Kamburluk (Kifoz) Belirtileri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Kamburluk; tıp dilinde ‘’kifoz’’ olarak adlandırılan sırtın eğrilmesi ve öne doğru bükülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Sırt ve bel kaslarında ortaya çıkan zayıflama ve gevşeme nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Görünüm açısından oldukça önemli bir sorun yaratan kifoz; doğuştan veya sonradan ortaya çıkabilir .Bu nedenle ona göre gelişimi takip edilerek bir dizi hareketle düzeltilmesi için tedavi oluşturulur.

Kifoz oluşması genel olarak fizyolojik olarak ortaya çıkan bir durumdur. Kifoz olan kişilerde genelde bel bölgeleri daha çukur durur. Ayakta durma pozisyonunda yan taraftan çekilen bir radyografide, 22 derece ile 50 derece arası bir açı değişimi olmaktadır. Bu da her iki derecede kifoz olması kişilerde normal bir ölçü olarak kabul edilmektedir.

Kambur (Kifoz) neden oluşur?

Kifoz genelde kötü postür yani duruş bozukluğundan kaynaklanır. Gün geçtikçe artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşam günümüzde çok fazla kişide kifozu ortaya çıkarmıştır.Özellikle ofis çalışanları (masa başı çalışan) ve telefon-tablet-bilgisayar kullanan kişilerde kifoz görülme oranı çok fazladır. Bazı sırt,boyun ,göğüs ve kalp ameliyatları sonrası da kifoz ortaya çıkabilmektedir.Az miktarda ise yapısal kifozlar vardır.SCHUERMANN kifozu yapısal kifozlara örnektir.

Yetişkinlerde Kifoz ve belirtileri nelerdir?

Yetişkinlerde, kemiklerin inceltici hastalık olan kemik erimesi, omurlarda, kifoz ile sonuçlanan, sıkışmaya bağlı kırıkların oluşması ile bağlantılı olabilir. Omurganın dejeneratif artriti de, omurgadaki kemiklerin ve disklerin durumunun kötüleşmesine neden olabilir. Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan kifoz hareketliliği kısıtlayarak düşme ve kırık oluşma riskini arttırır. Kifozun en net belirtisi öne doğru eğikliktir. Ancak bunun dışında da bazı belirtiler göstererek kifoza dair ipuçları verir. Bunlar;

Hafif ya da şiddetli sırt ağrısı

Boy uzunluğunun kemiklerin eğilmesi sonucunda azalıyor gibi görünmesi

Dik durmakta güçlük yaşamak ve ilerleyen zamanlarda zorluk derecesinin artması

Kaslarda yorgunluk hissetmek

Omurgada aşırı duyarlılık

Kilo kaybı

Huzursuzluk,halsizlik ve sebepsiz mutsuzluk

Kötü kozmetik görüntü ve orantısız vücut görüntüsü
Kifozda Tedavi

Uygun fizyoterapi ,manuel terapi ve egzersiz programıyla kifozların büyük bir kısmı ortadan kaldırılabilir. Cerrahi müdahele gerektirmeyen kifozda zaman kaybetmeden terapiye başklanması gerekmektedir.
 
Üst Alt