Latince adı cucumis melo olan ve tek yıllık otsu bitki olan kavun, sülükleri olan tırmanıcı bir bitkidir. Kazık kökü bulunan bu şifalı meyve, soğuk havalardan hoşlanmaz. Gövdesi sık tüylerle kaplı otsu bir yapıdadır. Gövde tutunacak bir yer bulamazsa sürünerek gelişir. Bitki yapraklarının alt ve üst yüzeyleri tüylerle kaplıdır. Halk arasında meyve olarak bilinmesine rağmen, zirai anlamda meyvesi yenen bir sebzedir. Tınlı topraklarda iyi gelişme gösteren kavun, en iyi bitki gelişimini 20-30C’ler arasında gösterir. Kavun, A, B, B1, C vitaminleri, potasyum, iyot, brom içerir.
KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Kavun Faydaları
Kavun Faydaları
Kavun yaz mevsiminin vazgeçilmez gıdalarındandır. Yüksek oranda su içerir. Ayrıca su içeriği böbreklerde bulunan kum ve taşların da dökülmesinde büyük fayda sağlar. Uykusuzluk ve stres gibi sorunlara karşı da fayda sağlayan kavun, aynı zamanda vücudu toksin maddelerden arındırır. Damar tıkanıklığı ve kansızlık gibi sorunlara kavunla çözüm bulunabilir. Göz nezlesini de iyileştiren kavun, aynı zamanda romatizma ağrılarının da dinmesine yardımcı olur. İdrar sökücü özelliğinin olması da kavunu mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasına sokar. Basur yani hemoroid rahatsızlığına fayda sağlar. Sinir sistemine iyi gelir. Egzama gibi cilt rahatsızlıklarına da büyük faydası vardır. Oldukça iyi bir potasyum kaynağıdır. İçerdiği potasyum sayesinde felç yada kalp krizi geçirme riskini azaltır, kan basıncı yada kalp hızını kontrol etmeye yardım eder. Yaşlılığa bağlı oluşan göz bozukluklarını önlemeye yardım eder. Hücreleri yeniler. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
KANSERE KARŞI DA ETKİLİ!
Yazın susuzluğun giderilmesi amacıyla bol miktarda kavun tüketilebilir. Yaklaşık olarak %95 oranında su içermesi sebebiyle kanı temizler ve kansere karşı koruyucu etki sağlar. Ayrıca iyi bir likopen kaynağıdır. Bu yüzden anti kanser özelliği vardır. Özellikle akciğer, meme, kolon, prostat, göğüs ve pankreas kanserine karşı koruma sağlar.
İlginizi Çekebilir: Kimyon Faydaları Nelerdir?
KAVUN ÇEKİRDEKLERİ İLE ŞİFA BULUN!
Kavun çekirdekleri de en az kavunun tatlı ve sulu kısmı kadar faydalıdır. Kavun çekirdekleri kurutularak dövülüp, suda kaynatılarak içildiğinde öksürük, bronşit ve göğüs ağrısı gidi hastalıklara iyi gelir.
CİLDE BİRÇOK FAYDASI VARDIR!
Birçok şifası bulunan kavun içerdiği kollajen maddeler sayesinde cilt için de çok faydalıdır. Özellikle kuru ciltler için bu meyvenin tüketimi cildi nemlendirir. Kavunun diğer bir faydası ise deride oluşan hafif yanıkları iyileştirmesidir. Karaciğer hastalarının da tüketmesi önerilir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı korur. Kemikleri güçlendirir.
KAVUNUN ZARARLARI VEYA YAN ETKİLERİ!
Hazmı zor olduğu için fazla tüketilmesi bağırsak sorunu oluşturabilir. Ayrıca şeker oranı yüksek olduğundan şeker hastalarının aşırı miktarda kavun tüketmesi önerilmez. Ülser gibi mide rahatsızlıkları ve sindirim sistemi hastalıkları olan kişilerin kavun yemesi önerilmez.
KAVUNUN HALK ARASINDAKİ ADI (DİĞER İSİMLERİ)
Kavun - Melon
Olgunlaşmadan koparılan kavun halk arasında kelek olarak da adlandırılır.
HERHANGİ BİR HASTALIĞIMIZ OLMADAN KAVUNU HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN NASIL KULLANABİLİRİZ?
Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez gıdası olan kavun, sıcak havalarda ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Yüksek su içeriği sayesinde vücudun susuz kalmasını engelleyen kavun, aynı zamanda vücudun toksin maddelerden de arınmasını sağlar. Daha birçok faydası bulunan kavunun çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Derideki yanıklar, öksürük, bronşit gibi hastalıklar için kavun çekirdekleri kullanılabilir.
KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Kavun Faydaları
Kavun Faydaları
Kavun yaz mevsiminin vazgeçilmez gıdalarındandır. Yüksek oranda su içerir. Ayrıca su içeriği böbreklerde bulunan kum ve taşların da dökülmesinde büyük fayda sağlar. Uykusuzluk ve stres gibi sorunlara karşı da fayda sağlayan kavun, aynı zamanda vücudu toksin maddelerden arındırır. Damar tıkanıklığı ve kansızlık gibi sorunlara kavunla çözüm bulunabilir. Göz nezlesini de iyileştiren kavun, aynı zamanda romatizma ağrılarının da dinmesine yardımcı olur. İdrar sökücü özelliğinin olması da kavunu mutlaka tüketilmesi gereken gıdalar arasına sokar. Basur yani hemoroid rahatsızlığına fayda sağlar. Sinir sistemine iyi gelir. Egzama gibi cilt rahatsızlıklarına da büyük faydası vardır. Oldukça iyi bir potasyum kaynağıdır. İçerdiği potasyum sayesinde felç yada kalp krizi geçirme riskini azaltır, kan basıncı yada kalp hızını kontrol etmeye yardım eder. Yaşlılığa bağlı oluşan göz bozukluklarını önlemeye yardım eder. Hücreleri yeniler. Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.
KANSERE KARŞI DA ETKİLİ!
Yazın susuzluğun giderilmesi amacıyla bol miktarda kavun tüketilebilir. Yaklaşık olarak %95 oranında su içermesi sebebiyle kanı temizler ve kansere karşı koruyucu etki sağlar. Ayrıca iyi bir likopen kaynağıdır. Bu yüzden anti kanser özelliği vardır. Özellikle akciğer, meme, kolon, prostat, göğüs ve pankreas kanserine karşı koruma sağlar.
İlginizi Çekebilir: Kimyon Faydaları Nelerdir?
KAVUN ÇEKİRDEKLERİ İLE ŞİFA BULUN!
Kavun çekirdekleri de en az kavunun tatlı ve sulu kısmı kadar faydalıdır. Kavun çekirdekleri kurutularak dövülüp, suda kaynatılarak içildiğinde öksürük, bronşit ve göğüs ağrısı gidi hastalıklara iyi gelir.
CİLDE BİRÇOK FAYDASI VARDIR!
Birçok şifası bulunan kavun içerdiği kollajen maddeler sayesinde cilt için de çok faydalıdır. Özellikle kuru ciltler için bu meyvenin tüketimi cildi nemlendirir. Kavunun diğer bir faydası ise deride oluşan hafif yanıkları iyileştirmesidir. Karaciğer hastalarının da tüketmesi önerilir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu dışarıdan gelebilecek enfeksiyonlara karşı korur. Kemikleri güçlendirir.
KAVUNUN ZARARLARI VEYA YAN ETKİLERİ!
Hazmı zor olduğu için fazla tüketilmesi bağırsak sorunu oluşturabilir. Ayrıca şeker oranı yüksek olduğundan şeker hastalarının aşırı miktarda kavun tüketmesi önerilmez. Ülser gibi mide rahatsızlıkları ve sindirim sistemi hastalıkları olan kişilerin kavun yemesi önerilmez.
KAVUNUN HALK ARASINDAKİ ADI (DİĞER İSİMLERİ)
Kavun - Melon
Olgunlaşmadan koparılan kavun halk arasında kelek olarak da adlandırılır.
HERHANGİ BİR HASTALIĞIMIZ OLMADAN KAVUNU HASTALIKLARI ÖNLEMEK İÇİN NASIL KULLANABİLİRİZ?
Özellikle yaz aylarının vazgeçilmez gıdası olan kavun, sıcak havalarda ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Yüksek su içeriği sayesinde vücudun susuz kalmasını engelleyen kavun, aynı zamanda vücudun toksin maddelerden de arınmasını sağlar. Daha birçok faydası bulunan kavunun çekirdekleri de oldukça faydalıdır. Derideki yanıklar, öksürük, bronşit gibi hastalıklar için kavun çekirdekleri kullanılabilir.