AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam etmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kansızlık Nedir - Kansızlık Belirtileri Ve Tedavisi

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,935
Kansızlık Nedir-Kansızlık Belirtileri-Kansızlık Nedenleri-Kansızlık Tedavisi

Kansızlık
, kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan, oksijen taşımakla görevli hemoglobin molekülünün miktarındaki azalma olarak tanımlanıyor.

Kansızlık, anemi bir hastalığı değil birçok değişik nedene dayalı hastalıkları tanımlayan önemli bir terimdir. Fizik muayene ve kansızlık labratuvar değerlendirmeleri yapılarak belirlenir.

kansızlık tanısında çocuklar ayrıntılı bir fizik muayeneden geçirilir. Büyümenin normal olup olmadığına bakılır. Kanamalı hastalığı belirlenir. ailede kansızlık yapan hastalık öğrenilir. karaciğer ve dalağın normal olup olmadığına bakılır. Hemoglobin, hematokrit gibi kan değerleri ölçülür. Hemoglobin alyuvarlarda kana kırmızı rengini veren boya maddesidir. 100 gr kanda gram olarak değerdir. Hematokrit kanda ki alyuvarlar ve plazma hacmi ölçülür.

Hematdrit alyuvar sayımda paralel bilgiler verir. 100 cm kanda ortalama 45 alyuvar bulunduğuna göre bunun 15 gramı hemoglobindir. Daha sonra parmak ucundan alınan kan örneği, bir cam üzerine yayılarak özel yöntem ile boyanır. Buna kan yayması denir. Bu yöntem ile birçok kan hastalığının tanısı yapılır.

Çocuklarda görülecek kansızlığın gerçek nedenini, türlü araştırma sonucunda hekim ort Aya koyar. Böyle bir araştırma yapılmaz ise tedavi yararsız ve hatta zararlı olabilir. Ayrıca hastada ki kansızlık düzelse bile kansızlığa yol açan neden ortadan kaldırılmadıkça durumun yinelenmesi ve hast ayı daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakması imkânı vardır. Hastalığın görünüşü kansızlığın varlığını belirtebilir. Kesin teşhis labratuvar incelemeleri ile sağlanır.

Hastanın kanının, göğüs ya da leğen kemiğinden alınan kemik iliğinin mikroskop altında incelenmesi gerekebilir. Kalıtsal bir eksikliğin varlığından şüphelenilirse hastanın annesi ile babası yakın akrabalarından alınan kanın incelenmesi de yararlı olur.

Bazı kansızlıklar kolayca tedavi edilebilir. Bazıları ise ancak düzeltilebilir. Hastalık yaşam boyu hastayı etkiler.

Kansızlığın belirtileri nelerdir?
“Halsizlik, yorgunluk, soluk bir cilt, asabiyet, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, saç dökülmesi, tırnaklarda incelme görülebilir.

Kansızlık, Dünya nüfusunun yüzde 30′unda görülen kansızlık ileri derecelerde elde ve ayakta karıncalanma, depresyon, çarpıntı, kulak çınlaması gibi yakınmalara neden olur.
Özellikle kış aylarında el ve ayaklarda üş
üme ile kendini gösterir. Bu tip şikayeti olanlar en yakın bir zamanda hematoloğa başvurmalıdırlar.

Eğer kansızlık demir eksikliğinden oluşuyorsa ağız kenarlarında ve dilde yaralar, tırnaklarda çatlaklar, toprak, buz ve kirece karşı istek olabilir.
Folik asit eksikliğinden kaynaklı ise depresyon, ishal, şiş bir dil olabilir. B-12 vitamini eksikliğinden oluşuyorsa da kilo kaybı, depresyon, hafif renk körlüğü, duyu kaybı ve kararmış bir cilt görülebilir.”

Kansızlık nasıl tedavi edilir?
“Tedavide öncelikle kansızlığa sebep olan unsurları öğrenmek gerekir. Fazla adet kanaması veya hemoroid kanaması varsa tedavi edilmelidir. ”
Beslenmeye bağlı olan bir durumsa dikkat edilmesi gerekenler:
- Kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta sarısı, kurubaklagiller, kuru üzüm, kuru incir, yeşil yapraklı sebzeler, ayçekirdeği, fıstık, ceviz, badem, soya fasülyesi demirden zengin yiyecekler tüketilmeli
- Demir emilimini artıran C vitamini alınmalı.
- Öğünlerde ana yemeklerin yanında domates, maydanoz, sivri biber, marul içeren limonlu salata tercih edilmeli
- İçinde bulunan laktik asit demirin vücutta depolanmasını kolaylaştırdığı için yoğurt tüketimi artırılmalı
- Demir emilimini azaltan besinler fazla tüketilmemeli. Çay, kahve, kola, sigara, alkol ve kepekli ekmek.
- Yemekten en az yarım saat sonra çay veya kahve tüketilmemeli
- Sebzelerin haşlama suyu atılmamalı
- Sebzeler mümkün olduğunca az suda veya düdüklü tencerede pişirilmeli
Aşırı üşüme kansızlığın belirtisi
Özellikle kış aylarında el ve ayakların normalden fazla üşümesi ve ısınmaması kansızlığın belirtisi olabilir
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt