Son konular

Karıncak Köyü - Bafra - Samsun

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
58
Yaş
36
Coin
256,936
Karıncak Köyü Hakkında - Karıncak Köyü Resimleri - Samsunun Köyleri



Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün bilinen en eski ismi Hirsa veya Hirzaydi. Köyde ilk önce Rumlar yerlesikdi sonradan Kafkasyadan 93 Harbinden sonra (1878-1880 yillari) Ruslar tarafindan sürülen Cerkezler (Adigelerin Abzekh ve Shapsikh Kabilieleri) Köye yerlestiler.

Arnavutlarin köye gelisi 1912-1913 yillarinda olmustur ve onlarda ayni Cerkezler gibi Deniz yoluyla Bafraya ulasmislardir.

Lazlarda Dogu Karadeniz bölgesinin Ruslar tarafindan isgalinden sonra tahminen 1915-1917 yillarinda Karincak Köyüne yerlesmisleridr.

1922-1923 yillarinda Nüfus Mübadelesi ile Yunanistana sürülen Rumlarin torunlari bugün agirlikli olarak Yunanistanin Selanik ve Kavala sehirlerinde yasamaktadilar.

Kültür

Köy halkını başta Yugoslavya'dan gelen Arnavutlar olmak üzere Çerkesler,Lazlar, Boşnaklar meydana getirmektedir.Arnavutlar'ın en meşhur yemekleri Laknur(Pırasalı börek), Pırpeç,Fliya,Kırlona,Arnavut ekmeği ve bayram sabahlarının olmazsa olmazı Mişoriz'(Tavuklu Pilav)dir.Çerkesler'in Çerkes tavuğu, Lazlar'ın ise Kara Lahana yemekleri meşhur olup,kışları hamsi ve mezgit köyün vazgeçilmez yemekleri arasındadır.

Köyün kültürleri arasında en belirgin olan ki son zamanlarda pek fazla yapılmadığı biliniyorsa da düğünün ertesi günü 'Duvak' adı verilen bayanlara ait bir eğlencedir.'Duvak'ta başta yeni evlenen gelin ve diğer yeni evlenen gelinler gelinliklerini giyerek sırayla yanyana ayakta dururlar.Tüm köyün evli,bekar bayanları duvağa gelerek müzikli eğlence yapılır(dı). Antalya'dan N.V.E(Karıncak Köyü doğumlu.)koyun en mesur yemegı lazların baklavasınır bırde kuymagaaa bıde muhlama bıde hamsı bugulama

Coğrafya

Samsun iline 63 km, Bafra ilçesine 9 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 429
1997 -

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Ali Kademer
1999 - Ali Kademer
1994 -
1989 -
1984 -

posta kodu: 55400

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt