Son konular

Kasık Fıtığı

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Karın duvarı fıtıkları, karnın doğuştan yahut sonradan oluşan karın duvarının zayıf bölgesinden çıkar. En fazla göbek etrafında, karın bölgesi ameliyatlarından sonra ve kasık bölgesinde görülür. İnguinal herni olarak isimlendirdiğimiz kasık fıtıkları karın duvarı fıtıkları ortasında en sık görülen fıtıklar olup, kasık bölgesinden gelişirler ve karın duvarı yırtılmalarından kaynaklanır. Kasık fıtıkları tüm karın duvarı fıtıklarının % 80' ini oluşturur ve erkeklerde bayanlara oranla üç kat daha fazla görülür. Toplumumuzda neredeyse her on erkekten birinde vardır.

Belirtileri nelerdir?

En değerli şikayet şişkinlik olsa da, kimileri hiç şikayete neden olmayabilirler. Ele gelen ve gözle görülen şişkinlik bilhassa ayakta iken, ıkınırken, öksürürken daha besbelli olup birden fazla yatmakla yahut uzanmakla kaybolurlar. Beraberinde ağrı, gaz, şişkinlik ve yanma olabilir. Birtakım kasık kanalı fıtıkları erkeklerde testis torbasına iner ve torbalarda şişlik ve sertliğe neden olur. Hatta uzun mühlet bekleyip ameliyat olmayanlarda bu torbaların içinde ince bağırsaklar da bulunabilir.

Kasık fıtıkları direkt, indirekt ve femoral fıtık olarak üç çeşittir.

Hangisi tehlikelidir ve boğulmuş kasık fıtığı nedir?

Bizim indirekt dediğimiz kanal fıtıkları, en sık görülen kasık fıtıkları olup, tüm yaş kümelerinde görülür. Başkalarına oranla daha tehlikelidir. Zira bu fıtık kesesinin içinde ince bağırsaklar girebilir, erkeklerde yumurtalık torbasına kadar inebilir ve kanal içindeki bu bağırsaklar karın içine bir daha girmeyebilir. Bu sıkışma bağırsaklarda sirkülasyon bozukluğuna sebep olup, kısmi olarak bağırsağın o kısmında gangrene yol açabilirler. Acil cerrahi müdahale gerektiren bu durum, geciktiği takdirde, hayati tehlikeye neden olur.

Boğulmuş kasık fıtığı ne şikayetle karşımıza çıkar?

Kasık bölgesinde yatınca yahut elle itilince geriye gitmeyen ağrılı şişlik en değerli belirtidir. Beraberinde bulantı, kusma, büyük abdest yapamama, gaz çıkaramama olabilir. Şayet fıtık bölgesi üzerinde kızarma, morarma oluşmuşsa bu acil durumun geciktiğini gösterir. Bu türlü durumlarda acil cerrahiye başvurmak gerekir.

Pekala tüm kasık fıtıkları doğuştan mı olur? Doğuştan olmayan kasık fıtıklarının sebepleri nelerdir?

Hayır hepsi doğuştan olmaz. Kasık fıtıklarının en değerli nedeni, karın içi basıncın artmasıdır. Şişmanlık, kabızlık, kronik öksürük (özellikle sigaraya bağlı),hamilelik başka nedenler ortasındadır. Ayrıyeten ağır kaldırmayı gerektiren meslek kümesi da bu mevzuda risk altındadır. Maalesef yeniden bilhassa erkeklerde bilinçsiz biçimde yapılan beden geliştirme sırasında kaldırılan yükler da buna sebeptir.

Kasık fıtığı tedavisi nasıl olur?

Tedavisi muhakkak cerrahidir. Açık yahut kapalı (Laparoskopik yöntemle) ameliyat yapılır. Ameliyatlarda büyük çoğunlukla yama dediğimiz bir sentetik mesh yerleştirilir.

Kapalı ameliyat

Lakin daha evvel alt karın bölgesinde ameliyat geçirilmiş ise, fıtık boğulmuş ve çok büyükse, daha evvel prostat ameliyatı geçirilmiş ise ve hastanın genel anestezi almasında sakınca varsa açık ameliyat tercih edilir. Her iki ameliyatında müddeti ortalama 30-45 dk. ortasındadır.

Ameliyat sonrası,yaklaşık iki ay boyunca ağır kaldırmamak, fıtığın nüksü açısından epey değerlidir. Tekrar sistemli ve istikrarlı beslenerek kilonun denetim altında tutulması gerekir. Sigara dokularda gevşemeye neden olduğundan içilmemesi istenir.

Ve unutulmamalıdır ki, siz kendinizi kıymetli hissetmezseniz, önemsenmezsiniz. Kendinizi dinlemeli ve kendinize vakit ayırmalısınız. Sıhhatinizi önemseyin. Ve unutmayın ki, sıhhat size verilmiş en hoş armağandır. Bu hediyenize sahip çıkın.

Maske, toplumsal aralık ve hijyene dikkat etmeyi ihmal etmeyin.

Sıhhatle kalın.
 

Similar threads

  • Soru
FITIK, karın duvarındaki yırtıktan çıkan iç organların cilt altında bir şişlik oluşturmasıdır. Şişlik vakit devir oluşur ve kaybolur. Ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınma ile şişlik ortaya çıkar, sırt üstü uzanınca kaybolur. Yatınca şişliğin kaybolma nedeni, fıtık kesesi içindek organların karın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Karın duvarındaki yırtıktan yahut delikten çıkan iç organların cilt altında bir şişlik oluşturmasıdır. Fıtık nedeni olan bu şişlik devir vakit oluşur, devir vakit kaybolur. Ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınma ile fıtık ortaya çıkar, sırt üstü uzanınca kaybolur. Yatınca fıtığın kaybolma nedeni...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Fıtık; karın duvarındaki yırtıktan çıkan iç organların cilt altında bir şişlik oluşturmasıdır. Şişlik zaman zaman oluşur ve kaybolur. Ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınma ile şişlik ortaya çıkar, sırt üstü uzanınca kaybolur. Yatınca şişliğin kaybolma nedeni, fıtık kesesi içindek organların karın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Fıtık (hernia), karın duvarının zayıf noktalarından oluşur. Inguinal bölge özellikle erkeklerde klinik açıdan oldukça önemli bir bölgedir, çünkü testis’in karın boşluğu ile bağlantısının sağlandığı ve herniasyon (fıtık) için potansiyel bir bölgedir. Kasık fıtıkları en sık yapılan genel cerrahi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Fıtık; iç organlardan birinin karnın zayıf olan bir bölgesinden dışarı çıkmasıdır. Sıklıkla karın bölgesinde görülür en sık kasıkta görülürler. Kasık fıtığı erkeklerde bayanlara nazaran 25 kat daha fazla görülür. Karın fıtıkları üç ana başlık altında incelenebilir, Kasık fıtıkları, göbek fıtığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
Üst Alt