Karatay niyeti, zayıflamak isteyen kişiler tarafından en çok uygulanan diyet programlarının başında yer alıyor. Karatay diyeti nasıl yapılır? Karatay diyetinin zararları neler? Karatay diyet listesi içinde neler var? Karatay Diyet Listesi 7 Günlük Örnek Diyet Listesi yazımızda.
Canan Karatay kimdir?
1943 doğumlu olan Canan Karatay, İstanbul Tıp Fakültesi mezunudur. Dahili tıpta uzmandır. Kalıcı ve geçici pacemaker implantasyonu ilk kez Türkiye'de bir kardiyoloji uzmanı olarak başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Gaziantep ve İstanbul'daki birçok özel hastanede koroner yoğun bakım ve koroner anjiyografi laboratuvarları kurdu. 1987'de New York Eyalet Üniversitesi'nde kardiyolog olarak birçok bilimsel araştırma yaptı ve çalışmaları tıp dergilerinde yayınlandı. 1997'den beri Türkiye'deki birçok vakıf üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Canan Efendigil Karatay birçok dernek üyesidir;
Türk Tabipleri Birliği,
Türk Kardiyoloji Derneği,
Uluslararası Anjiyolog Kooperatifi (FICA) Bilimsel Konseyi Üyesi,
Avrupa Tıp Eğitimi Birliği (AMEE) Üyesi
Uluslararası Tıp Eğitimi Derneği Üyesi
Uluslararası Kadın Rektörleri Komitesi Üyesi
Canan Karatay basında sıklıkla beslenme konusundaki söylemleriyle öne çıkıyor. Prof. Dr. Karatay, çok başarılı ve saygın bir eğitim ve çalışma geçmişine sahiptir. Ancak, sağlıklı beslenme ve hastalığa özgü beslenme planları konusunda hiçbir eğitimi yok. Bu nedenle, genellikle eleştirilir. Canan Karatay'ın 2011'den beri yayınladığı 7 kitap var:
Karatay Diyet
Karatay Mutfağı
Karatay Diyet İle Obezite ve Diyabet Çözümleri
Karatay Diyet ile Beslenme Tuzaklarından Kurtulma Rehberi
Karatay Diyet ile yaşam boyu sağlık
Hamileler ve Hamileler için Karatay Diyet
Karatay Diyeti Nedir?
Karatay Diyeti veya Karatay diyet listesi Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay tarafından hazırlanmış bir diyet planıdır. Karatay diyet listesi'nin diyet listesinden ziyade sağlıklı bir yeme alışkanlı olduğu savunulmaktadır. Canan Karatay, "Ekmek yemek yerine mantıklı ürünler yiyerek kendinizi yormadan kilo verebilirsiniz. Karatay diyetinde şeker ve ekmek tatlı zehirler olarak anılır; çünkü sizi en çok şişmanlatan şeyler bunlardır" diyerek Karatay Diyeti’nin temelini açıklamıştır. Bu diyetin temel amacı vücudun enerji düzeyini kontrol eden leptin hormonu ile insülin direncini kırmak, karaciğer yağlanmasını ve göbek bölgesinde ki yağ artışını engellemektir.
En büyük özelliklerinden biri ara öğünlerin zorunlu olmaması olan Karatay diyet listesi, ara öğünlerin kan şekerini dengeleyip, aşırı açlığı önleyerek kilo vermeyi kolaylaştırdığını da vurguluyor. Bunun yanı sıra diyetteki en önemli kuralda yemek saatleri. Saatlere olabildiğince uyulması gerektiğini bunun metabolizma için çok önemlidir.
Menüsünde et, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tereyağı, bakliyat, turşu, sebze, meyve ve kuruyemişler olan Karatay diyetinin en önemli özelliği aç kalmadan kilo verdirmesi ve verilen kiloların daha sonra geri alınmaması.
