Kanuni Zamanında saray mutfağı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Kanuni sultan suleyman zamanında saray mutfağı

Kanuni Zamanında saray mutfağı

Saray mutfakları Osmanlı doneminde sarayın en onemli teşkilatını oluşturuyordu Mutfaklar sadece saray halkının beslenmesini sağlamakla kalmaz 15 bin kişiye ulaşan ziyafetlerin, sunnet ve culus şolenlerinin de hazırlanmasıyla yukumluydu İmparatorluğun ilk yılları olan Fatih doneminde mutfak personeleninin sayısı 100 civarında idi Kanuninin saltanatının son yıllarında personel sayısı ise 500e ulaşmıştı Fatih, Yeni Saray olarak Topkapı Sarayını yaptırdığında mutfakların tumunu Matbahı Amire kapsıyordu Matbahı Amire esasen bir mutfak değil bunyesinde ceşitli mutfaklar, helvahane, kiler, fırınlar, karhaneler, miri mandıra ve simidhaneyi barındıran idari kurumun adıydı 17 yuzyıl itibariyle de mutfak birimlerinin sayısının dokuza cıktığı gorulur Kanunini doneminde kalayhaneler de kuruldu Kalay saray icin cok onemliydi zira İslamiyet gumuş kaplarda yemek sunulması yasakladığından, sarayda da bakır ya da porselen kaplar kullanılmaktaydı
Kanuni doneminde ekmekciler ustalar, pişiriciler, hamurcular, elekciler ve şakirdler olarak beş boluğe ayrıldı Sarayda her donemde sultanların yemeği Has mutfakda pişerdi Ancak mutfak muhasebeleri bu mutfağa yapılan tahsisatın oldukca yuksek olduğunu gosterdiğinde, padişahın kadın ve kızları ile Hasodanın yemeklerinin de burada pişirildiği anlaşılmakta
Has mutfağın usta kadrosunda yer alan aşcıbaşı aynı zamanda ağa rutbesiyle tum personelin de amiriydi Aşcıbaşının personelin idaresi dışındaki belli başlı gorevleri pişirilen yemekleri kontrol etmek, tum mutfak personelinin maaş ve giyeceklerini teslim alıp dağıtmak, zahire icin tahsis edilen gelirlerin toplanmasına yardımcı olmak, mutfak ve sofra malzemeleri gozetmekti Mutfak personelinden belli sayıda kişi şehzadeler sancağa cıktıklarında onlarla birlikte sancaklara gonderilmekteydi
Sarayda gorev yapmaları ve icinde padişahında yer aldığı seckinlere hizmet etme dolayısıyla mutfak memurlarının temiz, disiplinli ve surekli titiz olmaları beklenirdi Bu grup her an padişahın bile denetimine maruz kalabilirlerdi

Helvahaneler saray eczanesi olarak da kullanılırdı

Sarayda ilac yapımı da gercekleşirdi Bunun icin recel ve helvalarında yapıldığı Helvahane kullanılmaktaydı Helvahanenin beslenmeye yonelik hizmeti yanında saray eczanesi olma gibi bir ozelliği de vardı Kiler ise her turlu malzemenin saklandığı onemli bir yerdi Mutfağa temin edilen malzemenin saklandığı kiler saraya bir doktor tarafından gorulmeye değer guzellikte bir yer olarak nitelendirilirken şoyle anlatılırdı: Geniş ve uzun kiler boyunca her turlu boyda şurup, ilac olarak kullanılmak uzere macunlar, yağlar, merhemler ve ceşitli sular durur ve buraya başlarında 18 usta ve 4 lider bulunan her sene ceşitli otlar (tedavi de kullanılan) peşinde giden 300 genc bakar Kilerin sağında değişik ilaclarla dolu odalar solunda ise ilacların damıtıldığı iki oda olduğu yine aynı doktorun ifadesinden anlaşılmakta
Helvahane birimlerinden biri olan recelhanede yapılan recellerin cokluğu hayret verici Bildiğimiz vişne, ayva, kızılcık recelelerinin yanı sıra kavun, karpuz, limon, ağac kavunu gibi ilginc recellerde burada yapılmaktaydı Helvahene aynı zamanda saray turşularının yapıldığı yerdi ve burada bir turşu anbarı mevcuttu Helvahaneye dair ilk kayıtlara Kanuni donemi defterlerinde rastlandı Bir helvahane defterine gore burada yapılmış 186 ceşit ilacın tarifi bulunmakta Saray mutfağına bağlı aşşablar ve bazı acemi oğlanlar şifalı bitkileri toplamakla gorevlendirilirlerdi
Sarayda her yıl ilkbaharda (Nevruz) imal edilen macunların bir kısmı ilac olarak saklanır bir bolumu de padişah, valide sultan, şehzadeler, sultanlar, kadın efendiler, vezirler ve diğer ust rutbeli devlet gorevlilerine hiyerarşik bir sistemle dağıtılırdı Kanuni doneminde saraya alınan baharat ceşitinde muthiş bir artış olmuştu Ve bu yıllar damak zevkinin doruğa ulaştığı donem olmuştu

Kaynakimageskanunizamanindasaraymutfagi5b0f4633505capngazar vatanEngin Akın
 

Similar threads

  • Soru
Matbahı Amire nedir Matbahı Amire Osmanlı Saray Mutfağı Osmanlı Saray Mutfağı Matbahı Amire Matbahı Amire (Osmanlı Saray Mutfağı) Osmanlı Devletinde saray mutfağı Matbahı HumayUn Topkapı Sarayında, orta kapıdan iceriye girildiği zaman, Alay Meydanının sağ tarafında baştan aşağı Matbahı Amire...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Osmanlı Sarayında Mutfak Hizmetlileri ve Sofra Gelenekleri Osmanlı Sarayının mutfak ozellikleri ve hizmetlerinin bazı geleneksel ve her donemde gorulebilen ortak tarafları vardır Ancak bu gelenek ve uygulamaların padişahtan padişaha, saraydan saraya gore değişiklikler gosterdiği bir gercektir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Osmanlı Kultur ve medeniyeti ders notu Osmanlıda Medeniyet Osmanlı Devletinin Medeniyeti PADİŞAH A)PADİŞAHLARIN BAŞA GECMESİ(VERASET SİSTEMİ): Osmanlı Devletinde kimin padişah olacağı konusunda kesin bir kural yoktu Osmanlı ailesinin butun erkekleri taht uzerinde hak sahibi idiler Onun icin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
topkapı sarayı nerede, topkapı sarayının ozellikleri,topkapı sarayının tarihcesi, topkapı sarayını kim yaptı, topkapı sarayı ne zaman yapıldı, Topkapı Sarayı imagestopkapisarayitanitim5afaf724182e2 İstanbulun fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından 1460 1478 yılları arasında yaptırılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Topkapı Sarayı Osmanlı sarayları icinde hicbir plana bağlı kalmadan inşa edilen tek mimari yapıdır Gunumuze gelen sarayların icinde en eskisi, genişi ve ozgunu bu saraydır 1924 yılından itibaren ise muze olarak halka acılmıştırDevletin gucunu temsil edecek şekilde İstanbul ’un siluetine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
Üst Alt