Kekemelik ve nedenleri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Kekemelik, konuşmanın akıcılığının alışılagelmiş olmayan halde bir sesin ve ya hecenin yinelenmesi, uzatılması ya da çabalama ve kaçınma davranışları ile engellenmesi sonucunda ortaya çıkma durumudur.

Kekemelik , yalnızca bir konuşma pürüzü değildir. Kekeme olmak, insana farklı bir içtimaî ve ekonomik dezavantaj yükler. Kekemelik bir muhabere bozukluğu olmasına karşın, meseleye eşlik eden duygusal bir yanı vardır. Kekemelikdoğal yapısı, bireyin duygusal tertibini bozabilir. Kekeleyen bireyler, bilhassa evlatlar, hayal kırıklığı, utanma ve kızgınlık hissedebilirler.Kekemelik Bu olumsuz hislerin, bireyin benlik imajı üzerinde zararlı tesirleri de olabilir.

Kekemelikğin Yaygınlık Nispeti: Kekemelik Çocukluk devrinde evlatlarının %4’ünde kekemelik gözlenebilir.Kekemelik Çocukluk periyodunda görülen kekemeliğin %75´i tabiatıyla ortadan kalkmaktadır.KekemelikDolayısıyla 4 evlattan 3´ü akıcı olarak konuşmaya; 1´i de, kekelemeye devam etmektedir.

Kekemelik ve Yaş: Kekemeliğin çoklukla 2-7 yaşları arasında, seçkin olarak da hayatın daha sonraki yıllarında başladığı belirtilmektedir. Kekemeliğin başlama yaşı, vakaların yaklaşık %90 ında 2-4 yaşları arasında görülmektedir.Kekemelik Umumiyetle uzatmalarla birlikte tekrarlamaların ortaya çıkması ile başlar.Kekemelik Evlat konuşurken duraklama ve yineleme yapabilir.

Kekemelik ve Cinsiyet: Kekemeliğin erkeklerde hatunlardan daha sık görüldüğü belirtilmiştir.Kekemelik Yapılan araştırmalar erkek-kadın orantısının ¼ gösterdiğini belirtmektedirler.

Kekemeliğin Nedenleri

Kekemelik evlatların ana, peder ve kardeşlerinin %20´sinde, 2. radde akrabaların yaklaşık %5´inde kekemelik yahut kekemelik hikayesi olduğu öğrenilmiştir.Kekemelik Bu durum bozukluğa genetik bir yatkınlığın neden olabileceğini düşündürmektedir.

Kekemeliğe neden olarak gösterilen bir gayrı şey ise, olumsuz anne-baba tavırları, evladın yaşadığı ağır endişeler ve şoklar olarak gösterilmektedir.

Kekeme evlatların %51´inde ayrılık anksiyetesi yaratan zedeleyici yaşantılar, örneğin; ananın vefatı, valideden ayrılma, kardeşin tevellüdü, mektebe başlama ve mektep problemleri belirlenmiştir. Kekemelik %53.3 olguda da ailenin ya da hastanın görüşüne nazaran zedeleyici bir yaşantı olarak kabul edebileceğimiz çeşitli kaygılar belirlenmiştir.KekemelikAvrupa ve Amerika´da yapılan çalışmalarda da kekemelikte gerilim faktörlerinin kıymetli orantılarda olduğu bildirilmiştir.

Kekemelik nedenini açıklamaya yönelik birinci nörofizyolojik modellerden biri serebral dominans kuramıdır. KekemelikBu kuramda konuşmanın dimağda atipik lateralize olduğu, her iki hemisferde de temsil edildiği ve bu nedenle konuşma akıcılığının etkilendiği belirtilmiştir. Kekemelik Uygunsuz lateralizasyonun konuşma kaslarına giden motor ihtarların merkezi senkronizasyonunun bozulmasına ve kas hareketlerinin yanlış zamanlamasına neden olarak konuşma akıcılığında bozulmaya yol açtığı ileri sürülmüştür.

Kekemelik Neden tam olarak bilinmese de, günümüzde kekemeliğin salt kaygılardan ya da genetik yatkınlıktan çok biyolojik, ruhsal, genetik ve çevresel etkenlerin birlikteliği ile ortaya çıktığı kabul edilmektedir.

Kekemelik Klinik Özellikler

Kekemelik Konuşma akıcılığını etkileyen ses ve hece tekrarları, bloklar, söylenmesi güç sözcükler noktasına farklı sözcükler kullanma ve yinelemeler üzere belirtiler görülebilir. Kekemelik Bunun yanında göz kırpma, tikler, dudak ve yüz hareketleri, baş hareketleri, dertli nefes alma davranışları ya da yumruk sıkma üzere motor davranışlar eşlik edebilir.Kekemelik Mektep başarısı, mesleksel muvaffakiyet ve toplumsal muhabere olumsuz etkilenmektedir. Kekemelik sıklık ve şiddet açısından farklılıklar gösterebilir. Müzik söyleme, fısıltılı konuşma, gürültülü ortamlarda, yalnızken konuşma ya da gecikmiş işitsel bildirim durumlarında kekeleme ekseriyetle azalır. Gelgelelim gergin ve dertli ortamlarda ya da muhaberede ağırlığın hissedildiği durumlarda (topluluk önünde konuşma, yabancı biriyle konuşma, otorite figürleri ile konuşma) kekemelik artar. Kekemelik önlemek için söz değişikliği yapma, küme önünde yahut telefonda konuşmama üzere kaçınma davranışları gözlenebilir. Kekemeliğe bağlı duygusal, eğitimsel ve mesleksel problemler bireyin işlevselliğini ve hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir. Kekemelik Fonolojik bozukluk, sözel anlatım bozukluğu kekemeliğe eşlik edebilir. Kekemeliğe bağlı anksiyete, depresyon ve öz inançta azalmalar olabilir. Kekemelik akademik başarıyı, meslek gelişimini ve meslek seçimini olumsuz etkileyebilir.

Kekemelik Ayırıcı Tanı Kekemelik küçük çocuklarda ortaya çıkan sıradan akıcılık aksaklıklarından ayırt edilmelidir.Kekemelik Bu evlatlar sıklıkla tam söz yahut cümlecik tekrarı gösterirken kekeme olan bireylerde umumiyetle sözün tamamı yahut bir kesiminde tekrarlama, uzatma ve bölme gösterir.

Savaş Çelik

Bilirkişi Lisan ve Konuşma Terapisti
 
Üst Alt