Karaciğer vücudumuzun en önemli ve en büyük organıdır. Yaklaşık 1.5- 2 kilogram ağırlığında olan karaciğerin görevleri de bir o kadar ağır. Karaciğer ; karbonhidrat , protein ve metabolizmasından sorumludur.A,D ve B12 vitaminlerinin depo edildiği organdır. Kanın temizlenmesi ,kan akışını düzenlenmesi ve depolanması yine karaciğerin görevleri arasındadır. İlaçların metabolize olması ve vücudun toksinlerden arınması, safra salgılanması bu özel organda gerçekleşmektedir.
Karaciğerin normal yağ içeriği % 10 un altındadır. Bu yağ oranının normal seviyenin üzerine çıkması ise karaciğer yağlanması (hepatosteatoz) olarak adlandırılır. Karaciğer , alkol tüketimine bağlı veya alkole bağlı olmayan şekilde tanımladığımız iki nedene bağlı olarak yağlanır. Alkole bağlı olamayan karaciğer yağlanması , obezite , insülin direnci , yanlış ve hatalı diyetler ,aşırı A vitamini alımı ,hepatit, kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle olabilir.
Karaciğerinizi korumanız için sağlıklı yaşamı benimsemek esastır. Dünya üzerinde en yaygın hastalıklarının başında gelen karaciğer yağlanması beslenme şeklinizin değişmesi ile sorun olmaktan çıkabilir. Yeter ki karaciğer detoksu yapan besinleri hayatınıza dahil edin , ideal kiloda olmaya, hayatınızda davranış değişikliği yapmaya özen gösterin. İşte karaciğerinizi korumanız için yapmanız gerekenler :
Günlük 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.
Protein diyetlerinden , düşük kalorili diyetlerden uzak durun!
Alkol tüketimini sınırlayın !
Doktor önerisi olmadan, gereksiz ilaç kullanımından kaçının.
Hayvansal yağlardan uzak durun , omega 3 içeriği yüksek sağlıklı yağları tercih edin!
Rafine şeker ve beyaz undan yapılmış ürünleri tüketmeyin.
Lif içeriği yüksek beslenin.
Sebze meyveden zengin , tam tahıllı , kurubaklagil barındıran bir yemek planınız olsun.
İdeal değerlere ulaşıncaya kadar yağsız süt ürünlerini kullanın!
Aşırı tuz tüketiminden kaçının.
Füme ve salamura ürünleri tercih etmeyin.
Besin çeşitliliği yüksek beslenin.
Günlük 1 tane kahve ve yeşilçay mutlaka için.
Soğan ve sarımsakgibi sülfür içeriği yüksek besinleri tercih edin.
İçeriğindeki sinarin ile karaciğere en dost sebze olan, enginarı yaprakları ile birlikte mutlaka tüketin. Karaciğerinize en güzel detoksu yaptırın.
Antioksidan kapasitesi yüksek olan maydanozu çiğ halde hergün tüketin.
Kırmızı meyve sebzelerin antioksidan gücüne inanın! Pancar , üzüm , ahududu ,böğürtlengibi besinleri daha çok yemeye çalışın.
İçeriğindeki Kurkumin ile yüksek antioksidan kapasiyete sahip zerdeçalıyemeklerinizde mutlaka kullanın.
Karaciğerdeki olası enfeksiyonları önleyen kereviz de sofranızda daima olsun.
Antioksidan ve prebiyotik içerikli kuşkonmazda karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır, unutmayın!
Kekik ve rezene gibi besinlere hayatınızda yer açın.
Karaciğer hasarını azaltan avakadoyubeslenmenize ekleyin.
Deve dikeni diye tabir edilen Milk thistle bitkisini doktorunuza danışarak dönemsel olarak karaciğeri onarmak için kullanın.
Haftalık minimum 150 dk egzersiz yapın.
Karaciğerin normal yağ içeriği % 10 un altındadır. Bu yağ oranının normal seviyenin üzerine çıkması ise karaciğer yağlanması (hepatosteatoz) olarak adlandırılır. Karaciğer , alkol tüketimine bağlı veya alkole bağlı olmayan şekilde tanımladığımız iki nedene bağlı olarak yağlanır. Alkole bağlı olamayan karaciğer yağlanması , obezite , insülin direnci , yanlış ve hatalı diyetler ,aşırı A vitamini alımı ,hepatit, kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle olabilir.
Karaciğerinizi korumanız için sağlıklı yaşamı benimsemek esastır. Dünya üzerinde en yaygın hastalıklarının başında gelen karaciğer yağlanması beslenme şeklinizin değişmesi ile sorun olmaktan çıkabilir. Yeter ki karaciğer detoksu yapan besinleri hayatınıza dahil edin , ideal kiloda olmaya, hayatınızda davranış değişikliği yapmaya özen gösterin. İşte karaciğerinizi korumanız için yapmanız gerekenler :
Günlük 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.
Protein diyetlerinden , düşük kalorili diyetlerden uzak durun!
Alkol tüketimini sınırlayın !
Doktor önerisi olmadan, gereksiz ilaç kullanımından kaçının.
Hayvansal yağlardan uzak durun , omega 3 içeriği yüksek sağlıklı yağları tercih edin!
Rafine şeker ve beyaz undan yapılmış ürünleri tüketmeyin.
Lif içeriği yüksek beslenin.
Sebze meyveden zengin , tam tahıllı , kurubaklagil barındıran bir yemek planınız olsun.
İdeal değerlere ulaşıncaya kadar yağsız süt ürünlerini kullanın!
Aşırı tuz tüketiminden kaçının.
Füme ve salamura ürünleri tercih etmeyin.
Besin çeşitliliği yüksek beslenin.
Günlük 1 tane kahve ve yeşilçay mutlaka için.
Soğan ve sarımsakgibi sülfür içeriği yüksek besinleri tercih edin.
İçeriğindeki sinarin ile karaciğere en dost sebze olan, enginarı yaprakları ile birlikte mutlaka tüketin. Karaciğerinize en güzel detoksu yaptırın.
Antioksidan kapasitesi yüksek olan maydanozu çiğ halde hergün tüketin.
Kırmızı meyve sebzelerin antioksidan gücüne inanın! Pancar , üzüm , ahududu ,böğürtlengibi besinleri daha çok yemeye çalışın.
İçeriğindeki Kurkumin ile yüksek antioksidan kapasiyete sahip zerdeçalıyemeklerinizde mutlaka kullanın.
Karaciğerdeki olası enfeksiyonları önleyen kereviz de sofranızda daima olsun.
Antioksidan ve prebiyotik içerikli kuşkonmazda karaciğer hasarını önlemeye yardımcıdır, unutmayın!
Kekik ve rezene gibi besinlere hayatınızda yer açın.
Karaciğer hasarını azaltan avakadoyubeslenmenize ekleyin.
Deve dikeni diye tabir edilen Milk thistle bitkisini doktorunuza danışarak dönemsel olarak karaciğeri onarmak için kullanın.
Haftalık minimum 150 dk egzersiz yapın.