Karabuğdayın en çok ilgi çeken özelliği onun yüksek besin kıymetidir.
Karabuğday günlük muhtaçlık duyduğumuz besinlerin büyük ölçüsü için doğal bir kaynaktır.
• Karabuğday tanelerindeki protein ölçüsü %11-12 arasındadır, % 2 de yağ içerir. Karabuğday da kolesterol bulunmaz. Bütün bitkiler içinde en yeterli özelliği; hazmedilebilir proteini en yüksek orantıda bulundurmasıdır. Velev bu nispet soya fasulyesinden bile ziyadedir. İçerdiği yüksek protein pahasının sebebi vücut tarafından üretilemeyen temel sekiz aminoasitin tümünün karabuğday da bulunmasıdır.
• Vücudumuz karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilir. Bu nispet bitkisel proteinler içinde en yüksek tasarruf orantısıdır. ( Bu orantı kahverengi pirinçte % 70, buğdayda % 67, Soyada % 61’dir) Bu temel aminoasitleri bulundurmasının yanı sıra karabuğday kompleks karbonhidratları ihtiva ettiğinden proteinler kullanılmadan vücudun kuvvet muhtaçlığı karşılanır. Bu da vücutta proteinin en tesirli ve yararlı bir formda kullanılması demektir. Karabuğday da kompleks karbonhidratların nispeti % 75’dir.
• Karabuğdayda Gluten bulunmaz. Gluten, çölyak hastaları için bir meseledir. Zira bu hastaların Gluteni hazmetmeleri mümkün değildir. Şayet bu hastalar gluten ihtiva eden besinler yemeye devam ederlerse bağırsak duvarları iltihaplanır ve besinlerin emilimi mümkün olmaz. Daha ileri safhalarda ishal, gaz, şişkinlik, kramp ve ağrı oluşabilir.
• Bu mucize bitki yeniden mineraller,B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir (karabuğdayda başka tahıllardan daha çokça demir vardır)çinko ve lifin en büyük kaynaklarından biridir.
• Yağ da yok denecek kadar azdır. Bütün bunlar karabuğdayın bizim son vakitlerde tercih edilen yüksek besin pahaları içeren lakin düşük kalorili diyetlerimiz için eksiksiz aşamada mütenasip olduğunu göstermektedir.
• Karabuğday, kan şekerini denetim etmede tesirdir. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine tesirleri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin yanıtını kıymetli orantıda azalttığı görülmüştür.
• Karabuğdayın açlık hissini bastırmadaki tesirinin de en üst raddede olduğu saptanmıştır. Iowa'da 36.000 bayan üzerinde yapılan ve 6 yıl süren tam hububat ve şeker marazının tesirlerinin araştırıldığı bir çalışmada günde 3 porsiyon karabuğday üzere tam hububat tüketen bayanların haftada bir porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında %21 nispetinde daha az şeker illetine yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiştir. Zira karabuğday eksiksiz bir magnezyum kaynağıdır. Bu da değerli bir noktadır. Daha çok magnezyumca varlıklı besinlerle beslenen bayanların bu azıkları az tüketenlerle kıyaslandığında %24 daha düşük şeker illetine yakalanma riskine sahip oldukları anlaşılmıştır.
• Devletimizde ve yerkürede sağlıklı yiyeceklere olan ilgi gitgide artan bir eğilim göstermektedir. Karabuğday da besin pahaları kompozisyonu ile beslenmemizde harika bir taraf tutmakta ve tüketimi farklı hallerde denenerek her geçen gün artmaktadır.
Karabuğday günlük muhtaçlık duyduğumuz besinlerin büyük ölçüsü için doğal bir kaynaktır.
• Karabuğday tanelerindeki protein ölçüsü %11-12 arasındadır, % 2 de yağ içerir. Karabuğday da kolesterol bulunmaz. Bütün bitkiler içinde en yeterli özelliği; hazmedilebilir proteini en yüksek orantıda bulundurmasıdır. Velev bu nispet soya fasulyesinden bile ziyadedir. İçerdiği yüksek protein pahasının sebebi vücut tarafından üretilemeyen temel sekiz aminoasitin tümünün karabuğday da bulunmasıdır.
• Vücudumuz karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilir. Bu nispet bitkisel proteinler içinde en yüksek tasarruf orantısıdır. ( Bu orantı kahverengi pirinçte % 70, buğdayda % 67, Soyada % 61’dir) Bu temel aminoasitleri bulundurmasının yanı sıra karabuğday kompleks karbonhidratları ihtiva ettiğinden proteinler kullanılmadan vücudun kuvvet muhtaçlığı karşılanır. Bu da vücutta proteinin en tesirli ve yararlı bir formda kullanılması demektir. Karabuğday da kompleks karbonhidratların nispeti % 75’dir.
• Karabuğdayda Gluten bulunmaz. Gluten, çölyak hastaları için bir meseledir. Zira bu hastaların Gluteni hazmetmeleri mümkün değildir. Şayet bu hastalar gluten ihtiva eden besinler yemeye devam ederlerse bağırsak duvarları iltihaplanır ve besinlerin emilimi mümkün olmaz. Daha ileri safhalarda ishal, gaz, şişkinlik, kramp ve ağrı oluşabilir.
• Bu mucize bitki yeniden mineraller,B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir (karabuğdayda başka tahıllardan daha çokça demir vardır)çinko ve lifin en büyük kaynaklarından biridir.
• Yağ da yok denecek kadar azdır. Bütün bunlar karabuğdayın bizim son vakitlerde tercih edilen yüksek besin pahaları içeren lakin düşük kalorili diyetlerimiz için eksiksiz aşamada mütenasip olduğunu göstermektedir.
• Karabuğday, kan şekerini denetim etmede tesirdir. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine tesirleri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin yanıtını kıymetli orantıda azalttığı görülmüştür.
• Karabuğdayın açlık hissini bastırmadaki tesirinin de en üst raddede olduğu saptanmıştır. Iowa'da 36.000 bayan üzerinde yapılan ve 6 yıl süren tam hububat ve şeker marazının tesirlerinin araştırıldığı bir çalışmada günde 3 porsiyon karabuğday üzere tam hububat tüketen bayanların haftada bir porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında %21 nispetinde daha az şeker illetine yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiştir. Zira karabuğday eksiksiz bir magnezyum kaynağıdır. Bu da değerli bir noktadır. Daha çok magnezyumca varlıklı besinlerle beslenen bayanların bu azıkları az tüketenlerle kıyaslandığında %24 daha düşük şeker illetine yakalanma riskine sahip oldukları anlaşılmıştır.
• Devletimizde ve yerkürede sağlıklı yiyeceklere olan ilgi gitgide artan bir eğilim göstermektedir. Karabuğday da besin pahaları kompozisyonu ile beslenmemizde harika bir taraf tutmakta ve tüketimi farklı hallerde denenerek her geçen gün artmaktadır.