Son konular

Karbonhidratlı Besinler - Karbonhidratlı Besinler Hangileridir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Karbonhidratlı Besinler - Karbonhidratlı Besinler Nelerdir

Besinlerden sağladığımız en temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık %60' ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. 1 gr karbonhidrat 4 kcal enerji sağlamaktadır. Birkaç molekülden oluşan şeker ve çok sayıda molekülden oluşan nişasta ve lif olarak besinlerde bulunurlar. Şeker formundaki karbonhidratlar kolayca sindirilerek hızlı bir şekilde kana karışırlar. Nişasta formundaki karbonhidratlar ise çok sayıda molekülden oluştuklarından karmaşık yapıdadırlar. Sindirimleri ve kana karışmaları daha fazla zaman gerektirir.

ŞEKER
Şekerler basit yapıdaki karbonhidratlardır. Glikoz, früktoz, galaktoz tek şeker molekülünden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler. Bu tekli şeker moleküllerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekülü formları da disakkarid olarak isimlendirilirler. Örneğin glikoz ve früktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar. Şeker, çok çeşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır. Yüksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral içermediğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Besinler ile alınan tüm karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza dönüştürülürler. Böylelikle tüm hücrelerin kullanabileceği bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Glikoz ayrıca gilkojene dönüştürülür ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde, kaslarda depolanır. Özellikle beyin, enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır. Beyin, kan şekeri seviyesini korumak için açlık hissini oluşturur ve açlık giderilinceye kadar vücutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar.

Besin kaynakları
Sofra şekeri, tatlılar, bal, pekmez, kuru üzüm, dondurma, meyve.

NİŞASTA
Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta, diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar. Daha çok bitkisel besin kaynaklarında bulunurlar. Vücut tarafından kullanılabilir enerji kaynağına, diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz moleküllerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla zaman almaktadır. Bu sebeple kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde değil de yavaş yavaş arttırırlar.

Besin kaynakları
Buğday, patates, pirinç, muz, yer fıstığı, havuç, mısır.

LİF

Lif, sadece bitkisel kaynaklarda bulunan önemli bir karbonhidrattır. Çözünebilen ve çözünemeyen olarak iki grupta incelenirler. Çözünebilen besin lifleri, kan şekerinin kontrol edilmesine ve kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Çözünemeyen besin lifleri ise daha çok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini önler. Araştırmalar, günlük alınması gereken lif miktarının 20-35 gram civarında olması gerektiğini göstermekle birlikte günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ancak yarısının tüketildiği göstermektedir.

Besin kaynakları
Çözünebilen lif kaynakları: Yulaf, baklagiller, bezelye, havuç, pirinç kepeği, arpa, turunçgiller, çilek, muz. Çözünemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği, esmer pirinç, arpa, lahana, pancar, şalgam, karnabahar, sebze ve meyve kabukları.
 

Similar threads

  • Soru
Vucudumuzun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır Tum besinlerden farklı oranlarda enerji elde etmekteyiz ancak gunluk enerji ihtiyacımızın %5565’ini karbonhidratlardan elde ederiz Karbonhidrat dediğimizde aklımıza gelen besinler, ekmek, makarna, pirinc, patates, mısır gevrekleri ve diğer...
Cevaplar
0
Görüntüleme
31
  • Soru
Doğru yiyecekler ile beslenmek günlük yaşamda sahip olunan enerjinin daha üstünde bir etkiye sahip olmanızı sağlayacaktır Bu konuda biraz özen göstererek vücudun ihtiyacı olan enerjiyi kazanmak ve sağlıklı şekilde yaşama devam etmek oldukça kolaydır İşte en çok enerji veren besinler; Kabuğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Karbonhidrat kelime anlamı olarak molekül yapısında su bulunduran karbon demektir. Karbonhidratın başlıca kaynağı bitkilerdir. Patates, buğday, şeker kamışı, muz gibi ekşi tatlı fark etmeksizin bütün meyveler ve sebzeler karbonhidrattan zengin gıdalardır. Bitkisel kaynakların yanı sıra hayvansal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Geleneksel diyetler, kalori tuketiminin azaltılmasını ve hatta bazı oğunlerin tamamen atlanmasını tavsiye edebilir Bununla birlikte, sağlıksız besinlerin yerine sağlıklı besinler tuketmek de daha sağlıklı kilo vermenizi sağlar Yavaş karbonhidrat diyeti de şekerli karbonhidratların yerine vucuda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Lifli Gıdalar Nelerdir - Lifli Gıdalar Hakkında Bilgi Günlük olarak yeterli oranda lifli gıdalar tüketmek birçok hastalığa karşı koruyucu etki taşır. Lifler ince bağırsakta sindirilmeyen ve emilemeyen karbonhidrat bileşenleri taşır. Lifli besinler mide, ince bağırsaklar ve kalın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt