We have detected that you are using AdBlock.

Please disable it for this site to continue.

Katı gıdalara başlarken gıda alerjisi: hangi gıdalar risklidir? Nasıl korunalım?

SoruCevap

Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
0
Çözümler
1
Tepkime
64
Time online
0
Puanları
318
Yaş
36
Coin
256,935
Katı azıklara yeni başlamak, ebeveynlerin hayatındaki dönüm noktalarından biridir. Beraberinde pek çok soru ve tasayı de birlikte getiri: En çok hangi azıklar gıda alerjisine neden olur? Nasıl korunabiliriz?

Kademeli Başlangıç:

Yeni besinlere tek tek, küçük ölçülerle, yavaşça artırarak başlamak alerji yapan azığın tespit edilmesini sağlar. Meyvelere de sebzelere yeni başlarken en kıymetli mevzulardan biri de her bir yeni azık arasında üç dört gün ara vermektir ki alerjiye neden olan besin basitçe tespit edilebilinsin. Hangi sırayla verdiğiniz, hangi metotla pişirdiğinizin bir değeri yoktur.

En Alerjik 8 Besin:

Rastgele bir yeni azık için rastgele bir alerjik reaksiyon bekleyebilirsiniz. 160 çeşitten daha ziyade olabilir. Lakin aşağıdaki 8 azık ve azık kümesi bunların % 90’ından sorumludur. Evladınızı 3 yaşına kadar mekan fıstığı ile tanıştırmamakta yarar vardır.

Süt

Yumurta

Yan fıstığı

Ceviz, badem

Balık

Kabuklu deniz ürünlekari

Soya

Buğday

Bebeğinizdeki Azık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler, çoklukla azığın tüketiminden kısa vade sonra görülür. Birkaç dakika ya da birkaç saat içerisinde görülebilir. Yeni bir ek azığa başlarken, aşağıdaki belirtiler açısından dikkatli olmalısınız:

Ürtiker (kurdeşen), döküntüler

Yüz, lisan ve dudaklarda şişlik

Kusma ve / yahut diyare

Öksürük yahut hırıltı

Teneffüs külfeti

Bilinç kaybı

Ne Devir Acil Servise Gitmelisiniz?

Ağır, önemli alerjik reaksiyonlar ölümcül olabilir. Teneffüs kasveti, hırıltılı teneffüs, yüz ve dudaklar, lisanda şişlik, ağır diyare, kusma durumlarında hekiminizi aramalı ya da acil servise başvurmalısınız.

Hafif Alerjilerde Ne Yapmalısınız?

Ürtiker, döküntü üzere hafif – orta kademede belirtilerde tetkik istenebilir. Hangi azığın alerjiye neden olduğu tespit edilebilirse bebeğinizin menüsünden gıdayı çıkarabilirsiniz. Tekrar tüketilmemesine dikkat etmelisiniz. Tekrarlayan tüketimler bir sonraki reaksiyonun önemli olmasına neden olabilir.

Bebeğiniz büyüdükçe yumurta ve süt alerjileri üzere kimi alerjiler kaybolabilir. Lakin, nokta fıstığı, ceviz, badem ve deniz kabuğu alerjileri umumiyetle devam ederler.

Aile hikayesinin olduğu durumlarda daha da dikkatli olunmalıdır. Alerji hikayesi olduğu durumlarda bilhassa yukarıdaki azıklara başlamak için 9 -10 aylığa kadar bekleyebilirsiniz. Alerjik reaksiyon gelişse bile büyük bebeklerde tedavi de daha kolay olacaktır. Bal ve inek sütü ( peynir ve yoğurt hariç ) için de 1 yaşına kadar beklemek münâsib olacaktır.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt