Kanser denetimsiz çoğalan hücrelerin alışılagelmiş işlevi olan hücreleri öldürmeleri sonucu ortaya çıkan bir hastalık durumudur. Vücuttaki tüm doku ve organlarda kanser gelişebilir. Kanser kalıtımsan faktörler yanında sigara, etraf kirliliği, beslenme üzere çevresel faktörlerin tesirinde de oluşmaktadır. Kanser hem yerkürede hem de memleketimizde %22 nispet ile kardiovasküler illetlerden sonra 2. mevt nedenidir ve 2030 yılında kanser görülme sıklığı tüm yerkürede günümüzün ortalama iki katı bir artış olacağı öngörülmektedir. 2006’da yapılan bir çalışmada kanserin beslenmeyle bağının muhit etkenleri göz önüne alındığında %70-80 arasında olduğu açıklanmıştır. Garp devletlerinde beslenme halinin kanserlerin %30’unda rol oynadığı düşünülür ki bu durum kanseri önleyici nedenlerde nizamlı beslenmenin tütün tüketiminin azaltılmasından sonra geldiği mealine gelmektedir. Gelişmekte olan devletlerde beslenme biçiminin kanser riskinin üstündeki tesirinin daha düşük, %20 civarında olduğu savunulur. Bu nedenle, beslenmenin kanser riski üstündeki tesirini ortaya çıkarmak halk sıhhati açısından büyük ehemmiyet taşımaktadır. Tüm kanser vakalarının yaklaşık 1/3’ne yediğimiz içtiğimiz şeyler yol açmaktadır. Bu kabaca yılda 3-4 milyon yeni kanser hastası demektir. Kanserle ilgili birçok çalışmada kanser riskini artıran ve azaltan besin öğeleri bulunmuştur. Tüm kanser ölümlerinin 1/3’ü beslenme ile bağlantılıdır. Gerçek beslenme, fizikî aktivite ve münâsib kilo ile kanser sıklığı %30-40 azaltılabilir. Zerzevat meyve yüklü beslenmek kanser sıklığını %20 azaltabilir.Alkol alımını sınırlamak kanser sıklığını %20 azaltabilir. Mide kanserinden münâsib beslenme ile korunmak değerli ölçüde mümkündür.
Kanser riskini azaltan besin öğeleri arasında başta meyve ve sebzeler gelmektedir. Meyve ve sebzeler vitaminler tarafından zengindir. Vitaminlerin kanserdeki umumî koruyuculukları; karsinojen oluşumunu önlemek, detoksifikasyonu artırmak, hücre replikasyonu, malignansiyi ve teftişi denetim etmek ve hücreler arası iletimi sağlamak. Bu çalışma da vitaminlerin kanseri önlediği ve kanserin gelişim sürecinde ki tesirleri gösterilmiştir. Yapılan çalışmaların birçoğunda vitaminler ile kanser riski arasında aykırı münasebet olduğu ve kanser insidansını azalttığı bulunmuştur.
Kanser riskini azaltan besin öğeleri arasında başta meyve ve sebzeler gelmektedir. Meyve ve sebzeler vitaminler tarafından zengindir. Vitaminlerin kanserdeki umumî koruyuculukları; karsinojen oluşumunu önlemek, detoksifikasyonu artırmak, hücre replikasyonu, malignansiyi ve teftişi denetim etmek ve hücreler arası iletimi sağlamak. Bu çalışma da vitaminlerin kanseri önlediği ve kanserin gelişim sürecinde ki tesirleri gösterilmiştir. Yapılan çalışmaların birçoğunda vitaminler ile kanser riski arasında aykırı münasebet olduğu ve kanser insidansını azalttığı bulunmuştur.