Her gün en az 3 öğün yemek olan diyette dikkat edilmesi gereken önemli nokta, öğünleri çok acıkmadan, hafif tokken yemek. Zengin bir kahvaltı ile başlayan diyet listesinin olmazsa olmazı ise her sabah yenecek 2 adet yumurta. Bunun yanında peynir, zeytin, fındık, badem de tüketilebilir fakat ekmek insülin direncini kırdığı için kesinlikle yasak.
Hamur işi sevenlere müjde! Karatay diyeti öğlen yemeğinde ince hamurlu lahmacun serbest. Öğle yemeğini geçiştirmek isteyenler için ise badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişler öneriliyor.
Akşam yemeği ise biraz disiplin gerektiriyor. Çünkü bu diyetin en önemli özelliklerinden biri akşam saat 8’den sonra yemek hatta meyve bile yememek.
Bol bol su içmek ve akşam yürüyüşleri de daha hızlı kilo verilmesini sağlıyor.
Karatay diyeti aslında yeme alışkanlıklarınızı düzenleyecek bir yaşam biçimi. Kilo almanın en büyük sebeplerinden beyaz un ve şekerden uzak durmak, meyve tüketiminde bile şeker oranına dikkat etmek önem taşıyor.
Karatay Diyeti nasıl yapılır?
Karatay Diyet'in uygulanması ve özellikleri aşağıda listelenmiştir:
Karatay diyet listesi kuralının temel özelliği unlu mamuller, ekmek ve sağlıksız pirinç ve patates gibi karbonhidrat kaynaklarını tüketmemek.
Sızma zeytinyağı veya tereyağı yemeklerde kullanılmalıdır; ayçiçek yağı veya mısır yağı tercih edilmemelidir.
Ekmek tüketimi yasaktır. Ekmek yerine ceviz, yer fıstığı, fındık veya badem önerilir.
Sabahları, protein açısından zengin, yüksek enerjili bir kahvaltı yemeği yapılmalıdır. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.
Gün boyunca en fazla 3 öğün verilmelidir.
Öğünler arasında limon suyu, ayran ya da limonlu şekersiz çay keyfi yapılabilir.
Akşam saat 20.00'ye kadar yiyecek tüketimi yasaklanmalı.
Yiyecekler düşük sıcaklıkta ve uzun süre pişirilmelidir.
Sızma zeytinyağı, keten tohumu yağı, sirke ve limon suyu salatalara eklenebilir.
Evde bol miktarda sirke ve az tuzlu turşu tüketilebilir.
İşlenmiş ve katkı maddesi içeren yiyecekler tüketilmemelidir. Alkollü içecekler, şekerli gazlı içecekler ve hazır meyve suları tüketilmemelidir.
Günde 2 litre su içiniz.
Diyet planına ek olarak, her gün 40-60 dakikalık yürüyüş yapılmalıdır.
Karatay diyetin püf noktaları
Her gün mutlaka 40 ile 60 dakika arasında yürüyüş önerilen bu diyette yine her gün 8 ile 10 bardak arasında su içilmelidir. Diyet içerisinde hazırlanılan yemekler düşük ısıda ve uzun süre pişirilirken salatalara zeytinyağı, sirke ve limon suyu katılmalıdır. Alkollü ve gazlı içecekler ile birlikte hazır meyve sularının yasak olduğu Canan Karatay diyetinde ekmek, pirinç ve patates gibi karbonhidratların tüketilmesi kesinlikle yasaktır. Bunların yerine badem, fıstık, fındık veya ceviz gibi kuruyemişler alternatif olarak tüketilebilir.
Pirinç ve makarnanın da kesinlikle yasak olduğu diyette günde bir porsiyon meyve tüketilebilir. Yemek yapılırken ayçiçek yağı ile mısır özü yağlarının yerine sızma zeytinyağı ve tereyağının kullanımı tavsiye edilirken, yiyecekler zeytin, zeytinyağı ve kekik ile nane gibi şeylerin yer aldığı bir kapta yenebilir.
Karatay Diyeti Zararları Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre şişmanlık vücuttaki yağ miktarının artmasıdır. Sağlıklı ve gerçek kilo kaybı da vücuttaki fazla yağ kütlesinin azalması ile mümkün olur. Dengeli diyetlerde yağ kaybı olurken; düşük oranda karbonhidrat ve kalori içeren diyetlerde su kaybı ve uzun süren açlıktan sonra kas kaybı olur. Karatay diyeti de karbonhidrat oranı düşük; protein oranı yüksek bir beslenme planıdır. Protein oranı yüksek diyetleri uzun süre uygulamak ilk etapta hızlı kilo kaybını ve kan şekeri düşüşünü sağlayabilir. Ancak tansiyon, ürik asit ve kolesterol değerlerinde artış görülebilir. Fazla protein tüketimi böbrek yükünü de artırabilir ve ilerleyen zamanlarda daha büyük sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Karatay diyeti ve Karatay diyet listesi uzun süre uygulandığında yetersiz ve dengesiz beslenilmesine neden olur. Karbonhidrat kaynağı tahıl grubunun sınırlandırılması özellikle B grubu vitaminlerinin yetersiz alınmasına neden olur. Tiamin, niasin, riboflavin gibi B grubu vitaminleri sinir sistemi sağlığı için çok önemlidir. Tahıl grubunda yer alan tam buğday, çavdar ve kepek ekmeği gibi esmer ekmek çeşitleri hem tokluk hissi hem de vitamin ve mineral kaynağı olması açısından önemlidir. Yetersiz tahıl tüketiminden kaynaklı yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesi gibi şikayetler yaşanabilir. Karatay diyetinde zengin vitamin kaynağı meyvelerin tüketiminin de sınırlandırılması ilerleyen zamanlarda çeşitli sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Bunlara tırnak kırılmaları, saç dökülmeleri, ciltte kuruma ve yaşlanma belirtilerinin oluşması örnek verilebilir. Bir diğer sağlık sorunu da kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının yaşanmasıdır. Bu durumun en belirgin neden olarak lif kaynağından zengin olan tahıl grubundan ekmeğin tüketiminin sınırlandırılması gösterilebilir. Kırmızı etin yağlı kısmı, tereyağı gibi yağ içeriği yüksek besinlerin fazla miktarda tüketimi kan kolesterol ve trigliserid değerlerinin yükselmesine ve kalp damar hastalıkları riskinin artmasına neden olabilir.
Karatay diyetinin saatleri;
08:00 ile 09:00 arası kahvaltı
10:00 ara öğün
13.00 ile 14.00 arası öğle yemeği
15:00 ara öğün
18:00 ile 19: 00 arası akşam yemeği şeklindedir.
Karatay Diyet Listesi 7 Günlük Örnek Diyet Listesi
Kararay Diyeti 1. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Öğle Yemeği: Zeytinyağlı fasulye yemeği, haşlanmış tavuk göğsü, yeşili bol bir salata, şekersiz çay. (Çay yerine bir bardak ayran da tüketilebilir.)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da badem, fındık, leblebi yenilebilir.
Akşam Yemeği: Balık, yeşili bol ve limonlu salata, ayran, 1 tatlı taşıyı keten tohumu
Karatay Diyeti 2. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç badem tüketilebilir.
Öğle Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli salata ve ayran
Ara Öğün: 1 armut
Akşam Yemeği: Barbunya pilaki, ızgara balık, 1 muz
Karatay Diyeti 3. Gün
Kahvaltı: Tereyağında 2 yumurtalı menemen yada omlet, domates, beyaz peynir, tatlı kırmızı biber, antep fıstığı, bitki çayı.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da tuzsuz yer fıstığı veya bitki çayı tüketilebilir.
