Son konular

Karpuzlu Köyü - Bafra - Samsun

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
58
Yaş
36
Coin
256,936
Karpuzlu Köyü Hakkında - Karpuzlu Köyü Resimleri - Samsunun Köyleri







Karpuzlu, Samsun ilinin Bafra ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün eski adı HIRSA'dır.ve eski bir rum köyüdür.Halkın çoğunluğunu Kosova'dan göç eden arnavutlar oluşturur. Ayrıca bu köyde arnavut göçünden önce yaşayan rumlar da aynı dönemde Yunanistan'a göç etmiştir. Rumların evlerinden eser kalmamasına rağmen toprak altında rumlara ait tabak, testi vs. eşyaların kalıntılarına raslamak mümkündür

Kültür

Köy halkı eski gelenek ve göreneklerine çok fazla bağlı kalamamış ve çok büyük ölçüde modern dünyaya ve şehir yaşamına uyum sağlamıştır,ayrıca neredeyse herkesin şehir merkezinde ikinci bir evi mevcuttur ve yılın çoğunu özellikle kış mevsimini şehirde geçirir.Yine de eski arnavut geleneklerinin izlerini görmek hiçde zor değildir,özellikle yemek kültürleri pek değişmemiştir denebilir.Özellikle yaşlı kesim bu eski gelenek ve göreneklerine daha bağlıdır.Belli bir yaşın üzerindekiler kendi aralarında arnavutça konuşmaktadır.Orta yaş grubuna bakıldığında arnavutca bilen sayısı düşmekle beraber genç kuşakta arnavutça bilen sayısı yok denecek kadar azdır.Bir sonraki kuşakta arnavutçanın bu köyden tamamen etkisini yitirmesi içten bile değildir.Köy halkının tamamı türkçe bilmektedir ve okuma-yazma oranı yüksek düzeydedir.

Coğrafya

Samsun iline 60 km, Bafra ilçesine 10 km uzaklıktadır.Kızılırmak köyün yanından geçer ve diğer bir kaç komşu köyü ile sınırını oluşturmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimiden biraz farklı olarak biraz daha ılıman ilklime sahiptir,yine de Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Ormanların azalması yağmur yağışlarının azalmasına sebeb olmakla beraber bilinçsiz sulama,bilinçsiz tarım ilacı kullanılması köy ilklimi için tehlike oluşturmaktadır.Köy verimli bir toprak yapısına sahip olduğundan çok fazla çeşitte meyve ve sebze yetiştirmek mümkündür.

Köyde Yetişebilen Başlıca Tarım Ürünleeri

Bazı ürünler ticaret amaçlı ekilmekle birlikte köyde yetişebilen tarım ürünleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir, , Ticari olarak ekilenler: Kavun,karpuz,kırmızı ve yeşil biber,domates,patlıcan,pırasa kırmızı ve beyaz lahana,karnıbahar,brokoli,marul,ıspanak,fasulye,bu ğday,çeltik,mısır,nar,

Yetiştirilen ancak ticari amaçla kullanılmayanlar: Şeftali,elma,armut,erik,,kiraz,vişne,çilek, kivi,üzüm çeşitleri,ceviz,fındık,patates,muşmula,yenidünya,b öğürtlen,kuşburnu

Nüfus

EkonomKöyün başlıca geçim kaynağı tarımdır,ayrıca hayvancılık ile uğraşan ailerde mevcuttur. Kentleşmenin bir sonucu olarak çoğu köy sakini Bafra şehir merkezinde farklı işlerle de uğraşmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

> 2009 - Sabri Balta
> 2004 - Halim Balta
> 1999 - Halim Balta
> 1994 - Halim Balta
> 1989 - Halim Balta
> 1984 - Halim Balta

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ,çok az öğrenci olmasına rağmen eğitim öğretimini sürdürmektedir ve birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar öğrenci mevcuttur.Sınıflar karma eğitim yapmaktadır, yani 1,2,3,4,5 inci sınıflar aynı derslikte ders görebilmektedir. Bunun yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur, içme suyu şebekesi ise yapım aşamasındadır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup şehre ulaşımı özel tolu taşıma araçları yani dolmuşlar sağlamaktadır.köyde elektrik, sabit telefon ve internet vardır.

Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt