- Katılım
- 27 Ara 2022
- Mesajlar
- 341,783
- Tepkime puanı
- 20
Karslıların ırkı nedir?
Kars’ta ki Alevi köylerinin tamamı Türkmendir. Kars’ta yerli dedikleri kişiler de Kars’ın yerlisi olan Türklerdir ve Sunnidir. Terekeme Türkleri ve Ahıska Türkleri de Sünnidir. Türk nüfusunu Yerliler, Azerbaycan Türkleri, Terekemeler, Ahıska Türkleri ve Türkmen Alevileri oluşturur.Karslıların mezhebi nedir?
Din ve mezhep yapısı: Kars’ta yaşayan Müslümanların bir kısmı Şii ve bir kısmı Sünni’dir. Azerilerin büyük bir bölümü şehirde yaşayan Türkmenler’le birlikte kentin Şii (Caferi) nüfusunu oluşturmaktadır.Kars hangi ülkeye sınır?
Kars ili, Doğu Anadolu Bölgesi’nin, Erzurum – Kars Bölümü’nde yer alır. Kuzeyinde; Ardahan, doğusunda; Ermenistan’la, güneyinde; Iğdır ve Ağrıyla, batısında ise Erzurum’la çevrilidir.
Kars özellikleri nelerdir?
İklimi ve bitki örtüsü Kars’ta karasal iklim hakimdir. Kars yaylalarının Kars yöresine ait olan iklimi, yüksek ve denizden sıradağlarla ayrılmış olduğundan çok serttir. Kışları kurak, yazları ise yağışlı geçen ilde en kurak geçen mevsim olan kışın sıcaklıklar zaman zaman -39 °C’ye kadar düşer.
Karslıların soyu nereden gelir?
Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları’nın kuzeyinden Dağıstan’dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri’nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.Kars Türk mü Kürt mü?
Kars’ın etnik yapısı tek bir halktan olusmasa da Türkler şehirdeki çoğunluğu teşkil eder. Türk nüfusunu Yerliler, Azerbaycan Türkleri, Terekemeler, Ahıska Türkleri ve Türkmen Alevileri oluşturur. Merkez ilçe dahil bir ilçe hariç Türkler çoğunluktadır. Digor İlçesinde ve Kağızman’da Kürt nüfus çoğunluktadır.Kaç tane sınır kapısı var?
Coğrafi açıdan stratejik bir konumda olan Türkiye’de toplam 26 sınır kapısı bulunmaktadır. En çok sınır kapısı Suriye sınırında yer alır.
Kars kim işgal etti?
Kurtuşul Savaşı sırasında 15’inci Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa, 30 Ekim 1920’de Kars’ı kurtarır ve Kars Kalesine Türk Bayrağı çekilir.
16.yüzyılda Kars Osmanlılar’ın önemli bir askerî bir üssü ve serhat şehri olur. Selçuklular döneminde temelleri atılan Kars Kalesi ve surları onarılır ve güçlendirilir, birçok camii, hamam ve köprü inşaa edilir. 1877-1918 yılları arasında ise Kars Rusların egemenliği altına girer.
Kars, “Türkiye’deki en eski Türkçe il adı” olma ünvanına sahiptir.