Yeşil, kırmızı, sarı ve turuncu biberler bircok bahcede bulunan sebzelerdir fakat bu sebzeleri yetiştirmek sanıldığı kadar kolay değildir Manav ve supermarketlerde gorduğunuz biberlerin renkleri canlı ve sağlıklı gozukse de bu gorunumu kendi bahcenizde sağlamak kolay olmayacaktır Biberler genellikle bircok bitki hastalığı ve haşerelerden zarar gorur Bu gibi etkenler biberlerin renklerinin ve şekillerinin bozulmasına ve curumesine sebep olur
Kalsiyum NitratKalsiyum nitrat, renksiz bir tuz halinde bulunan inorganik bir maddedir Havadaki nemi emer ve gubre olarak kullanılır Bileşiğin seralarda ve sulu tarımda kullanımı da sıklıkla gorulur İcerisinde bulunan gerek amonyum gerek su “cift tuz gorevi gorur Biberlerin cok fazla kalsiyuma maruz kalmaları durumunda susuzluk yaşamaları muhtemeldir
Kok CurumesiKok curumesi, sera biberlerinde sıklıkla gorulen bir hastalıktır Bu hastalık genellikle, biberlerin gelişimi suresince stresi tetikleyen ceşitli faktorlere bağlıdır Kuraklık yaşayan ya da duzenli olarak sulanmayan biberler kok curumesi yaşayabilir Kok curumesi olarak bilinen hastalığın oluşum sebebi bir mantar, bakteri ya da haşere değildir ve bu durum bitki ile alakalı fizyolojik bir durumdur Ayrıca biberlerin buyumek icin yeterli miktarda kalsiyuma ihtiyac duyduğunu unutmamanız da gereklidir
KontroluBiberlerinizin duzgun bir bicimde buyumesi icin sadece yapraklara sıktığınız kalsiyum nitrat miktarını kontrol etmeniz yeterli değildir Kok curumesi yaşayan biberleri secerek ayıklamanız oldukca onemlidir Kok curumesi başlangıcı gorulen biberler kurtarılamaz Bu durum, kalsiyum eksikliğinden ortaya cıkar ve bitkilerin durumu toprağa kalsiyum nitrat uygulayarak duzeltilemez Boyut olarak olgunlaşmamış ve hastalıktan etkilenmemiş biberlerin yapraklarına kalsiyum klorur ve kalsiyum nitrat gibi spreyler sıkabilirsiniz Biberlere gubre uyguladığınızda bitkilerin kalsiyum emilimini azaltmamak icin amonyaklı nitrojen yerine nitrat nitrojen kullanın
OnlenmesiKok curumesini engellemek ve biberlerinizin yeteri kadar kalsiyum aldığından emin olmak icin biberlerinizin ekimini daha fazla nem iceren humuslu toprakta gercekleştirin Koklerin zarar gormediğinden emin olmak icin biberlerinizi dikkatle ekin Ayrıca, ekim gercekleştirmeden once topraktaki kalsiyum miktarını olcun Topraktaki kalsiyum miktarı duşukse, ekime başlamadan once en az iki ay boyunca toprağı kirecleyin Bu, ozellikle sulamanın zor gercekleştirildiği kurak iklimlerde oldukca onemlidir
Kalsiyum NitratKalsiyum nitrat, renksiz bir tuz halinde bulunan inorganik bir maddedir Havadaki nemi emer ve gubre olarak kullanılır Bileşiğin seralarda ve sulu tarımda kullanımı da sıklıkla gorulur İcerisinde bulunan gerek amonyum gerek su “cift tuz gorevi gorur Biberlerin cok fazla kalsiyuma maruz kalmaları durumunda susuzluk yaşamaları muhtemeldir
Kok CurumesiKok curumesi, sera biberlerinde sıklıkla gorulen bir hastalıktır Bu hastalık genellikle, biberlerin gelişimi suresince stresi tetikleyen ceşitli faktorlere bağlıdır Kuraklık yaşayan ya da duzenli olarak sulanmayan biberler kok curumesi yaşayabilir Kok curumesi olarak bilinen hastalığın oluşum sebebi bir mantar, bakteri ya da haşere değildir ve bu durum bitki ile alakalı fizyolojik bir durumdur Ayrıca biberlerin buyumek icin yeterli miktarda kalsiyuma ihtiyac duyduğunu unutmamanız da gereklidir
KontroluBiberlerinizin duzgun bir bicimde buyumesi icin sadece yapraklara sıktığınız kalsiyum nitrat miktarını kontrol etmeniz yeterli değildir Kok curumesi yaşayan biberleri secerek ayıklamanız oldukca onemlidir Kok curumesi başlangıcı gorulen biberler kurtarılamaz Bu durum, kalsiyum eksikliğinden ortaya cıkar ve bitkilerin durumu toprağa kalsiyum nitrat uygulayarak duzeltilemez Boyut olarak olgunlaşmamış ve hastalıktan etkilenmemiş biberlerin yapraklarına kalsiyum klorur ve kalsiyum nitrat gibi spreyler sıkabilirsiniz Biberlere gubre uyguladığınızda bitkilerin kalsiyum emilimini azaltmamak icin amonyaklı nitrojen yerine nitrat nitrojen kullanın
OnlenmesiKok curumesini engellemek ve biberlerinizin yeteri kadar kalsiyum aldığından emin olmak icin biberlerinizin ekimini daha fazla nem iceren humuslu toprakta gercekleştirin Koklerin zarar gormediğinden emin olmak icin biberlerinizi dikkatle ekin Ayrıca, ekim gercekleştirmeden once topraktaki kalsiyum miktarını olcun Topraktaki kalsiyum miktarı duşukse, ekime başlamadan once en az iki ay boyunca toprağı kirecleyin Bu, ozellikle sulamanın zor gercekleştirildiği kurak iklimlerde oldukca onemlidir