarda tüketimi kolesterolün yükselmesine neden olmakta, şeker, kalp damar ve tansiyon hastaları için ciddi sağlık riski doğurmaktadır. Biz bu tür hastalara kurban eti tüketmesin demiyoruz. Yağsız yerinden haşlama olarak az miktarda yesinler. Şeker, tansiyon, kalp damar hastasının çok sayıda evde aynı ikramla karşılaştığı düşünüldüğünde, sonuç hüsran demektir. Hastalara önerimiz; sağlıkları için ısrarlı ikramları geri çevirmesini bilsinler, gerekirse ısrarı yapan kişiyi kibarca üzsünler.”

Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, kurbanlık hayvanın kesimi konusunda da şeker, kalp damar ve tansiyon grubu hastalara uyarılarını sürdürdü. Prof.Dr. Oğuzhan, özellikle, büyükbaş kurbanlıkların kesiminin zor olduğunu ve büyük efor gerektirdiğini hatırlatırken, “Kişi şeker, kalp- damar ya da tansiyon hastası, hem de aşırı heyecanlı ise, kurbanı kendisi kesmemeli. Çünkü bu durumda çok heyecanlanacak, kalbini çok zorlayacaktır. Bu kişilerin kesim sırasında kriz geçirmemesi için kurbanlarını başkasına kestirmeleri gereki” diye konuştu.

Prof.Dr. Abdurrahman Oğuzhan, halk arasında koyun etinin sığır etine oranla daha yağlı ve vücuda daha zararlı olduğu anlayışının hakim olduğunu hatırlattı. Prof.Dr. Oğuzhan, koyunların sığır gibi hayvanlara göre daha doğal beslendiğini bu nedenle besin değerinin daha yüksek olduğunu bildirirken “Fakat koyun eti tüketirken de yine yağsız yerinden, haşlama olarak tüketmeye dikkat etmek gerekir” diye ekledi.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt