Karapınar Köyü Andırın - Karapınar Köyü resimleri - Karapınar Köyü hakkında- Karapınar Köyü tanıtımı Kahramanmaraş
İlçe: ANDIRIN - İl: KAHRAMANMARAŞ
Köy Muhtarı:
Muhtarlık Erişim Bilgileri: bilgi yok
Karapınar, Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
köyün bölsel olarak kisecik ve tarihi bizans'lılar tarafından(kilisecik)bilinmektedir.
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemek yemekleri tarhana corbası tirşik(Andırın Doktoru), kaçamak, andız pekmezi, köknar sakızı, bulgur pilavı,tutmaç, ekşili çorba, yoğutlu çorba, döğme pilavı,sıkma köfte,cilbir,... Bulgur pilavının üzerinde köy tavuğunu parçalanmış vaziyette görürseniz biliniz ki o evde ağır bir misafir vardır. Tavuk suyu da cabası...Düğünler genellikle Cuma günleri, Cuma Namazından sonra başlar Pazar günleri öğleyin gelinin damat evine getirilmesiyle biter. Düğün davetiyesi(okuntu) Havlu, çorap, atlet, yakın akrabalara gömlek (Tabiki çaba da ona göre verilir.)verilerek düğüne davet edilir.Bayrak dikme davullar ve zurnaların eşliğinde bir Toy şölen havasında yapılır. Düğünlerinde istisnasız davul ve zurna kullanılır. Tek davul ve tek zurna tercih edilmez en az iki davul iki zurna olmalıdır. Düğünlerde davetlilere mutlak şartla yemekler verilmelidir. Yemek yapma işleri düğün sahipleri tarafından köyün iyi yemek yapabilen kadınlarına verilmektedir. Aşçıya el emeği olarak şalvarlık ya da elbiselik kumaş verilir.Yapılan yemekler etli yemeklerdir. Bulgur ve prinç pilavı, kuru fasulye ve nohut patates suluları en çok tercih edilen yemekleridir. Cumartesi günleri damat evinden gelinin evine kına yakmaya gidilir. Pazar günleri damat evine gelen gelin evin kapısını (Yarı aralanmış bir kapı) sert bir şekilde fırlattığı şişe ile açmalıdır. Bu gelinine ve uğur getireceği bereket getireceği anlamını taşır. Açtığı kapı aynı zamanda kendisinin ev sahiplerine (Damat ailesi) ne kadar gönül açtığı şeklinde de yorumlanır. Köyde halay çekmek genç erkeklerin düğünlerde vazgeçilmezidir. Halayda davul ve zurnanın notalarında yanılgısız olması üzerinde durulan konuların en başında gelir. Halay başları notalara uyumlu ve hatasız olarak halayını çekerler. İyi oynamayanlar ise iyiçalamıyor diye davulcuya vezurnacıya kızar.Kırıkhan,Lorki,Bekmez,Köroğlu ,Üçayak, Malatya Merik gibi çok çeşitli halaylar çekilmektedir. TRİŞİK(Andırın Doktoru): Biitkisi kış aylarının ilk günlerinden itibaren topraktan filizlenir ve yüzeye çkar. görüntüsü şeker pancarına hafiften benzer. zaten yöre halkıda bitkiye genellikle pancar derler. Yeşilken ilk koparıldığında kesinlikle yenmez. insanın ağzını kabartıp şişirecek kadar acısıdır. Tirişik köyde önce tek tek yerden toplanır. Sonra evde kök kısımlarının varsa kirlilikleri temizlenir be demetler halinde dizilir. Ekmek tahtası üzerinde keskin bir bıçak ile aynen marul doğrar gibi fakat o kadar ince doğranır ki doğrama süreci hem can yakar kem de zaman alır. Doğranan bu tirşik soğuk su içerisine(İrice ve kalaylı bakır kazan) konur. Bir ya da iki bardak iyi olgunlaşmış yoğurt ya da ayran bu kazana ilave edilir. Sıcak bir ortamda Ocak veya soba arkasında kazanın üstü elbiseler ile de örtülerek mayalanmaya brakılır. Bu genellikle köy halkı tarafından akşamdan sabaha kadardır. Sabahtan itibaren tirşik içine nohut da katılarak ateşte pişitrilmeye bırakılır. Odun ateşinde ağır ağır kaynatılır. Kaynadıkça yüzüne çıkan köpüğü kepçe ile alınarak atılır.Düdüklü tencere ile pişirmeyi denemeyin dahi.... Pişirme süresi 4-5 saat kadar devam eder. İnsanın ağzına hiç bir acımsı ya da zarar verici tat gelmeyecek olana kadar kaynamalıdır. Pişen tirşik indirilir. sarımsak da dövlür ve tirşiğe ilave edilir. Bir güzel de yanına bulgur pilavı yapılır. Sonra o tirişik tadının lezizliğini keşfedersiziniz. C Vitamini açısından oldukça zengindir ve bağırsakları çok iyi çalıştırır.
Coğrafya
Kahramanmaraş iline100km, Andırın ilçesine 35 km uzaklıktadır.Andırın'ın batısında Dırıl Dagının eteğinde dağınık bir köydür.Andırın'a Kuş uçuşu uzaklığı 5-6 km. dir Fakat yol problemi nedeniyle Dırıl dağını dolaşma gibi bir zorunluluk vardır.Dağların yamacında kurulan Karapınar(Kisecik)yolların bittiği köydür.Karapınar'dan sonra araçla hibir köye ulaşamazsınız.
İklim
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.yazları sıcak ve nemli kısları soğuk ve yagıslı geçer. Özellikle Yüksek kesimlerde kış çok çetin geçer.25-40 cm. kar yağar.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 381
1997 -
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ve meshur çam,meşe,köknar gibi ağaçların kesimiyle orman işletme müdürlüğüne çok fedakarlık yapmışlardır. Ceneviz yaylası gibi keşfedilmemiş muaazam bir yaylası vardır.Kendine ve ciğerlerine güvenemeyen yaylaya çıkmasın. Yaz mevsiminin en şiddetli olduğu zamanlarda dahi erimeyen kar obruklarına sahiptir. Tarım, arazi azlığndan dolayı sınırlıdır. Herkes kendi yiyeceği buğdayını aldığı zaman, iyi verim elde edilmiş demektir. Defne (Har) yapraklarının satımından ve orman kesimlerinden elde edilen gelir köylü için çok önemlidir.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
Seçim Yılı Muhtar
2004 Durdu Mehmet ARSLANTAŞ
1999 Dudu Mehmet ARSLANTAŞ
1994
1989
1984
Altyapı bilgileri
Sağlık Evi
Yok
Sağlık Ocağı
Yok
İlköğretim Okulu
Yok
PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Yok
Su Şebekesi
Yok
Kanalizasyon
Yok
Kaynak : Vikipedi , Özgür Ansiklopedi
Kaynak : yerel net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
İlçe: ANDIRIN - İl: KAHRAMANMARAŞ
Köy Muhtarı:
Muhtarlık Erişim Bilgileri: bilgi yok
Karapınar, Kahramanmaraş ilinin Andırın ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
köyün bölsel olarak kisecik ve tarihi bizans'lılar tarafından(kilisecik)bilinmektedir.
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemek yemekleri tarhana corbası tirşik(Andırın Doktoru), kaçamak, andız pekmezi, köknar sakızı, bulgur pilavı,tutmaç, ekşili çorba, yoğutlu çorba, döğme pilavı,sıkma köfte,cilbir,... Bulgur pilavının üzerinde köy tavuğunu parçalanmış vaziyette görürseniz biliniz ki o evde ağır bir misafir vardır. Tavuk suyu da cabası...Düğünler genellikle Cuma günleri, Cuma Namazından sonra başlar Pazar günleri öğleyin gelinin damat evine getirilmesiyle biter. Düğün davetiyesi(okuntu) Havlu, çorap, atlet, yakın akrabalara gömlek (Tabiki çaba da ona göre verilir.)verilerek düğüne davet edilir.Bayrak dikme davullar ve zurnaların eşliğinde bir Toy şölen havasında yapılır. Düğünlerinde istisnasız davul ve zurna kullanılır. Tek davul ve tek zurna tercih edilmez en az iki davul iki zurna olmalıdır. Düğünlerde davetlilere mutlak şartla yemekler verilmelidir. Yemek yapma işleri düğün sahipleri tarafından köyün iyi yemek yapabilen kadınlarına verilmektedir. Aşçıya el emeği olarak şalvarlık ya da elbiselik kumaş verilir.Yapılan yemekler etli yemeklerdir. Bulgur ve prinç pilavı, kuru fasulye ve nohut patates suluları en çok tercih edilen yemekleridir. Cumartesi günleri damat evinden gelinin evine kına yakmaya gidilir. Pazar günleri damat evine gelen gelin evin kapısını (Yarı aralanmış bir kapı) sert bir şekilde fırlattığı şişe ile açmalıdır. Bu gelinine ve uğur getireceği bereket getireceği anlamını taşır. Açtığı kapı aynı zamanda kendisinin ev sahiplerine (Damat ailesi) ne kadar gönül açtığı şeklinde de yorumlanır. Köyde halay çekmek genç erkeklerin düğünlerde vazgeçilmezidir. Halayda davul ve zurnanın notalarında yanılgısız olması üzerinde durulan konuların en başında gelir. Halay başları notalara uyumlu ve hatasız olarak halayını çekerler. İyi oynamayanlar ise iyiçalamıyor diye davulcuya vezurnacıya kızar.Kırıkhan,Lorki,Bekmez,Köroğlu ,Üçayak, Malatya Merik gibi çok çeşitli halaylar çekilmektedir. TRİŞİK(Andırın Doktoru): Biitkisi kış aylarının ilk günlerinden itibaren topraktan filizlenir ve yüzeye çkar. görüntüsü şeker pancarına hafiften benzer. zaten yöre halkıda bitkiye genellikle pancar derler. Yeşilken ilk koparıldığında kesinlikle yenmez. insanın ağzını kabartıp şişirecek kadar acısıdır. Tirişik köyde önce tek tek yerden toplanır. Sonra evde kök kısımlarının varsa kirlilikleri temizlenir be demetler halinde dizilir. Ekmek tahtası üzerinde keskin bir bıçak ile aynen marul doğrar gibi fakat o kadar ince doğranır ki doğrama süreci hem can yakar kem de zaman alır. Doğranan bu tirşik soğuk su içerisine(İrice ve kalaylı bakır kazan) konur. Bir ya da iki bardak iyi olgunlaşmış yoğurt ya da ayran bu kazana ilave edilir. Sıcak bir ortamda Ocak veya soba arkasında kazanın üstü elbiseler ile de örtülerek mayalanmaya brakılır. Bu genellikle köy halkı tarafından akşamdan sabaha kadardır. Sabahtan itibaren tirşik içine nohut da katılarak ateşte pişitrilmeye bırakılır. Odun ateşinde ağır ağır kaynatılır. Kaynadıkça yüzüne çıkan köpüğü kepçe ile alınarak atılır.Düdüklü tencere ile pişirmeyi denemeyin dahi.... Pişirme süresi 4-5 saat kadar devam eder. İnsanın ağzına hiç bir acımsı ya da zarar verici tat gelmeyecek olana kadar kaynamalıdır. Pişen tirşik indirilir. sarımsak da dövlür ve tirşiğe ilave edilir. Bir güzel de yanına bulgur pilavı yapılır. Sonra o tirişik tadının lezizliğini keşfedersiziniz. C Vitamini açısından oldukça zengindir ve bağırsakları çok iyi çalıştırır.
Coğrafya
Kahramanmaraş iline100km, Andırın ilçesine 35 km uzaklıktadır.Andırın'ın batısında Dırıl Dagının eteğinde dağınık bir köydür.Andırın'a Kuş uçuşu uzaklığı 5-6 km. dir Fakat yol problemi nedeniyle Dırıl dağını dolaşma gibi bir zorunluluk vardır.Dağların yamacında kurulan Karapınar(Kisecik)yolların bittiği köydür.Karapınar'dan sonra araçla hibir köye ulaşamazsınız.
İklim
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.yazları sıcak ve nemli kısları soğuk ve yagıslı geçer. Özellikle Yüksek kesimlerde kış çok çetin geçer.25-40 cm. kar yağar.
Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 381
1997 -
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır ve meshur çam,meşe,köknar gibi ağaçların kesimiyle orman işletme müdürlüğüne çok fedakarlık yapmışlardır. Ceneviz yaylası gibi keşfedilmemiş muaazam bir yaylası vardır.Kendine ve ciğerlerine güvenemeyen yaylaya çıkmasın. Yaz mevsiminin en şiddetli olduğu zamanlarda dahi erimeyen kar obruklarına sahiptir. Tarım, arazi azlığndan dolayı sınırlıdır. Herkes kendi yiyeceği buğdayını aldığı zaman, iyi verim elde edilmiş demektir. Defne (Har) yapraklarının satımından ve orman kesimlerinden elde edilen gelir köylü için çok önemlidir.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
Seçim Yılı Muhtar
2004 Durdu Mehmet ARSLANTAŞ
1999 Dudu Mehmet ARSLANTAŞ
1994
1989
1984
Altyapı bilgileri
Sağlık Evi
Yok
Sağlık Ocağı
Yok
İlköğretim Okulu
Yok
PTT Şubesi
Yok
PTT Acentası
Yok
Su Şebekesi
Yok
Kanalizasyon
Yok
Kaynak : Vikipedi , Özgür Ansiklopedi
Kaynak : yerel net
Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz