Son konular

Kanser ve genetik

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
KANSER VE GENETİK

Genetik yapı:
Bir insanın sıhhati, görünümü, kişiliği ve yetenekleri, genetik yapısı ve içerisinde taraf aldığı muhitinin etkileşimi ile belirlenir. Genler ailemizden bize geçen özellikleri taşıyan, ve kromozomlar üzerine yerleşmiş, DNA dizininden oluşan en küçük yapı taşlarıdır. Kişinin genleri onun potansiyelini oluşturmakta, etrafı ise bu potansiyeli sınırlamada yahut ortaya çıkarmada yardımcı olmaktadır. Örneğin kimi ilaçların tasarrufu, enfeksiyonlar, beslenme bozukluğu ve kanser kişinin genetik potansiyeline nazaran farklı sonuçlar ortaya çıkarır. Ayrıyeten aile bireyleri arasında bir insanda genetik illetlerden birisinin ortaya çıkarılması, ailenin öteki fertleri için risk getirebilir, bu nedenle kan bağı olan şahıslarda tarama yapılaması gerekir.

Kanserde Genetik: Kanserde genetik alt yapı yüzde on civarında sorumludur, çoklu faktörlere bağlı (genetik ve çevresel faktörlerin karşılıklı etkileşimi sonucu) olduğunu bilinmektedir. Mahsusen yaşlanma, doğal ortamlardan uzaklaşma, doğal azıklar tüketmeme, genetiği değiştirilmiş besinlerin çokça tüketilmesi, ziyade alkol tüketilmesi, sigara ,elektro manyetik ortamlar, omurdaki değerli travmalar ve gerilim etkilemektedir.

Kanserle Bağlı Genler:

Tümör baskılayıcı genler:
Bunlar gözetici genlerdir. Vücudun yeterli ustalarıdır, hasarlanan alanı çabucak tamir ederler. Bu genler olağanda hücre bölünme suratını sonlar, hasarlı DNA’yı tamir eder ve hücre mevtini denetim eder. Bu genler mutasyona uğradığında hücreler büyümeye devam eder ve ahir tümör oluşur. BRCA1, BRCA2(meme kanseri), ve p53’ü genlerini içeren 30’a yakın tümör baskılayıcı gen tanımlanmıştır. Tüm kanser vakalarının yaklaşık % 50’sinde p53 geni ya yoktur ya da hasarlıdır. Bu kıymetli genin kesinlikle baktırılması gerekir.

Onkogenler: Sağlıklı hücreyi, kanseröz hücreye dönüştüren genlerdir. Bunlar da vücudumuzun berbat ustalarıdır. HER2/neu (meme kanseri) ve ras, en yaygın iki onkogendir.

DNA Tamir Genleri: DNA’nın çoğalması esnasında oluşan günahları tamir eder. Tamir edilmeyen yanlışlar, mutasyona yol açar ve ahir kanser gelişir.

Çeşitli genlerdeki mutasyonlar sonucuna kanser gelişir, lakin kanserlerin pek birden fazla muayyen bir tip genle bağlantılı değildir.

Günümüzde; göğüs, over, kolon ve uterus kanserlerinin %10 unun bilinen genetik mutasyonlardan kaynaklandığı saptanmıştır. Muayyen genler, öteki genler yahut çevresel faktörlerle Göğüs, yumurtalık (over), kalın barsak (kolon) ve öteki nadir kanserlerde uygulanabilir 900' den ziyade genetik test vardır.

Kanserde genetik testler: Genetik testlerin birden fazla, hayatın rastgele bir devrinde kanser gelişme mümkünlüğünün varsayım edilmesine yardımcıdır. Insanda % 100 kanser gelişeceğini belirten hiçbir genetik test bilinmemektedir, lakin bu testler topluluğun geri kalanına orantıyla kanser gelişme riski daha yüksek olan kimseleri işaret edebilir. Kanserle bağlı olan genlerin hepsi kansere yol açacaktır diyemeyiz; örneğin göğüs kanseri gelişme riski genine sahip bayanların % 75' i sağlıklı kalırken; yalnızca % 25' inde göğüs kanseri ortaya çıkmaktadır.

Aile üyelerinde genç yaşta kanser teşhis edilen birey olanlarda, üç yahut daha ziyade kuşakta birebir tip kanser hikayesi bulunanlarda, ana yahut peder tarafından üçten çokça kanser olgusu bulunan insanlarda ve aile bireylerinden birinde iki yahut daha ziyade farklı tip kanser bulunan bireylerde kanser gelişme riski yüksektir.

ASCO (Amerikan Klinik Onkoloji Derneği); aile hikayesinde yahut şahsî hikayesinde genetik kanser kuşkusu bulunanlarda, genetik durumu gereğince yorumlanarak, genetik testlerin tanı ve tedaviye yardımcı olacağı vakalarda genetik testlerin yapılmasını önermektedir.

Genetik Testler:

Kolon kanseri (APC Geni-Dizi Analizi)

Göğüs kanseri (BRCA1 ve BRCA2 MLPA)

Göğüs kanseri (BRCA1, BRCA2, p53 Tüm Gen-Dizi )

Malign Melanoma (P16 Tüm Gen-Dizi Analizi)

Tüm Kanserler (P53 Geni-Dizi Analizi)

Kolorektal Kanser, PapillarTiroid Kanseri (BRAF)

Kolorektal , Akciğer, Pankreas Kanseri (KRAS) Kronik MyeloidLökemia (ABL1)

Kolorektal, Akciğer NSCLC, Göğüs Kanseri (EGFR)

Familyal Medüller Troid Kanseri (FMTC) RET (Ekzon 10-11-13-14-15 ve 16)

Multiple Endok NeoplaziTip2 (MEN2A ve MEN2B),

Aile Non-Polipo Kol Kan (MLH1,MSH2,MSH6,PMS2)

Mesane ve serviks Kanseri –( FGFR3 Geni-Dizi)

Gastrointestinal Kanser (C-KIT :9,11,13,17 Ekz)

JAK2 Geni (V617F mutasyonu)

Genetik danışmanlık: Genetik testler, kanser nedenini, gelecekte kanser gelişme riskinin olup olmadığını ve/veya kanserin evladınıza geçip geçmeyeceğini anlamaya yardımcı olacaktır.Bu testleri yaptırmak, aile bireyleri ve hekiminizle yapacağınız işbirliğiyle alınmış şahsî karara bağlıdır.

Bu testleri yaptırmakla, kanser gelişme riski yüksekse daha sık tarama testlerinden geçmek, anlaşılan risk faktörlerinden kaçınmak, ömür biçiminizi değiştirmek yoluyla kanser gelişim riskini azaltmak, kollayıcı medikal tedavi alma talihini artıracaktır.

Ailede birden ziyade bireyde genetik mutasyonla geçen kanser hikayesi var ve genetik tarama testi negatif ise; bu durum kimseyi rahatlatacaktır.

Kollayıcı hekimlik açısından kanser genetik testleri ve genetik danışmanlık nispeten değerlidir. Çevre Güvenlik Kurumunun test bedellerini karşılaması gerekir. Birey kanser olduğunda ailenin harcamalarını bir kenara bırakırsak, hastanın medikal tedavisi, cerrahi ve ışın tedavilerine Içtimaî Güvenlik Kurumu çok para ödemektedir.

Gözetici hekimliğe harcanan para tedavi edici hekimliğe harcanan para yüz ünitedir. Örneğin kanser de bir kanser genetik testi bir ünite ise, kanserin tedavisine ödenen para yüz ünitedir. Kişinin yaşadığı travmayı, manevi çöküntüyü, ailesinin çektiklerini, iş gücü kayıplarını para ile ölçmek mümkün değildir.

Kaynak: Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. .
 

Similar threads

  • Soru
Genetik yapı: Bir insanın sıhhati, görünümü, kişiliği ve yetenekleri, genetik yapısı ve içerisinde nokta aldığı etrafının etkileşimi ile belirlenir. Genler ailemizden bize geçen özellikleri taşıyan, ve kromozomlar üzerine yerleşmiş, DNA dizininden oluşan en küçük yapı taşlarıdır. Kişinin genleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
BRCA1-BRCA2 BRCA1 (BReat CAncer gen 1), BRCA2 (BReast CAncer gen 2) DNA tamiri için protein üretimini sağlayan genlerdir, yani DNA tamiratında rol alır ve yönetirler. Bu geneler 2 kopyadan oluşur biri anneden oburu babadan gelir, bu genler DNA tamiri yaptığı için bunlara tümör supresör gen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Molekuler Genetik Nedir? Molekuler Genetik Hakkında Molekuler genetik alanında sağlanan gelişmeler sayesinde gunumuzde bir cok hastalığın temelinde yatan mekanizmalar belirlenmiş, bu hastalıkların tanı ve tedavisine yonelik yontemler geliştirilmiştir Kalıtsal hastalıklar bireylerin gen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Bedenimizde gelişen kanserlerin çabucak hemen hepsinin kökeninde bir gen disfonksiyonu vardır. Genler kromozomlarda oluşturan DNAnın küçük modülleridir. Bu küçük DNA parçacıklarını bir çeşit kullanma kılavuzu üzere düşünmek gerekir, her bir gen hücre içinde yapılması gereken işlerle ilgili...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Kanser ve Genetik İnsan hayatı boyunca cevresiyle surekli olarak ilişki icindedir Bu uyum devam edildiği surece de ayakta kalabilmektedir Embriyo doneminde anne karnında kan dolaşımı yolu ile başlayan etkileşim, daha sonraları yerini daha geniş alanlara bırakır Beslenme,solunum ve sosyal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt