SoruCevap
Yeni Üye
Demir vücutta gerçekleşen birçok vukuatta rol alan değerli bir mineraldir. Bu vakaların başında da hemoglobin molekülünün yapısına katılarak oksijenin hücrelere taşınmasını sağlamak gelir. Bu nedenle de ehliyetli alımı bizler için epey değerlidir.
Vücuda muhtaçlık duyulan ölçüde alınmadığı ya da kayıpların olduğu durumlarda ise vücutta demir eksikliği anemisi görülür. Demir eksikliği anemisi ise yerküre umumunda en sık karşılaşılan beslenme sıkıntılarından biridir ve birçok insanın sıhhatini etkilemektedir.
Demir eksikliğinin en değerli belirtileri;
- Yorgunluk,
- Nefesin çabuk kesilmesi,
- Baş ağrısı,
- Göğüs ağrısı,
- Deride solgunluk,
- El ve ayakların soğuk olması,
- Çocuklarda iştahsızlık, büyüme ve gelişmenin yavaşlaması üzere durumlardır.
Demir eksikliğinin önlenmesinde demirden varlıklı besinleri içeren istikrarlı bir diyet büyük kıymet taşımaktadır. Besin kaynakları ise aşağıdaki üzeredir.
* Hayvansal kaynaklar;
- Ciğer
- Al et
- Tavuk
- Balık
- Yumurta
* Bitkisel kaynaklar;
- Kurubaklagiller,
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler(başta ıspanak, maydonoz vb)
- Kurutulmuş meyveler (üzüm, erik, kayısı vb)
Demirin en uygun kaynakları hayvansal kaynaklardır. Hayvansal kaynaklardan sağlanan demir bitkisel kaynaklardakine orantıyla vücutta 2-3 kat daha ziyade emilir. Ama bitkisel kaynaklar tüketilirken de beraberinde C vitamini alınması demirin emilimini arttıran bir faktördür. Portakal, mandalina, kivi, domates, maydanoz, brokoli üzere besinler C vitamini kaynaklarına uygun birer örnektir.
Vücuda muhtaçlık duyulan ölçüde alınmadığı ya da kayıpların olduğu durumlarda ise vücutta demir eksikliği anemisi görülür. Demir eksikliği anemisi ise yerküre umumunda en sık karşılaşılan beslenme sıkıntılarından biridir ve birçok insanın sıhhatini etkilemektedir.
Demir eksikliğinin en değerli belirtileri;
- Yorgunluk,
- Nefesin çabuk kesilmesi,
- Baş ağrısı,
- Göğüs ağrısı,
- Deride solgunluk,
- El ve ayakların soğuk olması,
- Çocuklarda iştahsızlık, büyüme ve gelişmenin yavaşlaması üzere durumlardır.
Demir eksikliğinin önlenmesinde demirden varlıklı besinleri içeren istikrarlı bir diyet büyük kıymet taşımaktadır. Besin kaynakları ise aşağıdaki üzeredir.
* Hayvansal kaynaklar;
- Ciğer
- Al et
- Tavuk
- Balık
- Yumurta
* Bitkisel kaynaklar;
- Kurubaklagiller,
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler(başta ıspanak, maydonoz vb)
- Kurutulmuş meyveler (üzüm, erik, kayısı vb)
Demirin en uygun kaynakları hayvansal kaynaklardır. Hayvansal kaynaklardan sağlanan demir bitkisel kaynaklardakine orantıyla vücutta 2-3 kat daha ziyade emilir. Ama bitkisel kaynaklar tüketilirken de beraberinde C vitamini alınması demirin emilimini arttıran bir faktördür. Portakal, mandalina, kivi, domates, maydanoz, brokoli üzere besinler C vitamini kaynaklarına uygun birer örnektir.