Öğle Yemeği: 3-4 ızgara köfte, zeytinyağlı taze fasulye, 1 kase yoğurt, bol yeşilli yada turp ve havuçlu salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkmanız durumunda, bir elma yada armut, veya 1 kase yoğurt
Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola yada normal boy dana bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar yada taze bakla, bol yeşilli bir mevsim salatası, 1 tatlı kaşığı keten tohumu
Karatay Diyeti 4. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem tüketilebilir.
Öğle Yemeği: Bir normal boy dana bonfile yada 3-4 parça kuzu pirzola, bir tabak zeytinyağlı pırasa (suyunu yememeye özen gösterin), 1 tam domates, 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız ufak bir portakal veya mevsimine özel bir meyve tüketilebilir. Bunlarla beraber bir avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem içi de seçenekler arasındadır.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya.
Karatay Diyeti 5. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir.
Öğle Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir elma, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli mevsim salata, zeytinyağlı enginar yada dilerseniz yoğurtlu semizotu salatası tüketilebilir.
Karatay Diyeti 6. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç antep fıstığı.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir..
Öğle Yemeği: Normal boy dana bonfile ızgara, bol yeşilli salata, bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, ayran.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir küçük portakal yada elma tüketebileceğiniz gibi, bu öğünü şekersiz yeşil çay ile de geçirilebilir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde sade tahin helva.
Karatay Diyeti 7. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta veya peynirli omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç ceviz içi
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketebilirsiniz.
Öğle Yemeği: 1 tabak susuz kuru fasulye yemeği, 1 normal boy dana bonfile ızgara yada biftek, çoban salatası
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, bol roka, domates ve taze yeşil soğandan oluşan salata, közlenmiş taze kırmızı biber.
Canan Karatay kimdir?
1943 doğumlu olan Canan Karatay, İstanbul Tıp Fakültesi mezunudur. Dahili tıpta uzmandır. Kalıcı ve geçici pacemaker implantasyonu ilk kez Türkiye'de bir kardiyoloji uzmanı olarak başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Gaziantep ve İstanbul'daki birçok özel hastanede koroner yoğun bakım ve koroner anjiyografi laboratuvarları kurdu. 1987'de New York Eyalet Üniversitesi'nde kardiyolog olarak birçok bilimsel araştırma yaptı ve çalışmaları tıp dergilerinde yayınlandı. 1997'den beri Türkiye'deki birçok vakıf üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Canan Efendigil Karatay birçok dernek üyesidir;
Türk Tabipleri Birliği,
Türk Kardiyoloji Derneği,
Uluslararası Anjiyolog Kooperatifi (FICA) Bilimsel Konseyi Üyesi,
Avrupa Tıp Eğitimi Birliği (AMEE) Üyesi
Uluslararası Tıp Eğitimi Derneği Üyesi
Uluslararası Kadın Rektörleri Komitesi Üyesi
Canan Karatay basında sıklıkla beslenme konusundaki söylemleriyle öne çıkıyor. Prof. Dr. Karatay, çok başarılı ve saygın bir eğitim ve çalışma geçmişine sahiptir. Ancak, sağlıklı beslenme ve hastalığa özgü beslenme planları konusunda hiçbir eğitimi yok. Bu nedenle, genellikle eleştirilir. Canan Karatay'ın 2011'den beri yayınladığı 7 kitap var:
Karatay Diyet
Karatay Mutfağı
Karatay Diyet İle Obezite ve Diyabet Çözümleri
Karatay Diyet ile Beslenme Tuzaklarından Kurtulma Rehberi
Karatay Diyet ile yaşam boyu sağlık
Hamileler ve Hamileler için Karatay Diyet
Karatay Diyeti Nedir?
Karatay Diyeti veya Karatay diyet listesi Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay tarafından hazırlanmış bir diyet planıdır. Karatay diyet listesi'nin diyet listesinden ziyade sağlıklı bir yeme alışkanlı olduğu savunulmaktadır. Canan Karatay, "Ekmek yemek yerine mantıklı ürünler yiyerek kendinizi yormadan kilo verebilirsiniz. Karatay diyetinde şeker ve ekmek tatlı zehirler olarak anılır; çünkü sizi en çok şişmanlatan şeyler bunlardır" diyerek Karatay Diyeti’nin temelini açıklamıştır. Bu diyetin temel amacı vücudun enerji düzeyini kontrol eden leptin hormonu ile insülin direncini kırmak, karaciğer yağlanmasını ve göbek bölgesinde ki yağ artışını engellemektir.
En büyük özelliklerinden biri ara öğünlerin zorunlu olmaması olan Karatay diyet listesi, ara öğünlerin kan şekerini dengeleyip, aşırı açlığı önleyerek kilo vermeyi kolaylaştırdığını da vurguluyor. Bunun yanı sıra diyetteki en önemli kuralda yemek saatleri. Saatlere olabildiğince uyulması gerektiğini bunun metabolizma için çok önemlidir.
Menüsünde et, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tereyağı, bakliyat, turşu, sebze, meyve ve kuruyemişler olan Karatay diyetinin en önemli özelliği aç kalmadan kilo verdirmesi ve verilen kiloların daha sonra geri alınmaması.
Her gün en az 3 öğün yemek olan diyette dikkat edilmesi gereken önemli nokta, öğünleri çok acıkmadan, hafif tokken yemek. Zengin bir kahvaltı ile başlayan diyet listesinin olmazsa olmazı ise her sabah yenecek 2 adet yumurta. Bunun yanında peynir, zeytin, fındık, badem de tüketilebilir fakat ekmek insülin direncini kırdığı için kesinlikle yasak.
Hamur işi sevenlere müjde! Karatay diyeti öğlen yemeğinde ince hamurlu lahmacun serbest. Öğle yemeğini geçiştirmek isteyenler için ise badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişler öneriliyor.
Akşam yemeği ise biraz disiplin gerektiriyor. Çünkü bu diyetin en önemli özelliklerinden biri akşam saat 8’den sonra yemek hatta meyve bile yememek.
Bol bol su içmek ve akşam yürüyüşleri de daha hızlı kilo verilmesini sağlıyor.
Karatay diyeti aslında yeme alışkanlıklarınızı düzenleyecek bir yaşam biçimi. Kilo almanın en büyük sebeplerinden beyaz un ve şekerden uzak durmak, meyve tüketiminde bile şeker oranına dikkat etmek önem taşıyor.
Karatay Diyeti nasıl yapılır?
Karatay Diyet'in uygulanması ve özellikleri aşağıda listelenmiştir:
Karatay diyet listesi kuralının temel özelliği unlu mamuller, ekmek ve sağlıksız pirinç ve patates gibi karbonhidrat kaynaklarını tüketmemek.
Sızma zeytinyağı veya tereyağı yemeklerde kullanılmalıdır; ayçiçek yağı veya mısır yağı tercih edilmemelidir.
Ekmek tüketimi yasaktır. Ekmek yerine ceviz, yer fıstığı, fındık veya badem önerilir.
Sabahları, protein açısından zengin, yüksek enerjili bir kahvaltı yemeği yapılmalıdır. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.
Gün boyunca en fazla 3 öğün verilmelidir.
Öğünler arasında limon suyu, ayran ya da limonlu şekersiz çay keyfi yapılabilir.
Akşam saat 20.00'ye kadar yiyecek tüketimi yasaklanmalı.
Yiyecekler düşük sıcaklıkta ve uzun süre pişirilmelidir.
Sızma zeytinyağı, keten tohumu yağı, sirke ve limon suyu salatalara eklenebilir.
Evde bol miktarda sirke ve az tuzlu turşu tüketilebilir.
İşlenmiş ve katkı maddesi içeren yiyecekler tüketilmemelidir. Alkollü içecekler, şekerli gazlı içecekler ve hazır meyve suları tüketilmemelidir.
Günde 2 litre su içiniz.
Diyet planına ek olarak, her gün 40-60 dakikalık yürüyüş yapılmalıdır.
Karatay diyetin püf noktaları
Her gün mutlaka 40 ile 60 dakika arasında yürüyüş önerilen bu diyette yine her gün 8 ile 10 bardak arasında su içilmelidir. Diyet içerisinde hazırlanılan yemekler düşük ısıda ve uzun süre pişirilirken salatalara zeytinyağı, sirke ve limon suyu katılmalıdır. Alkollü ve gazlı içecekler ile birlikte hazır meyve sularının yasak olduğu Canan Karatay diyetinde ekmek, pirinç ve patates gibi karbonhidratların tüketilmesi kesinlikle yasaktır. Bunların yerine badem, fıstık, fındık veya ceviz gibi kuruyemişler alternatif olarak tüketilebilir.
Pirinç ve makarnanın da kesinlikle yasak olduğu diyette günde bir porsiyon meyve tüketilebilir. Yemek yapılırken ayçiçek yağı ile mısır özü yağlarının yerine sızma zeytinyağı ve tereyağının kullanımı tavsiye edilirken, yiyecekler zeytin, zeytinyağı ve kekik ile nane gibi şeylerin yer aldığı bir kapta yenebilir.
Karatay Diyeti Zararları Nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre şişmanlık vücuttaki yağ miktarının artmasıdır. Sağlıklı ve gerçek kilo kaybı da vücuttaki fazla yağ kütlesinin azalması ile mümkün olur. Dengeli diyetlerde yağ kaybı olurken; düşük oranda karbonhidrat ve kalori içeren diyetlerde su kaybı ve uzun süren açlıktan sonra kas kaybı olur. Karatay diyeti de karbonhidrat oranı düşük; protein oranı yüksek bir beslenme planıdır. Protein oranı yüksek diyetleri uzun süre uygulamak ilk etapta hızlı kilo kaybını ve kan şekeri düşüşünü sağlayabilir. Ancak tansiyon, ürik asit ve kolesterol değerlerinde artış görülebilir. Fazla protein tüketimi böbrek yükünü de artırabilir ve ilerleyen zamanlarda daha büyük sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Karatay diyeti ve Karatay diyet listesi uzun süre uygulandığında yetersiz ve dengesiz beslenilmesine neden olur. Karbonhidrat kaynağı tahıl grubunun sınırlandırılması özellikle B grubu vitaminlerinin yetersiz alınmasına neden olur. Tiamin, niasin, riboflavin gibi B grubu vitaminleri sinir sistemi sağlığı için çok önemlidir. Tahıl grubunda yer alan tam buğday, çavdar ve kepek ekmeği gibi esmer ekmek çeşitleri hem tokluk hissi hem de vitamin ve mineral kaynağı olması açısından önemlidir. Yetersiz tahıl tüketiminden kaynaklı yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesi gibi şikayetler yaşanabilir. Karatay diyetinde zengin vitamin kaynağı meyvelerin tüketiminin de sınırlandırılması ilerleyen zamanlarda çeşitli sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Bunlara tırnak kırılmaları, saç dökülmeleri, ciltte kuruma ve yaşlanma belirtilerinin oluşması örnek verilebilir. Bir diğer sağlık sorunu da kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının yaşanmasıdır. Bu durumun en belirgin neden olarak lif kaynağından zengin olan tahıl grubundan ekmeğin tüketiminin sınırlandırılması gösterilebilir. Kırmızı etin yağlı kısmı, tereyağı gibi yağ içeriği yüksek besinlerin fazla miktarda tüketimi kan kolesterol ve trigliserid değerlerinin yükselmesine ve kalp damar hastalıkları riskinin artmasına neden olabilir.
Karatay diyetinin saatleri;
08:00 ile 09:00 arası kahvaltı
10:00 ara öğün
13.00 ile 14.00 arası öğle yemeği
15:00 ara öğün
18:00 ile 19: 00 arası akşam yemeği şeklindedir.
Karatay Diyet Listesi 7 Günlük Örnek Diyet Listesi
Kararay Diyeti 1. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Öğle Yemeği: Zeytinyağlı fasulye yemeği, haşlanmış tavuk göğsü, yeşili bol bir salata, şekersiz çay. (Çay yerine bir bardak ayran da tüketilebilir.)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da badem, fındık, leblebi yenilebilir.
Akşam Yemeği: Balık, yeşili bol ve limonlu salata, ayran, 1 tatlı taşıyı keten tohumu
Karatay Diyeti 2. Gün
Kahvaltı: 2 adet haşlanmış yumurta, domates, beyaz peynir, fındık, fıstık, şekersiz çay
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç badem tüketilebilir.
Öğle Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli salata ve ayran
Ara Öğün: 1 armut
Akşam Yemeği: Barbunya pilaki, ızgara balık, 1 muz
Karatay Diyeti 3. Gün
Kahvaltı: Tereyağında 2 yumurtalı menemen yada omlet, domates, beyaz peynir, tatlı kırmızı biber, antep fıstığı, bitki çayı.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da tuzsuz yer fıstığı veya bitki çayı tüketilebilir.
Öğle Yemeği: 3-4 ızgara köfte, zeytinyağlı taze fasulye, 1 kase yoğurt, bol yeşilli yada turp ve havuçlu salata, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkmanız durumunda, bir elma yada armut, veya 1 kase yoğurt
Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola yada normal boy dana bonfile ızgara, zeytinyağlı enginar yada taze bakla, bol yeşilli bir mevsim salatası, 1 tatlı kaşığı keten tohumu
Karatay Diyeti 4. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem tüketilebilir.
Öğle Yemeği: Bir normal boy dana bonfile yada 3-4 parça kuzu pirzola, bir tabak zeytinyağlı pırasa (suyunu yememeye özen gösterin), 1 tam domates, 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız ufak bir portakal veya mevsimine özel bir meyve tüketilebilir. Bunlarla beraber bir avuç tuzsuz yer fıstığı veya badem içi de seçenekler arasındadır.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya.
Karatay Diyeti 5. Gün
Kahvaltı: Tereyağında peynirli 2 yumurtalı omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı)
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir.
Öğle Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir elma, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam Yemeği: 3-4 kuzu pirzola, bol yeşilli mevsim salata, zeytinyağlı enginar yada dilerseniz yoğurtlu semizotu salatası tüketilebilir.
Karatay Diyeti 6. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç antep fıstığı.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir..
Öğle Yemeği: Normal boy dana bonfile ızgara, bol yeşilli salata, bir tatlı kaşığı keten tohumu yağı, ayran.
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir küçük portakal yada elma tüketebileceğiniz gibi, bu öğünü şekersiz yeşil çay ile de geçirilebilir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, roka, domates ve yeşil soğanlı salata, 2 kibrit kutusu büyüklüğünde sade tahin helva.
Karatay Diyeti 7. Gün
Kahvaltı: Pastırmalı sahanda yumurta veya peynirli omlet, 8-10 tuzsuz zeytin, az beyaz peynir, salatalık, maydanoz, yeşil çay (yada diğer sevilen bir bitki çayı), bir avuç ceviz içi
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketebilirsiniz.
Öğle Yemeği: 1 tabak susuz kuru fasulye yemeği, 1 normal boy dana bonfile ızgara yada biftek, çoban salatası
Ara Öğün: Zorunlu olmasa da acıkırsanız, bir avuç yerfıstığı yenebilir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, bol roka, domates ve taze yeşil soğandan oluşan salata, közlenmiş taze kırmızı biber.