SoruCevap
Yeni Üye
Karaciğerin Çalışmasını Zorlaştıran ve Rahatlatan Besinler
Karaciğer vücuda giren zehirli kimyasalları parçalar. P-450 enzim sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında çalışmaya başlar. Ancak bu sırada ortaya serbest radikaller çıkabilmekte ve bunlar da uzun vadede karaciğer hücrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler. işte bu zararlı etkiyi önlemek için antioksidanların varlığına ihtiyaç vardır. E C ve B vitaminleri bu antioksidanların en başta gelenleridirler.
P-450 enzim sistemini aşırı çalıştırıp serbest radikallerin fazla miktarda üretilmesine sebep olan başlıca maddeler Şunlardır:
Kafein Alkol Doymuş Yağlar Böcek ilaçları Boya Buharı içinde Sulfonamid bulunan ilaçlar(Bactrim) Egsoz Gazları Barbituratlar (sara ilaçları).
Toksinler karaciıer hücrelerini yıpratırken bu hücreleri koruyan gıdalar da mevcuttur. Bu amaçla bol meyve ve sebze yenmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavuniçi sarı mor ve kırmızı renkli meyve ve sebzeler yiyin. Bu Şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır.
Karaciğer üzerinde yıpratıcı etkiye sahip toksinler:
* Metabolik atıklar (organlar tarafından üretilen atık moleküller)
* Mikroorganizmalar (viral veya bakteriyel enfeksiyonlar)
* Çevre kirliliıği
* Böcek ilaçları
* ilaçlar (antibiyotikler ağrı kesiciler v.b.)
* Alkol
Karaciğer vücuda giren zehirli kimyasalları parçalar. P-450 enzim sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında çalışmaya başlar. Ancak bu sırada ortaya serbest radikaller çıkabilmekte ve bunlar da uzun vadede karaciğer hücrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler. işte bu zararlı etkiyi önlemek için antioksidanların varlığına ihtiyaç vardır. E C ve B vitaminleri bu antioksidanların en başta gelenleridirler.
P-450 enzim sistemini aşırı çalıştırıp serbest radikallerin fazla miktarda üretilmesine sebep olan başlıca maddeler Şunlardır:
Kafein Alkol Doymuş Yağlar Böcek ilaçları Boya Buharı içinde Sulfonamid bulunan ilaçlar(Bactrim) Egsoz Gazları Barbituratlar (sara ilaçları).
Toksinler karaciıer hücrelerini yıpratırken bu hücreleri koruyan gıdalar da mevcuttur. Bu amaçla bol meyve ve sebze yenmelidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavuniçi sarı mor ve kırmızı renkli meyve ve sebzeler yiyin. Bu Şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır.
Karaciğer üzerinde yıpratıcı etkiye sahip toksinler:
* Metabolik atıklar (organlar tarafından üretilen atık moleküller)
* Mikroorganizmalar (viral veya bakteriyel enfeksiyonlar)
* Çevre kirliliıği
* Böcek ilaçları
* ilaçlar (antibiyotikler ağrı kesiciler v.b.)
* Alkol