Son konular

Kaza Namazı Nasıl Kılınır? Kaza Namazı Nasıl Hesaplanır?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Vaktiyle kılmadığımız namazları nasıl kılmalıyız? Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyiz ve neler yapmalıyız? Özetle, sorum kaza namazı nasıl kılınır? Lütfen bu konuda detaylı bir bilgi verin.

Kaza Namazı Nedir?
Cevap: İslam dininde Farz bir namazı vaktinde kılmaya eda, vakti geçtikten sonra kılmaya kaza, bozulan bir namazı tekrar kılmaya da iade denilmektedir. Bir namaz iki sebep ile kazaya bırakılmaktadır, bu sebepler şunlardır.

Bunların birincisi bilerek kılınmayıp kazaya bırakmaktır
İkincisi ise geçerli bir mazeretten dolayı kazaya bırakmaktır
Kaza Namazı Nasıl Kılınır?
Bir vakit namazı bilerek veya kasıtlı olarak kılmayıp kazaya bırakmak büyük günahtır. Bu çeşit bir günahın işlenmesi durumunda bir an önce kılınmayan namaz kaza edilmelidir. Üzerimize vazife olan borçlardan kurtulmalıdır. Bununla birlikte samimiyetle bu günahtan dolayı tövbe edilmelidir. Kaza namazının özel bir kılınış şekli yoktur. Örneğin sabah namazımız kazaya kalırsa sabah namazının 2 rekat farzını aynen kılmalıyız.Bu noktada tek değişen niyet konusudur. Aşağıda bu konuya yer vereceğiz.

Zira yüce Mevlamız Rahman ve Rahimdir, günahları bağışlayandır. Şüphe yok ki ölümün ne zaman gelip insanı bulacağı belli değildir. Eğer ölüm geldiğinde bizi hazırlıksız yakalarsa ahirete borçlu bir şekilde gitmiş oluruz.

Bu nedenle İslam alimlerimizin genel görüşü şöyledir. Kılınmayan bir namaz kaza edilmek sureti ile kişinin borçtan kurtulmuş olması beklenmektedir. Ancak işlenen günah için tövbe istiğfar ederek, Allah’tan af dilemesi gerekmektedir.

Kaza Namazına Nasıl Niyet Edilir?
Öncelikle nasıl niyet edeceğimizi açıklayalım. Eğer kazaya bırakmış olduğumuz namazlar geçmişte çok ise şöyle niyet etmeliyiz. Mesela geçmişte kılmadığımız Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. edeceğiz. Bunu iki yol ile yapabiliriz. Ya geçmişten günümüze doğru yada günümüzden geçmişe doğru olmak sureti ile şu örnekteki gibi yapmalıyız.

“Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım ilk öğle namazını”yahut “son öğle namazını kılmaya.Böylece kazaya kalmış olan namazlar şu iki yol ile kılabilirsiniz.

İlk kazaya kalmış olan namazlardan başlayarak kılmak.
En son kazaya kalmış olan namazlardan başlayarak kılmak.
Her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur. Bu iki şekilden birini seçmeli ve her kılacağımız kaza namazda bu şekil niyet etmeliyiz. Yani bu niyet şekli kaza kıldığımız her namaz için geçerlidir.

Ve yahut “Üzerimde olan bir öğle veya ikindi namazını kaza ediyorum” şeklinde niyet etmek de kafi olacaktır.

Kaza Namazları Nasıl Hesaplanır?
Kılamadığımız Kazaya kalmış namazları hesaplamak birçok insanın zannettiği gibi zor bir işlem değildir. Zaten namazlarımızı düzenli kılıyor isek unutarak, uykuda kalarak veya çok ciddi bir mazeret ile kılamadığımız namazları ilk fırsatta kılmalıyız.

Böylece ileride bir karışıklık yaşamayız. Fakat birçok insanın maalesef yaşadığı gibi uzun zamandır namazlarımızı kılmıyor isek ve samimiyet ile bu yükten kurtulmaya niyetlendiysek öncelikle sene hesabı yapmalıyız.

Bu hesabı yapar iken de örneğin üç yıl kılmamış isek 365 i 3 ile çarpmalıyız. Çıkan sonuç olan 1095 i ana hesabımız olarak tutmalıyız. Örneğin bir süre sabah namazı veya bir süre öğlen namazı kılmak yerine şöyle yapmalıyız. Mesela her gün bir günlük namazımızı kaza olarak kılmalıyız ve her gün 1095’ten bir çıkarmalıyız. Tabi bu sadece bir örnektir. Zira bazen üç günde bir günlük namazımızı kılabiliriz. Fakat bununla birlikte bazen bir günde üç günlük kaza namazıda kılabiliriz.

Bu nedenle ana hesabı şaşırmamalı ve bir günlük kazayı bitirdikçe ana hesaptan düşmeliyiz. Burada önemli olan hesabımızı aklımızda tutmak yerine mutlaka not alarak veya yazarak yapmalıyız ki bir karışıklığa meydan vermeyelim.

Kaza Namazı Kılarken Nelere Dikkat Etmelidir?
Şimdi ise diğer detaylara geçelim. Kaza namazları nasıl kılınır? sorusunun cevabı şöyledir.

Bir vaktin namazını kaza edileceğimiz zaman önce bir ezan okumalıyız.
Daha sonra ise ikamet yani Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. getirmeliyiz.
Örneğin sabah namazının kazasını kılacaksak, sabah namazının farzını kaza niyeti ile kılmalıyız. Niyet dışında hiçbir farklılık yoktur.
Fakat birden fazla kaza namazı kılacağımız zaman hepsi için bir kere ezan okumak kafidir. Her farz namazı için ayrı ayrı ikamet getirmek ise sünnettir.En önemli nokta ise kaza namazlarını normal günlük vakit namazlarımızı aksatmadan düzenli bir şekilde kılmalıyız.

Kaza Gerektiren ve Gerektirmeyen Durumların Yanı Sıra Çeşitli Bilgiler
Bazı özürler vardır ki, bu hallerde kılınmayan namazlar kaza edilmesi gerekmemektedir. Kadınların adet ve lohusalık hali, beş vakit devam eden sara hastalığı veya cinnet hali bu çeşit özürlerdendir.

Adet gören ve loğusa doğum yapmış olan kadının namaz kılması caiz olmadığı gibi haramdır. Vakti içinde kılınmayan beş vakit namazın kazası farz, vitir namazının kazası vacip, sünnetin kazası da sünnettir.Kazası olan sünnet, yalnızca sabah namazının sünnetidir. Eğer günün sabah namazı kazaya kalmış ise bilindiği üzere öğleye kadar kılınmalıdır ve farzıyla birlikte sünneti de kaza edilmelidir. Sabah namazımız öğleden sonraya kalırsa sünnetin kazası kılmamalıyız. Sadece farzını kaza etmeliyiz.

Zamanında kılmadığımız bazı vakit sünnetleri de daha sonra kaza etmeliyiz. Mesela, cemaate yetişmek için Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. kılınamadığı takdirde, farzı kılındıktan ve iki rekat son sünnet kılındıktan sonra ilk dört rekat sünnet ayrıca kılmalısınız.

Kaza Konusunda Sünnet Namazlar
Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılmadığımız zaman, Cuma namazının iki rekat farzından sonra kaza etmeliyiz. İki rekat kılarak yarıda bıraktığımız öğlenin ve cumanın ilk sünnetlerini aynen bu şekilde dört rekat olarak kaza etmeliyiz. Bu sünnetlerin dışındaki diğer vakit namazlarının sünnetleri kılınmadıkları zamanlar Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. .

Mesela ikindi ve yatsı namazının sünnetlerini farzdan önce kılmadığımız taktirde daha sonra kılmamalıyız.

Kaza Edilmesi Gereken Farz Namazlar Nelerdir?
Kazaya kalan farz namazları ise ne şekilde kazaya kalmış ise aynı şekilde kılınmalıdır.

Sabah namazının 2 rekat farzı
Öğle namazının 4 rekat farzı
İkindi namazının 4 rekat farzı
Akşam namazının 3 rekat farzı
Yatsı namazının 4 rekat farzı ve vitir vacip namazı 3 rekat olarak kaza etmeliyiz.
Kaza edilmesi gereken namazlar bu listede yer alan namazlardıri

Her Namaz Kendi Vaktinde mi Kaza Edilmelidir?
Kılamadığımız her namaz için belirli bir vakit veya mekan tayin edilmemelidir. Örneğin ikindi namazının kazasını ikindi vaktinde kılmalıyız diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda ve zaman buldukça kılabilirsiniz. Fakat buradaki önemli nokta kerahet vakti dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilmelidir.

Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dakika sonraya, güneş batmadan 45 dakika önceye kadar ve güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dakika kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir ve caiz değildir. Özetle, bu vakitlerin dışında yer alan zamanlarda kaza namazı kılabilirsiniz.

Bunun yanı sıra Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol. konusuna da baş vurabilirsiniz.

Kaza Namazları Aynı Vakitlerde mi Kılmalıyız?
Hocam Kaza namazlarım var size sorum kaza namazı nasıl kılınır? Örneğin ikindi namazının kazalarını ikindi vakitlerinde mi kılmalıyım?

Cevap:
Kaza namazları hakkında belli bir sınırlama yoktur. Kaza namazlarınızı istediğiniz vakitte istediğiniz vakitleri kılabilirsiniz. Bu size kalmış bir durumdur. Bu konuda önemli olan namazları kazaya bırakmamaktır. Bununla birlikte kaza namazlar iyice hesaplanmalıdır ve bir an önce kılınarak bitirilmelidir.
 
Üst Alt