Son konular

Kargucak Köyü - Terme - Samsun

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Kargucak Köyü Hakkında - Kargucak Köyü Resimleri - Samsunun Köyleri


Tarihi

Köyün ismi çok ekiye dayanır.Eskiden çevre köylerin uğrak yeri olduğu için kahve içmeye köye gelirlermiş.Ayrılırken de kara kucak yaparlarmış.Köy ismini buradan almaktadır.Köy eskiden beri geleneklerini hiç bozmamıştır.Çok mütevazi ve misafirperver bir köydür.Termenin güzide köylerinden biridir.

İSTİKLAL SAVAŞI ŞEHİDİ 1900 / 1921 Veli oğlu Mustafa. İstiklal Savaşı Garb Cephesinde şehit düşmüştür. Şu ana kadar ulaşabildiğimiz Kargucak köyüne ait şehit, Veli oğlu Mustafa'dır. Muhtemelen Aydın veya İzmir civarında şehit düşmüştür. Kendisine Allah'tan Rahmet dileriz. Diğer şehitlerin isimlerinin bulunması için çabalar devam etmektedir
1428' den sonra Osmanlı topraklarına katılan köyümüz Orta Asyadaki Türk topluluklarının geleneklerinden olan topluluklların mallarını birbirlerinden ayırt etmek için icat ettikleri işaretleri günümüze kadar getirmişlerdir. Bu işaretler özellikle sürü halinde yaşayan hayvanlardan atlar, sığırlar ve diğer küçükbaş hayvanların sağ arka kalçalarına kızgın demir ile yapılmaktadır. Ayrıca değirmenlere un öğütülmesi sırasında da tahılın bulunduğu çuvala aynı işaret yapılırdı ki diğer köylülerin unlarıyla karışmasın. Yine yukarıdaki resimde de görülen işaretin fotoğrafı mısır kurutmak, ekmek yapmak için kullanılan fırın taşının üstüne yapılmıştır. Muhtemelen bu fırın taşlarını müşteriler seçiyordu. Karışmasını önlemek için köyümüze ait bu işaret bu taşa kazınmıştı. Vel hasıl 1956 yılında fırın taşına kazınan bu işaret-eski deyimle damga- köyümüzle ilgili ilginç bir ayrıntıyı öğrenmemize sebep oldu.

Kültür

Köyün gelenekleri ve görenekleri orta karadeniz kültürünü barindirmaktadir, yemekleri ise tipik karadeniz yemekleridir. (Keskek,Lepsi,Pancar(lahana)corbasi ve misir corbasi gibi.)

Coğrafya

Köyümüz Samsun ili Terme ilçesine bağlı bir köydür.Terme ile Çarşamba nın sınırındadır. Terme'ye 11 km, Çarşamba'ya 10 km mesafededir. Komşu köyler kuzeyde termenin eğercili köyü, batıda çarşambanın dalbahçe(taflu) köyü, doğuda termenin karacalı köyü, güneyde ise termenin beşikli (beydi) köyü, güney batısında kürtün (fernek) köyü bulunmaktadır.Geçim kaynakları 15/20 yıl öncesine kadar tarımsal alanda mısır ve çeltik (pirinç) en çok ekilen tarımsal ürünler olmasına rağmen daha sonraları fındık bu ürünlerin yerini almıştır.Şu anda çoğu tarım arazisine fındık dikilerek diğer ürünlerin ekimi sınırlı alanlarda yapılmaktadır.Oysa Terme Türkiyede ve Dünyada pirinciyle tanınmaktadır.Hayvancılık ise köy usülleriyle yapılmaktadır.
Samsun iline 46 km, Terme ilçesine 11, Çarşamba ilçesine 10 km uzaklıktadır. Komşu köyler kuzeyde termenin eğercili köyü, batıda çarşambanın dalbahçe(taflu) köyü, doğuda termenin karacalı köyü, güneyde ise termenin beşikli (beydi) köyü, güney batısında kürtün (fernek) köyü bulunmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 297
2000 280
1997 285

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Geçim kaynakları 15/20 yıl öncesine kadar tarımsal alanda mısır ve çeltik (pirinç) en çok ekilen tarımsal ürünler olmasına rağmen daha sonraları fındık bu ürünlerin yerini almıştır. Şu anda çoğu tarım arazisine fındık dikilerek diğer ürünlerin ekimi sınırlı alanlarda yapılmaktadır.

Oysa Terme Türkiyede ve Dünyada pirinciyle tanınmaktadır. Hayvancılık ise köy usülleriyle yapılmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Halil İbrahim YÜKSEL
1999 - Halil İbrahim YÜKSEL
1994 - Ali Sevindik
1989 - Ali Sevindik
1984 - Haşim Sevindik
1979 - Haşim SEVİNDİK
1974 - Haşim SEVİNDİK
1969 - Hasbi SEVİNDİK
1965 - Hasbi SEVİNDİK
1960 - Muastafa (Mıstan) PARLAK
1958 - İrfan SEVİNDİK
1954 - İrfan SEVİNDİK
1949 - Hasbi SEVİNDİK
1944 - Hasbi SEVİNDİK

Köy Muhtarı: HALİL İBRAHİM YÜKSEL

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon:0 (362) 878 32 63

Cep Telefonu:0 (543) 445 82 99

Köyümüzün İmamı

Muharrem CANDAN
Tel: 0544 8784090

Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyde, kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik, içme suyu şebekesi ve sabit telefon vardır.

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt