Son konular

Kansız anjiyo hakkında bilgi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kansız anjiyo nedir nasıl yapılır,
Kansız anjiyo hakkında kısaca bilgi,

Kansız anjiyo günümüzde büyük kolaylık sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda sık olarak çok kesitli bilgisayarlı tomografi yapılıp, koroner damarlar değerlendirilmeye başlanmıştır. Bu tetkik halk arasında kansız anjiyo olarak ya da altı saniyelik anjiyo olarak tanımlanır. Bu tetkik beyin ya da akciğer tomografisi yapılıyor gibi uygulanır. Böbrek fonksiyonlarında sorun olmayan sağlıklı olan kişilere dört saatlik açlığın ardından uygulanabilen bir tetkiktir. Hastalara toplardamar yolu açılıp uygulanır. Tomografi cihazına yatırılmış olan hastaya damar yolu açılarak, özel bir boya maddesi verilip uygulanır. Bu etkiyle kalp damarlarına kadar ulaşarak görüntü alınabilir. Hastalara verilen bu boya maddesi geçici bir sıcaklığa sebep olur.

Kansız anjiyo ile klasik anjiyonun arasındaki fark nedir?

Bu tetkik klasik anjiyo yöntemine göre daha kısa süre devam eder. Klasik anjiyo yarım saatte biterken, bu tetkik birkaç dakika içinde sonuçlanır.
Klasik anjiyodan sonra hastaların en az altı saat yatak istirahati yapması gerekli olurken, kansız anjiyo sonrasında hastalar hemen günlük yaşantısına geri dönebilir.
Tetkikte kullanılan boya maddesi yüzünden böbrek yetersizliği riski her iki yöntemde de etkili olabilir, ancak kalp krizi, damarlarda yırtılma, felç ve kanama gibi riskler yalnız klasik anjiyoda görülebilir.
Klasik anjiyo tetkikinde damarlarda olan darlık miktarı uç damar noktalarına kadar, en doğru olacak şekilde belirlenir.
Klasik anjiyo yapılırken ciddi sayılan damar daralmalarına hemen anında müdahale etmek mümkün olmakta, ancak kansız anjiyo sırasında bu yapılamaz.

Kansız anjiyo kimlere yapılır?

Damar daralması oranı az olan kişilere kansız anjiyo yapıldığında, bu kişilerin klasik anjiyonun olası risklerinden ve daha zahmetli uygulamasından korunması sağlanabilir. Damar daralmasının daha belirgin olduğu hastalarda direkt olarak klasik anjiyonun yapılması daha iyi bir uygulamadır. Çünkü kansız anjiyo sırasında darlık tespit edilirse, zaten bu kişilere klasik anjiyo yapılır. Bu uygulama hem zaman kaybının önlenmesinde, hem de maddi kayıpların önlenmesinde etkilidir. Yüksek tansiyon hastalarında, şeker hastalarında, sigara içenlerde, kanda kolesterol ve tligliserit değerlerinin yüksek olduğu hastalarda kalp hastalığı riski taşımaları nedeniyle kansız anjiyo uygulanması daha uygundur.

Kansız anjiyo damarların üç boyutlu görüntüsünü alabilir

Kansız anjiyo olarak bilinen koroner bilgisayarlı tomografi BT yöntemiyle hastalara konforlu bir şekilde tetkik yapılması sağlanır. Bu uygulama sırasında ön laboratuvar çalışmasının yapılmasına gerek kalmaz. Hastalara ilk olarak koroner damarın genişlemesini sağlayabilmek için, dil altı tableti verilir ve hastanın damarlarına kontrast madde enjekte edilir. Bu sayede üç boyutlu bir görüntüleme sağlanır. Özel bilgisayar programları sayesinde elde edilen bu görüntülerde hastanın koroner damarlarının farklı açılardan bir değerlendirilmesi yapılır. Damarlarda herhangi bir tıkanıklık ya da darlık tespit edildiğinde, hastalar hemen klasik anjiyo olmaya yönlendirilir.

Kansız anjiyo yüksek hızda doğru teşhis olanağı sağlamaktadır

Kalp vücutta hareketli bir organ olduğu için, radyolojik görüntülemeler sırasında her zaman doğru sonuçlar elde edilemez. Fakat koroner BT yöntemi sırasında yüksek hızda tarama yapılır, bilgisayar yazılımları ile kalbin hareketli olması yüzünden meydana gelebilecek hatalı teşhis riski ortadan kaldırılır. Tetkik sırasında hastalara verilen kontrast maddenin sebep olduğu yan etkiler çok kısa süre içinde etkisini kaybeder.

alıntıdır
 

Similar threads

  • Soru
Kansız anjiyo nasıl yapılır Tıp ilerliyor İnsanlık adına cok sevindirici bir olay bu İnsanlar artık doktorlara gitmeye korkmuyorlar Eskiden kalp ameliyatı vardı, daha sonra anjiyo, şimdi ise kansız anjiyo donemi başladı Kansız anjiyo son donemlerde sık duyulan bir işlem Cok kesitli bilgisayarlı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muşturay Karçaaltıncaba, ABD'de yapılan son kongrede, dirsekten toplardamara ilaç verilerek gerçekleştirilen ''kansız anjiyo'' nun süresini bir saniyenin altına, radyasyon dozunu ise 10'da 1 oranında düşüren yeni...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Kalbimiz yaşamımız boyunca durmaksızın çalışarak tüm organlarımıza kan pompalar. Kalp kası yorulmaz fakat sürekli temiz oksijenden zengin kana ihtiyaç duyar. İşte kalbin bu şekilde çalışabilmesi için sürekli temiz kanla kanlanması gerekir. Kalp kasını besleyen damarlara Koroner Arterler diyoruz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Kalp bütün vücuda kan pompalayan, kastan yapılmış bir organdır. Bütün organlarımızı besleyen damarlar olduğu gibi kalbimizi besleyen de damarlar vardır. Bu damarlarda tıkanıklık olursa özellikle efor durumunda kalp adelesine yeterli miktarda kan gidemediği için göğüs ağrısı olur. Kalp damarları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
bypas hakkında - anjiyo ne demektir - anjiyo hakkında Bypass Son yıllarda kalp cerrahisi elde ettiği başarılara bir yenisini eklemiş ve “Koroner baypas” ameliyatlarım gerçekleştirmiştir. Koroner baypas ameliyatının ana ilkesi: “Atheroskleroz ile tıkanmış olan bir ya da birkaç koroner damarın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt