Öncelikle kefir nedir?
Kefir, sütten yapılan fermente bir içecektir. Kefir taneleri ayrıyeten soya sütü, pirinç sütü, fındık sütü ve hindistancevizi sütü üzere çeşitli süt alternatiflerinden de yapılabilir. Bakteriler sütü fermente eder ve vitaminler, asetat ve laktat üzere bir dizi farklı husus oluşturur. Görünüm olarak ayrana misal ancak içerdiği probiyotikler yoğurttan farklıdır.
Pekala nedir bu probiyotikler? Probiyotikler, bağırsaklarda mikrobik dengeyi sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Kefirde bulunan yararlı probiyotik bakteri tipleri şunlardır: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactococcus lactis ve Leuconostoc tipleri.
Kefirin içerisinde çokça bulunan ziyanlı bakterilerin düşmanı bu probiyotikler bedenimize ne üzere yararlar sağlar:
• Besinlerle alınan yahut bedende sindirim sorunları sonucu oluşan toksik hususların bedenden atılmasını sağlarlar.
• Kabızlık probleminin ve ağız kokusu giderilmesine yardımcı olurlar.
• Bağırsaklardaki ziyanlı bakterileri denetim altına alıp, bağışıklık sistemini güçlendirirler.
• Antibiyotik kullanımı nedeniyle doğal florası bozulan bağırsakları tekrar düzenlenlerler.
• B kümesi ve K vitamini üretimi ve emiliminde vazifelidirler.
• Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini arttırırlar.
• Ziyanlı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları önlerler ,
• Vajinal florayı istikrarda tutarak, vajinal enfeksiyonlara sebep olan patojen mikroorganizmaların (Candida) gelişimini engellerler.
• İdrar yolu enfeksiyonlarına ve seyahatlerde ishale sebep olan E.coli bakterisinin gelişimini önlerler.
• Alerji belirtilerini azaltırlar
• Cildin görünümünün güzelleştirirler.
• Sindirim kanalında birtakım gerekli enzimleri üreterek sindirime katkıda bulunurlar. Laktoz ve protein sindirimini kolaylaştırmada etkilidirler.
Bu yararların dışında kefir düşük laktoz içeriğine sahiptir. Fermantasyon sonucunda sütün içindeki laktozun birden fazla laktik aside dönüştüğü için laktoz intoleransı olanlar da rahatlıkla kefiri tüketebilirler.
Sade kefiri gün içerisinde orta öğünlerinize yanına bir porsiyon taze meyve ek ederek rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Kefir, sütten yapılan fermente bir içecektir. Kefir taneleri ayrıyeten soya sütü, pirinç sütü, fındık sütü ve hindistancevizi sütü üzere çeşitli süt alternatiflerinden de yapılabilir. Bakteriler sütü fermente eder ve vitaminler, asetat ve laktat üzere bir dizi farklı husus oluşturur. Görünüm olarak ayrana misal ancak içerdiği probiyotikler yoğurttan farklıdır.
Pekala nedir bu probiyotikler? Probiyotikler, bağırsaklarda mikrobik dengeyi sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Kefirde bulunan yararlı probiyotik bakteri tipleri şunlardır: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactococcus lactis ve Leuconostoc tipleri.
Kefirin içerisinde çokça bulunan ziyanlı bakterilerin düşmanı bu probiyotikler bedenimize ne üzere yararlar sağlar:
• Besinlerle alınan yahut bedende sindirim sorunları sonucu oluşan toksik hususların bedenden atılmasını sağlarlar.
• Kabızlık probleminin ve ağız kokusu giderilmesine yardımcı olurlar.
• Bağırsaklardaki ziyanlı bakterileri denetim altına alıp, bağışıklık sistemini güçlendirirler.
• Antibiyotik kullanımı nedeniyle doğal florası bozulan bağırsakları tekrar düzenlenlerler.
• B kümesi ve K vitamini üretimi ve emiliminde vazifelidirler.
• Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini arttırırlar.
• Ziyanlı bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları önlerler ,
• Vajinal florayı istikrarda tutarak, vajinal enfeksiyonlara sebep olan patojen mikroorganizmaların (Candida) gelişimini engellerler.
• İdrar yolu enfeksiyonlarına ve seyahatlerde ishale sebep olan E.coli bakterisinin gelişimini önlerler.
• Alerji belirtilerini azaltırlar
• Cildin görünümünün güzelleştirirler.
• Sindirim kanalında birtakım gerekli enzimleri üreterek sindirime katkıda bulunurlar. Laktoz ve protein sindirimini kolaylaştırmada etkilidirler.
Bu yararların dışında kefir düşük laktoz içeriğine sahiptir. Fermantasyon sonucunda sütün içindeki laktozun birden fazla laktik aside dönüştüğü için laktoz intoleransı olanlar da rahatlıkla kefiri tüketebilirler.
Sade kefiri gün içerisinde orta öğünlerinize yanına bir porsiyon taze meyve ek ederek rahatlıkla tüketebilirsiniz.