Karabuğdayın (greçka)faydaları

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
KARABUĞDAY

Ülkemizde çok fazla bilmeyen, tüketilmeyen karabuğday isminden dolayı tahıllarlar grubunda değerlendirilmesine rağmen aslında bir bitkidir. Kahverengi, üçgen şeklindeki karabuğday özellikle Rusya, Ukrayna, Polonyo, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretilir ve bu ülkelerde oldukça fazla tüketilmektedir. Bu ülkelere bakıldığında obezitenin çok yüksek olmadığını da görüyoruz. Beyaz ekmeğe göre tam hahıllı besinleri tüketmek sağlık açısından doğru bir seçim olmaktadır.

Karabuğdayda buğday, un, makarna, bulgur gibi tahıllarda bulunan “gluten” maddesi bulunmaz. Gluten çölyak hastalarının kesinlikle kullanmaması gereken bir maddedir. Çünkü bu maddenin sindirimi çölyak hastalarında mümkün değilidr. Tüketilmesi durumunda ishal, gaz, şişkinlik, ağrı, kramp gibi bazı sindirim problemleri ortaya çıkar. Çölyak hasları dışında da bazı kişilerde glutene karşı besin intoleransı (duyarlılığı) görülmektedir. Ülkemizde de kişiler bundan haberdar olmasa da sık sık rastladığımız bir durumdur. Bu kişiler gluteni hayatından uzaklaştırdığında sağlığında olumlu etkiler görülmektedir.

Lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Açlık duygusunu bastırmakta oldukça fazla etkilidir. Kilo vermeye ve ideal kilonun korunmasına yardımcıdır.

Protein açısından zengin bir besindir. Protein vücut yapısında oldukça önemlidir. 100 gr karabuğday 11 gr protein içermektedir. İnsan vücudunda karabuğday proteinin %74’ü kullanılmaktadır.

Karabuğdayın yağ oranı diğer proteinden zengin besinlere göre yok denecek kadar azdır. 100 gr karabuğdayda sadece 1.6 gr yağ bulunmaktadır.Yağ içeriğine bakıldığında linoleik yağ asiti diğer tahıllara göre fazladır. Kötü kolesterolü (LDL) düşürücü, iyi kolesterolü (HDL) arttırıcı özelliği bulunmaktadır.

Kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker hastalığını önlenmesi ve tedavisinde oldukça etkilidir. Beyaz undan yapılmış ekmek ve karabuğdayla yapılan çalışmalarda karabuğdayın kan şekeri ve insülin değerlerinin düşük olduğu görülmüştür.

Yüksek miktarda “magnezyum” içermektedir. Magnezyum kan şekerinin dengelenmesinde ve insülin salınımın azalmasında rol oynamaktadır Bu nedenle şeker hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Şeker hastalarının da güvenle tüketebilecekleri bir karbonhidrat kaynağıdır.

İçeriğindeki ‘kolin’ bileşiği karaciğer dostudur. Karaciğeri yağlanmasını azaltarak karaciğerin daha rahat ve kolay çalışmasını sağlar.

‘Rutin’ adı verilen flavonoid sayesinde vücudun serbest radikallerle savaşarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Rutin aynı zamanda kan damarlarını korur, kan akışını düzenler. Hemoroid tedavisinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Pıhtılaşmayı sağlayarak kan kaybını önleyici özellik gösterir. Meniere Hastalığı adı verilen baş dönmesi , çınlama ve işitme kaybına yol açan hastalığın tedavisinde kullanılır

İçeriğinde “quercetin” bileşeni kan damarlarının seryleşmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarını engeller. Quercetin; şeker hastalığı, katarakt, peptik ülser, astım, gut hastalığı, viral ve kronik enfeksiyonlar, kronik yorgunluk sendromu ve prostat kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Ayrıca atletik performans ve dayanıklılığı arttırmak için de kullanılır.
 

Similar threads

  • Soru
Karabuğday Faydaları Nelerdir - Karabuğdayın Yararları Nelerdir - Karabuğday Yararları Hakkında Kan şekerinin kontrolü, kolesterolün düşürülmesi ve sağlıklı beslenmek için karabuğdayın mucizelerini Taylan Kümeli anlatıyor. Karabuğday (Greçka) ile tanışmakta sayısız fayda var. Beyaz ekmeğe...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Karabuğday , bir çeşit flavonoiddir Karabuğday, uzun yıllardır diyetlerde yer alsa da insanlar faydalarından habersizdir Bir çok insan karabuğdayın tam tahıl olduğunu düşünür, ama aslında bir tohumdurTohumlar, protein ve lif bakımından zengin olmakla birlikte, antioksidanlar ve diğer besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Karabuğdayın en çok ilgi çeken özelliği onun yüksek besin kıymetidir. Karabuğday günlük muhtaçlık duyduğumuz besinlerin büyük ölçüsü için doğal bir kaynaktır. • Karabuğday tanelerindeki protein ölçüsü %11-12 arasındadır, % 2 de yağ içerir. Karabuğday da kolesterol bulunmaz. Bütün bitkiler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Karabuğday, geçmişi çok eskilere dayanan bir bitki olup Orta Asya kökenlidir. Birinci olarak Çin ve Japonya’da yetiştirilmeye başlanan bu bitki daha sonra Rusya ve Avrupa’ya yayılmış ve oradan da Amerika’ya ulaşmıştır . İsmine aldanmayın. Aslında buğday olmayan karabuğdayyüksek besinsel kıymete...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Herkese yeniden merhabalar. Bu hafta sizlere sağlıklı besin alternatiflerinden bahsetmek istiyorum. Alternatif diyorum çünkü sağlıklı olmak için bahsettiğim besinleri tüketmek zorunda değilsiniz. Veya zayıflamak için bu besinleri tüketmek zorunda değilsiniz. Fakat tükettiğinizde size ne gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt