Son konular

Kayısının İnsan Sağlığına Faydaları

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
kayısının yararları - kayısı meyvesinin faydaları


İhtiva ettiği organik ve inorganik maddeler vasıtasıyla insan sağlığına olumlu etkilere sahiptir. Kayısı yüksek miktarda şeker, nişasta, protein, pektin, pektoz selüloz, organik maddeler, vitaminler, asitler,organik ve inorganik maddeler içermektedir. Kayısı minerallerden potasyum ve vitaminlerden ß karoten yönünden çok zengindir. Vitamin A, vücudu ve organları saran epitel doku ve gözün sağlığı, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ile sağlığı, endokrin bezlerinin çalışması için gereklidir. 200-250 gram kayısı diyeti yeteri kadar yağ içeriyorsa günlük A vitamini tüketiminin 1/3’ünü karşılar.

Ayrıca kayısının sodyumca fakir, potasyumca zengin oluşu bazı özel diyetlerin düzenlenmesinde yardımcı olabilir. Sodyum ve potasyum, vücut sıvılarının ozmatik basıncı ve asit baz dengesi için gereklidir. Vücutta sodyum birikimi ödemlere yol açar. Potasyum yetersizliğinde ise glikojen yetersizliği görülür. Kayısı Sodyumun kısıtlanmış diyetlerde, mesela konjestif kalp yetmezliğinde, böbrek hastalıklarında, asit toplanması gereken hepatit sirozda ve uzun süre kartikosteroit tedavisi gören kişilerde kolaylıkla kullanılabilir.

Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır.

Karaciğerin tahrip olan kısımlarınının tamirini sağlar.

Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında, önemli rol oynar.

Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında çok önemli etkisi vardır.

Kan yapımını arttırarak, kansızlığa engel olur.

Mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde de önemli rol oynar.

Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.

Üreme sistemi üzerinde olumlu rolü bulunup, cinsel gücü arttırır.

Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli olarak çalışmasını sağlar.

Kayısının potasyumca zengin sodyumca fakir ve A vitamininin öz maddesi Karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır
 

Similar threads

  • Soru
Kayısının Faydaları Yararları * Kayısıdaki A vitaminine kanseri önlemede verilen mühim vazife... * Yetişkin bir insanın günlük lif ihtiyacının karşılanmasında kayısının rolü... * Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden kayısıya dâir değerlendirmeler... Anavatanı Çin’den, Büyük İskender’in Asya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Gun kurusu kayısının kalorisi ve faydaları nelerdir? Kayısı iştah acar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır Kayısı; cildi, korur ve guzelleştirirİcerdiği bol miktardaki B vitamini sayesinde bircok hastalığa karşı koruyucu ozelliği bulunan kayısı, bağırsakları calıştırıcı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
Kayısının tazesi de, kurutulmuşu da oldukca faydalıdır Cekirdeği ile tuketilmesi tavsiye edilir Gun kurusu kayısı ismini hasat mevsiminde guneşte kurutulmasından alır ve doğal bir ilac ozelliği taşır imagesgunkurusukayisininfaydalarinelerdir5adbae4a85f79 Gun Kurusu Kayısının faydalarına gelince...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Gun kurusu kayısının faydaları nelerdir Kayısının faydaları saymakla bitmez ozellikle guneş de kururulan gun kurusu kayısının faydalarından bahsetmek istiyorum sizlereBu kayısı organiktirOrganik gunkurusu kayısı sarı kayısının aksine, kukurtleme işlemine tabi tutulmadan doğal olarak guneşte...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Meyveler vitaminler ve besinler ile doludur ve çok sayıda sağlık faydası sağlayabilir Kayısı, retinol olarak da bilinen A vitamininin iyi bir kaynağıdır Bu, yağda çözünen bir vitamindir ve hücresel farklılaşma, görme ve sağlıklı fetal gelişimde yardımcı olur Aynı zamanda bağışıklık sisteminin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
Üst Alt