Kawasaki hastalığından korkalım mı?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
5 günden fazla süren ve net olarak bir sebep bulunamayan yüksek ateş, her iki gözde kızarıklık, boyunda bezeler, çilek gibi kızarmış ve şişmiş dil, dudak el ve ayaklarda kızarıklık, çatlaklar ve soyulmalar ile kendini gösterir. İlk tanımlandığı yıllardan bu yana neden dolayı oluştuğu netlik kazanmamıştır. Ancak bazı virüs enfeksiyonlarının bunu tetiklediğine dair bilgiler vardır.

Hastalıktaki ateş yüksek ve ateş düşürücü ilaçlara yanıtı dirençlidir. Bu yüzden aileler endişeli olurlar ve ateş sebebi olarak da belirgin bir enfeksiyon gibi bir neden bulunamayınca endişe artar.

Hastalığın ilk devrelerinde ek olarak karın ağrısı, ishal, eklem ağrıları ve şişliği, ciltte döküntüler de eşlik edebilir. Bazen karaciğer işlev bozukluğu, bazen kalp kası iltihabı yine genel tabloya eklenebilir.

Bu evrede kan tetkiklerinde genel olarak beyaz kürede ve CRP değerlerinde yükselme, karaciğer fonksiyon testlerinde artış, idrarda kırmızı kan hücrelerinde ve beyaz küre hücrelerinde artış, sedimantasyon hızında yükselme görülebilir.

Bazen çocuklar ateş ve iltihabi tablo nedeniyle halsiz ve düşkün duruma gelebilirler.
Kawasaki hastalığı 2 ve 3. evreleri iyileşmenin olduğu evrelerdir. Uzun bir sürece yayılabilir ve bu dönemde el ve parmak derisinde soyulmalar gözlenir.

Hastalığın en önemli ve korkulması gereken tarafı kalbi besleyen koroner damarları da tutmasıdır. Bu damarlarda genişlemelere neden olabilir ve ağır sorunlar, kalp krizi gibi durumlara yol açabilir. Zaten bu nedenle Kawasaki hastalığının tanısını erken koyup, tedavisini vermek gerekir. Tedavi verilmeyen hastaların yaklaşık dörtte birinde koroner damar tutulumu olmaktadır.

Bu yüzden yukardaki bulguları olan veya Kawasaki hastalığı şüphesi olan çocukların mutlaka çocuk kardiyoloji bölümü tarafından değerlendirilmesi ve tedavinin düzenlenmesi gerekir. Tedavide hastane yatışı gereklidir. IVIG, destek tedavileri ve salisilat tedavinin ana bileşenleridir. Hastalığın belirli aralıklarla bir süre takibi gerekir.
Koroner damarlarda genişleme var ise bu durumun takip ve tedavisi farklıdır. Bazen durum ağır ve vahim sonuçlara yol açabilir, operasyon gerekebilir. Genel olarak bu durumda diğer tedavilere ek olarak pıhtı oluşumunu önleyici ilaçlar da eklenir.

Çocuklarınızda özellikle 5 günü geçtiği halde devam eden ateş ve dudaklarda, dilde kırmızılaşma, çatlaklar olması durumunda Kawasaki hastalığı açısından çocuk kardiyoloji bölümüne başvurunuz…

Sağlık ve esenlikler dileğimle…
 
Üst Alt