Son yıllarda yapılan araştırmalarla keçi sütünün insan beslenmesinde son kademe yararlı tesirleri bulunmuş ve keçi sütüne verilen değer artmıştır.
Önceleri yalnızca keçi yetiştirilen köylerde süte ulaşmak mümkündü. Kokusundan ötürü pek tercih edilen bir süt değildi gelgelelim artık marketlerde pastörize keçi sütünü ve eserlerini bulmak mümkün. Pastörize keçi sütünün koku ve tat bakımından inek sütünden farkı yok. Aşağıdaki yararlarını okuduktan sonra keçi sütünü günlük beslenmenize ekleyeceğinizi düşünmekteyim.
Keçi sütünün en kıymetli özelliği, içeriğinin zenginliği açısından ana sütüne en yakın süt olmasıdır. Süt evlatları, yaşlılar ve mide rahatsızlığı çekenler başta olmak üzere tüm bireylerin tüketmesinde yarar vardır.
KALP DOSTU:
Safra salgısını artırarak kolesterol ve trigliserit orantısını düşürür.
Görme, dimağ ve kalp fonksiyonlarında değerli bir yana sahip olan ‘taurin’den zengindir.
SİNDİRİMİ DAHA KOLAY:
Keçi sütünün yağ taneciklerinin çapı daha küçük olduğundan daha kolay sindirilir.
Kısa zincirli yağ asitlerinden varlıklı olması sebebiyle sindirim fonksiyonu tam gelişmemiş evlatlar için ülkü bir besindir.
ALERJİ YAPMA RİSKİ DAHA AZ:
Alerjiye sebep olan beta-laktoglobulin keçi sütünde daha azdır.
İnek sütüne orantıyla daha az mikroorganizma içerir.
İnek sütünden farklı olarak aglutinin içermez. Bu özelliği sayesinde inek sütündeki üzere süt yağı topaklanmaz ve üstte birikmez. Binaenaleyh daha homojenize bir süttür.
VİTAMİN VE MİNERAL İÇERİĞİ DAHA ZIYADE:
Öteki sütlere orantıyla daha ziyade A ve B vitamini, kalsiyum, klor, magnezyum, potasyum, selenyum ve fosfor içermektedir.
Yüksek kalsiyum içeriğiyle diş ve kemik gelişimi için ülküdür.
Daha ziyade nispetlerde esansiyel yağ asitleri içermektedir.
KEÇİ SÜTÜ İNEK SÜTÜ ANA SÜTÜ
PROTEİN(gr) 3,6 3,3 1,0
YAĞ(gr) 4,1 3,3 4,4
FOSFOR(mg) 111 93 14
KALSİYUM(mg) 134 119 32
A VİTAMİNİ 185 126 241
B1 VİTAMİNİ 68 48 17
B2 VİTAMİNİ 210 159 255
Önceleri yalnızca keçi yetiştirilen köylerde süte ulaşmak mümkündü. Kokusundan ötürü pek tercih edilen bir süt değildi gelgelelim artık marketlerde pastörize keçi sütünü ve eserlerini bulmak mümkün. Pastörize keçi sütünün koku ve tat bakımından inek sütünden farkı yok. Aşağıdaki yararlarını okuduktan sonra keçi sütünü günlük beslenmenize ekleyeceğinizi düşünmekteyim.
Keçi sütünün en kıymetli özelliği, içeriğinin zenginliği açısından ana sütüne en yakın süt olmasıdır. Süt evlatları, yaşlılar ve mide rahatsızlığı çekenler başta olmak üzere tüm bireylerin tüketmesinde yarar vardır.
KALP DOSTU:
Safra salgısını artırarak kolesterol ve trigliserit orantısını düşürür.
Görme, dimağ ve kalp fonksiyonlarında değerli bir yana sahip olan ‘taurin’den zengindir.
SİNDİRİMİ DAHA KOLAY:
Keçi sütünün yağ taneciklerinin çapı daha küçük olduğundan daha kolay sindirilir.
Kısa zincirli yağ asitlerinden varlıklı olması sebebiyle sindirim fonksiyonu tam gelişmemiş evlatlar için ülkü bir besindir.
ALERJİ YAPMA RİSKİ DAHA AZ:
Alerjiye sebep olan beta-laktoglobulin keçi sütünde daha azdır.
İnek sütüne orantıyla daha az mikroorganizma içerir.
İnek sütünden farklı olarak aglutinin içermez. Bu özelliği sayesinde inek sütündeki üzere süt yağı topaklanmaz ve üstte birikmez. Binaenaleyh daha homojenize bir süttür.
VİTAMİN VE MİNERAL İÇERİĞİ DAHA ZIYADE:
Öteki sütlere orantıyla daha ziyade A ve B vitamini, kalsiyum, klor, magnezyum, potasyum, selenyum ve fosfor içermektedir.
Yüksek kalsiyum içeriğiyle diş ve kemik gelişimi için ülküdür.
Daha ziyade nispetlerde esansiyel yağ asitleri içermektedir.
KEÇİ SÜTÜ İNEK SÜTÜ ANA SÜTÜ
PROTEİN(gr) 3,6 3,3 1,0
YAĞ(gr) 4,1 3,3 4,4
FOSFOR(mg) 111 93 14
KALSİYUM(mg) 134 119 32
A VİTAMİNİ 185 126 241
B1 VİTAMİNİ 68 48 17
B2 VİTAMİNİ 210 159 255