Kanser anormal hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalması ile oluşan bir hastalıktır. Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde % 10 ile % 70 arasında etkili olduğunu göstermektedir. Akciğer kanserinden sonra, görülme sıklığı en yüksek kanser türü meme kanseridir. Kanser yayılmadan önce erken teşhis edilirse hasta % 96 yaşama şansına sahip olmaktadır.
Kanserin genel sebepleri nelerdir?
Dengesiz beslenme: % 35
Sigara: % 30
Enfeksiyon hastalıkları: % 10
Stres : % 4
Alkol: % 3
Hijyenin az olması: % 2
Gıda katkı maddeleri: % 1
Beslenmemizde yaptığımız önemli yanlışlar kanser oluşumunu artırmaktadır.
Yağ oranı yüksek beslenmek: Yağlı tüm hayvansal besinler, yağlışarküteri ürünleri, Tereyağı ve diğer katı yağlar, kızarmış ve kavrulmuş gıdaların aşırı tüketimi obezite ile birlikte kanser riskini artırmaktadır. Az yağlı süt ve yoğurt grubu, az yağlı peynir, çökelek, yumurta kanser riskini azaltıcı hayvansal gıdalardır.
Posanın az alınması: Günlük posa ihtiyacı 25-30 gr kadardır. Yüksek posalı (lifli) beslenmek; kansere karşı koruyuculukta ön planda olan bir faktördür. Kurubaklagiller, tam tahıllı gıdalar ve sebze, meyveler posa içeriği en yüksek besinlerdir.
Sebze ve meyvenin az tüketilmesi: Günde en az 3-4 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze tüketilmelidir.
Yanlış pişirme metodları: Tütsülenmiş besinler, tuzlanmış veya salamura yapılmış besinler, doğrudan ateşte pişirilmiş gıdalar, kızartılmış, kavrulmuş gıdalar kanserojen içeriği en yüksek gıdalardır. Fırında, ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.
Aşırı sigara ve alkol tüketimi
Gıda katkı maddelerinden zengin besinler tüketmek: Gıda katkı maddeleri, besinin bileşimindeki öğelerin kaybını önlemek, besin kalitesini sürdürmek, besinin raf ömrünü uzatmak, tat, koku, yapı ve görünüşünü geliştirmek amaçlı kullanılan maddelerdir. Bu maddelerin fazla tüketimi kanser oluşumunu tetiklemektedir.
Nelere dikkat etmeliyiz??
1.Kilomuzu ideal seviyelere çekmeli ve korumalıyız.
2.Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmalıyız. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak orta düzeyde aktivite yapan kadınların meme kanseri riskini azalttığı bulunmuştur.
3.Lif açısından zengin beslenmeye özen göstermeliyiz.
4.Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalıyız.
5.Aşırı yağ alımından ve trans yağ asidi tüketiminden kaçınmalıyız.
6.Yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.
7.A,D,E,K gibi antioksidant içeriği yüksek vitaminlerden zengin beslenmeliyiz.
8. Omega-6 tüketimini azaltarak omega-3 tüketimini artırmalıyız.
Kansere karşı koruyucu Beslenme Programı
Sabah kahvaltı 09.00:
1 dilim çavdar ekmeği
1 dilim keçi peyniri
Yumurta akı / Haftanın 2 günü 1 adet haşlanmış tam yumurta
10 adet yeşil zeytin
Soya sütü
Ara öğün: 2 adet ceviz içi + 2 adet kayısı
Öğle yemeği 13.00:
Izgara balık
1 dilim tam tahıllı ekmek
Domates, yeşil veya kırmızı biber, soğan gibi sebzeleri içeren salata
Yoğurt
Ara öğün: 2 yemek kaşığı kuru üzüm
Akşam yemeği 19.00:
Bakliyat çeşitleri
Roka, dere otu, maydanoz gibi yeşil grup sebzeler içeren salata
1 dilim tam tahıllı ekmek
Yoğurt (1 diş sarımsaklı)
Yemek sonrası maden suyu
Gece: Taze Meyve
Kanserin genel sebepleri nelerdir?
Dengesiz beslenme: % 35
Sigara: % 30
Enfeksiyon hastalıkları: % 10
Stres : % 4
Alkol: % 3
Hijyenin az olması: % 2
Gıda katkı maddeleri: % 1
Beslenmemizde yaptığımız önemli yanlışlar kanser oluşumunu artırmaktadır.
Yağ oranı yüksek beslenmek: Yağlı tüm hayvansal besinler, yağlışarküteri ürünleri, Tereyağı ve diğer katı yağlar, kızarmış ve kavrulmuş gıdaların aşırı tüketimi obezite ile birlikte kanser riskini artırmaktadır. Az yağlı süt ve yoğurt grubu, az yağlı peynir, çökelek, yumurta kanser riskini azaltıcı hayvansal gıdalardır.
Posanın az alınması: Günlük posa ihtiyacı 25-30 gr kadardır. Yüksek posalı (lifli) beslenmek; kansere karşı koruyuculukta ön planda olan bir faktördür. Kurubaklagiller, tam tahıllı gıdalar ve sebze, meyveler posa içeriği en yüksek besinlerdir.
Sebze ve meyvenin az tüketilmesi: Günde en az 3-4 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze tüketilmelidir.
Yanlış pişirme metodları: Tütsülenmiş besinler, tuzlanmış veya salamura yapılmış besinler, doğrudan ateşte pişirilmiş gıdalar, kızartılmış, kavrulmuş gıdalar kanserojen içeriği en yüksek gıdalardır. Fırında, ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.
Aşırı sigara ve alkol tüketimi
Gıda katkı maddelerinden zengin besinler tüketmek: Gıda katkı maddeleri, besinin bileşimindeki öğelerin kaybını önlemek, besin kalitesini sürdürmek, besinin raf ömrünü uzatmak, tat, koku, yapı ve görünüşünü geliştirmek amaçlı kullanılan maddelerdir. Bu maddelerin fazla tüketimi kanser oluşumunu tetiklemektedir.
Nelere dikkat etmeliyiz??
1.Kilomuzu ideal seviyelere çekmeli ve korumalıyız.
2.Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmalıyız. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak orta düzeyde aktivite yapan kadınların meme kanseri riskini azalttığı bulunmuştur.
3.Lif açısından zengin beslenmeye özen göstermeliyiz.
4.Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalıyız.
5.Aşırı yağ alımından ve trans yağ asidi tüketiminden kaçınmalıyız.
6.Yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.
7.A,D,E,K gibi antioksidant içeriği yüksek vitaminlerden zengin beslenmeliyiz.
8. Omega-6 tüketimini azaltarak omega-3 tüketimini artırmalıyız.
Kansere karşı koruyucu Beslenme Programı
Sabah kahvaltı 09.00:
1 dilim çavdar ekmeği
1 dilim keçi peyniri
Yumurta akı / Haftanın 2 günü 1 adet haşlanmış tam yumurta
10 adet yeşil zeytin
Soya sütü
Ara öğün: 2 adet ceviz içi + 2 adet kayısı
Öğle yemeği 13.00:
Izgara balık
1 dilim tam tahıllı ekmek
Domates, yeşil veya kırmızı biber, soğan gibi sebzeleri içeren salata
Yoğurt
Ara öğün: 2 yemek kaşığı kuru üzüm
Akşam yemeği 19.00:
Bakliyat çeşitleri
Roka, dere otu, maydanoz gibi yeşil grup sebzeler içeren salata
1 dilim tam tahıllı ekmek
Yoğurt (1 diş sarımsaklı)
Yemek sonrası maden suyu
Gece: Taze Meyve