Kansızlık için ne yapılır - anemi nedir - kansızlık nasıl giderilir - kansızlıkta nasıl beslenmeli - kansızlığa iyi gelen yiyecekler
Anemi olarakta bilinen kansızlık kandaki hemoglobin miktarı ya da kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması olarak tanımlanır. İnsanları etkileyen en yaygın hastalıklardan biridir. Kan yolu ile dokulara oksijen taşımak kırmızı kan hücrelerinin görevidir. Kırmızı kan hücreleri oluşumunda protein, vitaminler, folik asit, demir ve özellikle B12 vitamini kullanılmaktadır. Bir kırmızı hücre ya da diğer adıyla alyuvar 120 gün ömre sahiptir. Her 100 mililitre kanda 15 gram alyuvar bulunur.
Aneminin en önemli belirtileri halsizlik, yorgunluk, enerji kaybı, baş dönmesidir. Kişi bitkin görünmeye başlar, kırışıklıklar artar, gözleri donuk bakmaya başlar. Hafıza zayıflar, baş ağrısı, yaraların iyileşmesinin yavaşlaması, nefes darlığı ve çarpıntı görülür. Cilt ve vücut mukozaları soluklaşır.
Kansızlık olarakta bilinen aneminin en önemli nedenleri alyuvarların azalması, kemik iliği kusurları, demir, vitamin ve proteinlerin yetersiz alımı, ağır yaralanma ve kan kaynı, aşırı adet kanaması ve doğumdur. Bağırsak parazitleri de sindirimi bozarak beslenme yetersizliğine neden olabilir. Sigara demir emilimini azaltan en önemli etkendir.
Anemiyi önlemek ve gidermek için önerilen yiyecekler: günlük bir porsiyon kırmızı ya da beyaz et, böbrek, karaciğer gibi sakatatlar, süt, marul ve yeşil yapraklı sebzeler, soya, muz, kara üzüm, erik, çilek, üzüm, soğan, kabak, havuç, turp, kereviz, domates, beyaz ekmek, pirinç, fındık, tahıl, balık, deniz ürünleri, fasulye, pekmez,
Anemide banyolar da büyük önem taşımaktadır. Günlük ılıktan soğuğa doğru ilerleyen, haftalık ise sıcak buhar banyosu uygulanmalıdır. Güneş ışığı alyuvar üretimi için faydalıdır. Derin nefes almaya ve yürüyüş yapmaya gayret edilmelidir.
alıntı
Anemi olarakta bilinen kansızlık kandaki hemoglobin miktarı ya da kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması olarak tanımlanır. İnsanları etkileyen en yaygın hastalıklardan biridir. Kan yolu ile dokulara oksijen taşımak kırmızı kan hücrelerinin görevidir. Kırmızı kan hücreleri oluşumunda protein, vitaminler, folik asit, demir ve özellikle B12 vitamini kullanılmaktadır. Bir kırmızı hücre ya da diğer adıyla alyuvar 120 gün ömre sahiptir. Her 100 mililitre kanda 15 gram alyuvar bulunur.
Aneminin en önemli belirtileri halsizlik, yorgunluk, enerji kaybı, baş dönmesidir. Kişi bitkin görünmeye başlar, kırışıklıklar artar, gözleri donuk bakmaya başlar. Hafıza zayıflar, baş ağrısı, yaraların iyileşmesinin yavaşlaması, nefes darlığı ve çarpıntı görülür. Cilt ve vücut mukozaları soluklaşır.
Kansızlık olarakta bilinen aneminin en önemli nedenleri alyuvarların azalması, kemik iliği kusurları, demir, vitamin ve proteinlerin yetersiz alımı, ağır yaralanma ve kan kaynı, aşırı adet kanaması ve doğumdur. Bağırsak parazitleri de sindirimi bozarak beslenme yetersizliğine neden olabilir. Sigara demir emilimini azaltan en önemli etkendir.
Anemiyi önlemek ve gidermek için önerilen yiyecekler: günlük bir porsiyon kırmızı ya da beyaz et, böbrek, karaciğer gibi sakatatlar, süt, marul ve yeşil yapraklı sebzeler, soya, muz, kara üzüm, erik, çilek, üzüm, soğan, kabak, havuç, turp, kereviz, domates, beyaz ekmek, pirinç, fındık, tahıl, balık, deniz ürünleri, fasulye, pekmez,
Anemide banyolar da büyük önem taşımaktadır. Günlük ılıktan soğuğa doğru ilerleyen, haftalık ise sıcak buhar banyosu uygulanmalıdır. Güneş ışığı alyuvar üretimi için faydalıdır. Derin nefes almaya ve yürüyüş yapmaya gayret edilmelidir.
alıntı